24 / 04 / 2024

Faizler düşüyor...

Faizler düşüyor...

Geçtiğimiz haftalarda Merkez Bankasının faiz indirmesine paralel bono bileşik faizleri de gerileyince konut kredi faizleri tekrar 2008 yılı son çeyreğindeki global krizden önceki rakamlarına geri dönmüş oldu.



Şimdi ne olacak peki bu piyasayı hareketlendirecek mi diye baktığımız da ise maalesef geçmiş yıllardan farklı olarak bu faiz indirimi konut kredileri canlandırmayacağını görüyoruz bunun nedenlerini incelediğimizde ise karşımıza ;
 
Bireylerin alım güçlerinin azaldığını ve en önemlisi ise çalışanların önlerini göremediği için böyle bir borca girmekte acele etmedikleri sonucu karşımıza çıkıyor.
 
İçinde bulunduğumuz piyasa şartlarında bireylerin eskiden olduğu gibi 10-15 yıllık borçlara girmeleri mümkün görülmüyor. Bankalarda artık tüketici kredilerinin en ciddisi ve uzun vadelisi olan bu tür  kredileri  daha ince eleyip sık dokuyor verecekleri görünüyor. Bence doğrusuda bu olmalı.
 
Parası olanlar ne yapıyor bu aşamada bekle gör politikasını uyguluyor. Konut fiyatlarının biraz daha aşağıya gelmesini bekliyor ve bu arada piyasa yaşanan dalgalanmalar sayesinde de  paralarını bir miktar daha arttırmak arayışına giriyorlar.
 
İşte ilk defa farklı bir süreci hep beraber konut sektöründe yaşıyor olacağız buda bizlere farklı bir tecrübe kazandıracak nedir bu peki ?
 
Her zaman yaşanan kısır döngü bu sefer yaşanmayacak . "Yani faizler indiğinde konut fiyatları yükselmeyecek" çünkü talep yok denecek kadar yetersiz.
 
İşte bu fırsatı konut almayı düşünenler iyi değerlendirmeli diye düşünüyorum. Bu dört yılda bir gerçekleşen Şubatın 29 çekmesi gibi bir şey ...
 
O zaman konut alacaklara önerim acele etmemeleri biraz daha bekleyip görmeleri  yani yılın ilk çeyreği bitene kadar piyasa verilerini  izlemeleri yönünde olacak. Yılın ilk çeyrek verileri açıklandıktan sonra şekillenecek piyasa şartlarına paralel alıma geçmeleri yönünde olacaktır. Bu sürede Merkez bankasının faiz indirimine paralel konut faiz oranlarının da  bir miktar daha düşmesini bekleyebiliriz. 
 
Her zaman şu gerçeği de aklımızda tutmakta ve buna göre hareket etmekte fayda olduğunu da unutmamalı. Nedir o ?
 
"Gayrimenkul ülkemizde her zaman en iyi yatırım aracıdır." Yeter ki alım zamanlamasını iyi yapalım
 
İyi haftalar dilerim. 


Geri Dön