19 / 03 / 2024

Faizsiz konut edindiren şirketler ve kripto para için rehber hazırlandı!

Faizsiz konut edindiren şirketler ve kripto para için rehber hazırlandı!

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), faizsiz konut edindiren şirketler ve kripto para borsası için yeni bir rehber hazırladı.



Faizsiz konut edindiren şirketler ve kripto para borsalarında mağduriyeti en aza indirgemek için Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından rehber hazırlandı. Milliyet'te yer alan habere göre; kripto para borsa işlemlerinde ve faizsiz konut sistemlerinde olağan dışı işlemlerde kimlik tespiti yapılacak. Kripto varlık hizmet sağlayıcıları, şüpheli işlem bildirimi  şüphesi olan  durumlarda tutar gözetmeden ya da birbiriyle bağlantılı birden fazla işlemin toplam tutarı 75 bin lira veya üzerini geçmesi durumunda kimlik tespiti yapmak zorunlu tutulacak. 

Faizsiz konut edindiren şirketler ve kripto para için rehber hazırlandı!

“Şüpheli işlem bildirim yükümlülüğü”, tüzel kişi yükümlünün kanuni temsilcileri tarafından gerçekleştirilecek. Bu kişiler şüpheli olabilecek işlemler hakkında, yetki ve imkanları ölçüsünde araştırma yaparak edinilen bilgi ve bulguları değerlendirmek ve şüpheli olduğuna karar verdiği işlemleri MASAK’a bilgi vermekle yükümlü olacak. Kripto varlık hizmet sağlayıcısı tüzel kişinin kanuni temsilcisi tarafından “Elektronik Ortamda Şüpheli İşlem Bildirimi Taahhüt Formu” düzenlenerek ıslak imzalı olarak MASAK’a iletilecek. Şüpheli işlemler, şüphenin meydana getirdiği tarihten itibaren en geç 10 iş günü içerisinde, gecikmesinde sakıncalı olunan durumlarda ise derhal bildirilecek.

Faizsiz konut edindiren şirketler ve kripto para için rehber hazırlandı!

Sürekli bilgi

“Devamlı bilgi verme yükümlülüğü” dahilinde kripto varlık hizmet sağlayıcıları tarafından kamuya bilgi verilmesi zorunlu tutulacak. Yükümlüler, taraf oldukları veya aracılık sağlayacakları işlemlerden, bakanlık tarafından belirlenen tutarı geçenler bildirecek. Yükümlülüklere ve işlemlerine yönelik her türlü ortamdaki belge, 8 yıl süreyle muhafaza edilecek ve istenmesi halinde yetkililere iletilecek. Yapılan denetimler neticesinde belirlenen sorumlulukların yerine getirilmemesi tespit edilmesi durumunda, işlem başına idari para cezası uygulanacak. Tek bir ihlal için verilecek para cezaları, müşterinin tanınması yükümlülüğü ile devamlı bilgi verme yükümlülüğünün ihlalinde 30 bin lira, şüpheli işlem bildirimi yükümlülüğünün ihlal edilmesi durumunda 50 bin lira olarak uygulanacak. İlgili kanuna göre, bilgi ve belge verme ile muhafaza ve ibraz yükümlülüklerinin ihlali halinde bir yıldan üç yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası da verilebilecek. MASAK, konut ve taşıt gibi alımlar için faizsiz finans hizmeti veren tasarruf finansman şirketleri için de rehber hazırladı

Faizsiz konuta ve kripto paraya yeni düzenleme!


Geri Dön