27 / 04 / 2024

Fahiş konut kiraları için tavan sınırı önerisi!

Fahiş konut kiraları için tavan sınırı önerisi!

Enflasyonda yaşanan hızlı yükseliş konut kiralarındaki limitlerin de zorlanmasını sağlıyor. Mart'ta senelik yükseliş yüzde 26’ları bulurken, sektör temsilcileri yükselişlere geçici olarak bir tavan sınırın getirilmesine ilişkin tavsiyede bulundu.



"Konut, yatırım enstrümanı olmaktan çıkar"

Türkiye genelinde yaklaşık 6 milyon civarında kiracı, buna rağmen 3 milyon konut sahibi olduğuna dikkat çeken İstanbul Gayrimenkul Değerleme Kurucu ve Yönetici Ortaklarından Ahmet Büyükduman, “Zaten ev sahipleri mağdur. Çünkü yaşam giderleri yüzde 55 oranında artmış. Gelirleri ise yasal artışla yüzde 26 artmış gibi görünüyor. Bu durumda kaybedenler de mülk sahipleri oluyor. Eğer bunu daha da kısıtlayacak önlemler getirilirse bu sefer de konut bir yatırım enstrümanı olmaktan çıkar ve piyasada kiralanacak ev bulunamayabilir” açıklamasını yaptı. Tavan kira uygulamasının uzun süreçte kiralık ev sektörünün zayıflamasına neden olacağının altını çizen Büyükduman, “Arkasından kiraya verilecek konutun kalitesinin düşmesine neden olacak. Dolayısıyla uzun vadede kiralık krizini daha derinleştirecek” diye konuştu. Büyükduman, tek çözüm yolunun konut arzının yükselmesi ve orta vadede kamu otoritesinin konuttaki kiralardan alınan vergileri azaltmasının olduğunu vurguladı. 

Fahiş konut kiraları için tavan sınırı önerisi!

"Kira gelirine endeksli üretim artırılmalı"

Avukat Ali Güvenç Kiraz, kira problemiyle ilgili olarak yapılması gerekenlerle ilgili şu açıklamalarda bulundu:

"Kira gelirine endeksli konut üretimini teşvik etmek ve bu konuda ciddi bir düzenleme yapmak,

Farklı niteliklerle kullanılan taşınmazların konuta dönüştürülmesi konusunda mevzuat değişiklikleri yapmak, vergi, harç vb. desteği sunmak,

Kentsel dönüşümde riskli alan bazlı kentsel dönüşümün önünü hızla açmak ve bu alanlarda dönüşümü bir an önce başlatmak,

Konut almakta zorlanan üniversite mezunu gençler, dar gelirliler veya yeni evliler için düşük kira bedeli ödeyebilecekleri sosyal konutlar üretmek."

"Zamda tavan uygulaması kiracı-mülk sahibi ilişkisini zedeler"

“DÜZENLEME FAYDALI OLACAK”

Fahiş konut kiraları için tavan sınırı önerisi!

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizamettin Aşa, daha önce ÜFE'ye endeksli yükselişler nasıl 12 aylık TÜFE'ye endekslendiyse, kiralardaki yükselişlere de bir tavan sınırı koyulabileceğine dikkat çekti. Yeni kiraya geçişlerde ve 5 senesini tamamlayan kiracılarda önemli problemlerle karşılaşıldığını aktaran Aşa, “10 bin ila 12 bin liralara varan kiralar isteniyor. Bunu herkes ödeyemez. Belki bir kısım da başta çok mağdur olduğu için ödeyecek ama sonrasında ödeyemeyecek. Mal sahibi ‘10 bin TL’ye vermek varken niye 6 bin TL’ye vereyim’ diyebilir. Ama ödeme gücü de dikkate alınmalı. Zaten 10-15 bin TL kira ödeme gücü olan gidip ev satın alıyor. Çünkü bir kişi gücünün çok üstünde ev tutuyorsa bu yakında ‘Ben kira ödemeyeceğim’ anlamına geliyor” ifadelerini kullandı. 5 senelik kiracılara da rayiç tutarlara ilişkin uyarlama davalarının açıldığına, 10 senesini tamamlayanlardaysa tahliyeye ilişkin sürecin başlatıldığına vurgu yapan Aşa, konut arzında gerileme yaşanan bu sürece özel uyarlama süresinin geçici olarak 5 seneden 7-8 seneye, tahliye zamanlarının da 10 senede 12 ila 15 seneye yükseltilebileceğini aktardı. 


Geri Dön