26 / 04 / 2024

Faizler inecek mi?

Faizler inecek mi?

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) sonrasında 2018 yılı tüketici fiyat artışı yüzde 20.30 olarak açıklandı. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) de yılı yüzde 33.64 artış ile kapattı. 



Milliyet Gazetesi yazarlarından Ali Ağaoğlu bugünkü köşesinde ''faiz inecek mi?'' başlıklı yazısını yayınladı. İşte Ali Ağaoğlu'nun yazısı... 

16 Ocak Çarşamba günü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı var. Aralık ayında yüzde 0.40 düşüş olarak açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) sonrasında 2018 yılı tüketici fiyat artışı yüzde 20.30 olarak neticelendi. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) de yılı yüzde 33.64 artış ile kapattı.

TÜFE ile Yİ-ÜFE arasındaki 13.34’lük ‘puan farkının’ nasıl kapanacağı, 2019 yılının en önemli soru(n)larından biri olmaya aday! Bu farkın, talep ile birlikte tüketici üzerinden mi, yoksa piyasadan çekilmek zorunda kalanlar nedeniyle üretici üzerinden mi kapanacağını hep birlikte izleyeceğiz.  Yıl sonu TÜFE rakamı, Yeni Ekonomi Programı’nın (YEP) hedeflerinin de altında kapandı! YEP’teki 2018 yıl sonu TÜFE hedefi yüzde 20.80’in altında gerçekleşen yıl sonu rakamı için çoklu sayıda kampanya, vergi indirimlerinin de desteğini alındı!

Vergiler ve borçlar

Taşıt ve konut tarafındaki vergi indirimlerinin sürdürülüp, sürdürülmeyeceği ayrı bir konu. Vergi indirimleri, aslına bakarsanız doğrudan kamu maliyesine yük getiren uygulamalar. Benzer şekilde kredi kartı borçlularının, borçlarını bir yıl için ayda yüzde 1.10 ve iki yıl için yüzde 1.20 faiz oranıyla Ziraat Bankası tarafından “re-finanse” edilmesi uygulaması (KOBİ’ler için geçen hafta içinde açıklanan krediler de bu çerçevede değerlendirilebilir!) kamu bankalarında da yeni “görev zararları” tartışmasını başlatacaktır!

Kamu maliyesi açısından olumsuz olarak algılanabilecek bu ve benzeri uygulamaların yerel seçimlere kadar devam etmesi finans piyasalarınca; tam olmasa da; anlaşılabilir bir durum. Akaryakıtta başkanlık seçimi öncesi başlayan uygulamanın yavaş yavaş terk edilmesi gibi kredi kartları ve KOBİ’lere gelen “imtiyazlı finansman imkânlarının” seçim sonrasında daha da seçici uygulanacağı şüphesiz!


Konut kredisi faiz oranları güncellendi! İşte son durum!


Geri Dön