19 / 03 / 2024

Faiz düştü yatırımcı gayrimenkule döndü!

Faiz düştü yatırımcı gayrimenkule döndü!

Ağustos’ta rekor konut satışı performansı sergileyen İzmir’de sektör temsilcileri gelecekten umutlu. Uzmanlar satışların önümüzdeki aylarda daha da artacağını düşünüyor.



Birbiri sonrasında gelen faiz indirimleri, konut sektöründe etkisini hissettirdiğini söyledi. Ağustos ayında Türkiye genelinde 110 bin 538 konutun satışı gerçekleşti. İzmir'de bulunan konut satışlarında ise Türkiye genelinin çok üzerinde bir arttı. İzmir'de geçtiğimiz yılın 5 bin 64 olan konut satışı, Ağustos 2019'da yüzde 19 oranında yükselerek 6 bin 25 oldu. Türkiye'de ipotekli konut satışları Ağustos'ta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 168 yükselerek 34 bin 148 oldu. İzmir'de ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 166,9 oranında artış kaydederek 2 bin 223 seviyesine çıktı.

'İZMİR AVANTAJLI'

İzmirli inşaat sektörü temsilcileri, birbiri ardına gelen faiz indirimlerinin satışların önümüzdeki aylarda daha da artacağını düşünüyor. 

 Faiz düştü yatırımcı gayrimenkule döndü!

Tanyer Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Münir Tanyer, inşaat sektörüne yönelik uygulanan faiz indirimlerinin etkisini gösterdiğini söyledi. Tanyer, "Önemli olan mevduat faizlerinin düşmesi ve 3 - 4 yıl önceki seviyelere gelmesidir" şeklinde konuştu. Yatırımcıların banka faizi yerine gayrimenkulü tercih etmeye başladığını söyleyerek Tanyer, canlanmanın etkisinin daha çok hissedileceği tahminini söyledi.

YATIRIMCI İLGİSİ ARTTI

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Müteahhitler Federasyonu Başkanı İsmail Kahraman ise gayrmenkulün Türkiye'de güvenilir bir yatırım aracı olduğunu, buna göre karşılık yüksek faiz oranlarının yatırımcıyı gayrimenkulden uzaklaştırdığını sözlerine ekledi.

 Faiz düştü yatırımcı gayrimenkule döndü!

Karaman, "Faiz oranlarındaki indirimin bütün bankalara yayılmasıyla birlikte bu satış oranı daha çok artış gösterecektir" diye konuştu. Gözde Grup Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Kenan Kalı, gayrimenkul yatırımcısının son bir aydır satış ofislerine ilgisinin arttığını açıkladı. Faiz indiriminin satışları olumlu yansıdığını dile getiren Kalı, "Buca, Gaziemir, Bornova gibi diğer ilçelere ulaşımı ve havaalanına yakınlığıyla da yükselen bir değer olarak göze çarpıyor" diye konuştu.

2019 Ağustos'ta 110 bin 538 konut satıldı!


Geri Dön