07 / 05 / 2024

Faiz yükselince bankalar konut kredisinde frene bastı

Faiz yükselince bankalar konut kredisinde frene bastı

Türkiye'de enflasyonun iki haneli rakamları görmesiyle faizler yeniden tırmanmaya başladı



Yunanistan'daki borç krizinin uluslararası piyasalarda yol açtığı dalgalanma ve Türkiye'de enflasyonun iki haneli rakamları görmesiyle faizler yeniden tırmanmaya başladı.

Banka ve finans kurumları da yüzde 1'lerin altında seyreden konut kredisi faiz oranlarını yavaş yavaş artırıyor. Garanti Bankası, geçen hafta konut finansmanında 4 baz puanlık artışa gitmişti. Dün de DD Mortgage 2 baz puanlık artış yaptığını açıkladı. Bu da piyasada, bankaların konut kredilerinde 'frene basmaya başladığı' şeklinde yorumlanıyor.

2010 yılı Mart ayına kadar konut sektöründe yükselen iyimserlik oranı sürekli yükselirken, geçen ay ilk defa düşüş yaşandı. ING Bank'ın konut talebini gösteren Barometre araştırmasında bu yılın mart ayında 84,2'ye çıkan endeks, nisanda 80,4'e düştü. 2009 yılı Aralık ayında endeks 80.00 olarak ölçülmüştü.

ING Bank'tan bir şube müdürü, faizlerin yeniden yükseleceği beklentisiyle son üç haftadır mevduatını çekip konuta yönelmenin 'bıçak gibi kesildiğini' söyledi.

ING Bank ve Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu'nun birlikte düzenlediği 'Konut Kredisi Zirvesi'nin ikincisi dün Ankara'da düzenlendi. Türkiye'nin dört bir yanından gelen 800 emlak danışmanının katıldığı zirvede, konut sektöründeki son durum masaya yatırıldı. Toplantıda aktarılan ING 'Konut Barometre Araştırması' verilerine göre Türkiye nüfusunun yüzde 75'i kendisine veya ailesine ait evde yaşıyor. Toplumun yüzde 24'ü kirada, yüzde 1'i ise lojmanda oturuyor. Halihazırda nüfusun yüzde 62'si cadde veya sokak üzerindeki apartman dairelerinde hayat sürüyor. Site içi apartman dairesinde yaşayanların oranı yüzde 16. Villa ve müstakil evlerde oturanlar da toplumun yüzde 21'ini oluşturuyor. Bankanın araştırmasına göre halen apartman dairesinde yaşayan yüzde 79'luk kesimin yarısından fazlası, 'müstakil bir evde' oturmak istiyor. İleride site içindeki bir apartman dairesinde oturmak isteyenlerin oranı ise yüzde 23. "İleride cadde veya sokak üzerindeki apartman dairesinde oturmak istiyorum." diyenlerin oranı da yüzde 16. Barometre verileri insanların, içinde yaşadığı konut tipinden memnun olmadığını ve ilk fırsatta değiştirmek istediğini gösteriyor.

Araştırma verilerini değerlendiren ING Bank'ın konut kredisinden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Özgür Öztürk, oturduğu evini satarak daha rahat edebileceği bir ev satın almak isteyenlerin büyük bir potansiyel oluşturduğunu söyledi. ING Bank'ın evini değiştirmek isteyenlere yönelik 5 yıl vadeli ve aylık ödemesi 850 civarında olan bir konut kredisi paketini açıklaması bekleniyor. ING'nin yaptığı bir başka araştırmaya göre de Türkiye'de halen toplumun yüzde 17'si ev almak istiyor, bunların da yüzde 56'sı evini banka kredisiyle almayı düşünüyor.

2009'DA KREDİYLE 300 BİN KONUT SATILDI

Ankara'daki zirveye katılan Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, geçen yıl küçülen inşaat sektörünün önümüzdeki 30 yıl boyunca sürekli büyüme kaydetmesini beklediklerini ifade etti. Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan ise 2009 yılında 300 bin 448 adet konutun banka kredisiyle satıldığını açıkladı. Bu yıl inşaat sektöründe yeniden bir hareketlenme beklediklerini belirten Taylan, sahil şeritlerinde de yabancılara yönelik konut satışının canlanacağını anlattı. Taylan, kirada oturanlar, nitelikli konut veya site içine taşınmak isteyenler dahil Türkiye'nin yıllık konut ihtiyacının 400 bin adet olduğunu söyledi.
Zaman/İbrahim Balta


Geri Dön