25 / 04 / 2024

Faizler önümüzdeki dönemde düşebilir!

Faizler önümüzdeki dönemde düşebilir!

Davos toplantılarında ajansa konuşan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, faizlerin önümüzdeki dönemde düşebileceğine dikkat çekti. Başçı: “Türkiye için 2015 yılı fırsatları barındıran bir yıl olarak başladı." dedi..



Faiz oranında yaptığı 50 baz puanlık indirimin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve hükümet kanadı tarafından yeterli görülmemesi sonrası katıldığı Davos toplantılarında ajansa konuşan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, faizlerin önümüzdeki dönemde düşebileceğine dikkat çekti.


“Türkiye için 2015 yılı fırsatları barındıran bir yıl olarak başladı. 2015 yılında Türkiye için güçlü ve dengeli bir büyüme döneminin başlangıç yılı olacak nitelikte gelişmeler var” diyen Başçı, “Türkiye için dünyanın tam tersine, güçlü ve dengeli bir büyüme sürecinin, belki de yıllar sürecek bir sağlıklı bir büyüme sürecinin başlangıç yılı olma ihtimali var” diye konuştu.

Erdem Başçı, “TL faizlerinin gelecekte izleyeceği muhtemel seyirle ilgili detayları ise önümüzdeki hafta kamuoyu ile paylaşacağım” dedi.

Önümüzdeki dönemde enflasyonun ve reel faizlerin düşmeye devam etmesinin kuvvetle muhtemel olduğuna işaret eden Başçı, “İhracatçılarımıza düşük maliyetle finansman sağladığımız reeskont kredilerinin kapsamını genişletiyoruz. Turizm ve sağlık turizmi gibi bazı döviz kazandırıcı hizmetleri de finansman kapsamına alıyoruz. Eximbank dışında bankalarımızın ve faktoring şirketlerimizin de bu kredilere daha fazla aracılık etmelerine imkan sağlayacak düzenlemeler yapıyoruz” şeklinde konuştu.


Musluklar açılıyor

Merkez Bankası dün reeskont kredisi limitini 15 milyar dolardan 17 milyar dolara yükseltti. Tutarın 15 milyar dolarlık bölümü Türk Eximbank’a, 2 milyar dolarlık bölümü ticari bankalara tahsis edildi. İhracatın yanı sıra döviz kazandırıcı hizmetlerden turizm, sağlık, müşavirlik, yazılım ve mühendislik, taşımacılık ile bakım ve onarım da reeskont kredisi kapsamına alındı. Ayrıca, bankaların Merkez’de tuttuğu euro hesaplar için de binde 2 komisyon uygulanmaya başlayacak.



Milliyet


Geri Dön