26 / 04 / 2024

Faruk Pilge kuruyemiş fabrikası kurdu!

Faruk Pilge kuruyemiş fabrikası kurdu!

Akdeniz'e 35 yıldır gıda dağıtan Faruk Pilge, Osmaniye Valisi'nin ricasıyla kuruyemiş markası oldu



Darendeli'yiz biz. Ticaret adamlarının yetiştiği bir coğrafyadır. Para kazamak için çalışmak gerektiğini yürümeye başladığımızda öğreniriz” diyen Akdeniz bölgesinin en büyük gıda dağıtım şirketinin patronu Faruk Pilge, görevini Celalettin Cerrah'a teslim eden Osmaniye eski Valisi Zübeyir Kemelek'e verdiği söz sayesinde fabrika kurarak kuruyemiş üretimine geçti. “3 yılda ilk 3 büyük arasına gireceğiz 5 yıl sonra daha büyük hedeflerimiz var” diyen Pilge, Meyna markalı kuruyemişleri önümüzdeki günlerde Ortadoğu, Türk Cumhuriyetleri ve Afrika'ya satmak için hazırlık yapıyor.

• Kuruyemiş sektörüne üretici olarak giriş yaptınız. Nasıl oldu bu süreç?

Pınar, Nestle, Frito Lay gibi markaların ürünlerinin  Adana  bölgesindeki dağıtımını yapıyoruz. En son Seda Gıda Sanayi'yi kurduk. Kuruyemiş üretimine başladık.

• Kuruyemiş nereden aklınıza geldi?

 35 yıllık bir dağıtım şirketiyiz. Osmaniye yer fıstığının yüzde 70'i tek başına üreten tek il. Bu fıstığı katma değerini yükselterek satamadığımızdan bunu değerlendirmek üzere bir önceki valimiz Zübeyir Kemelek ve belediye başkanımız bize baskı yaptı. Bir mağazamızın açılışında valimiz, belediye başkanımız açılış kurdelesini kesmeden önce ‘üretimle ilgili bir yatırım yaparsanız ancak bu kurdeleyi keseriz” diyerek bizden söz aldılar. Bir de kuruyemiş 3 milyar dolarlık büyük bir pazar tabi.

• Neler yapıyorsunuz?

Yapılanmamız devam ediyor. Distribütörlük çalışmalarına ağırlık verdik. Burdur'dan Van'a kadar olan bölgeye yayılmış olacağız. 2011 başında da büyük şehirlerde marketlerde olacağız.

Yıllık 7 bin ton paket işleme kapasitemiz var. 2011 yılı sonunda ilk 3 marka arasında yer alacağız. Bu iş için 2.5 milyon dolar yatırım yaptık.

• Peki ihracat...

Üyesi olduğumuz TUSKON'la yeni pazarlara bakıyoruz. 2010'da S. Arabistan'da olacağız. Ortadoğu ve K. Afrika'ya ürünlerimizi üretmeden ziyaretlere başladık. Ürdün'e gideceğiz. Avrupa'yla kontak halindeyiz. 2010'da Türk Cumhuriyetleri ve Ortadoğu, 2011'de Avrupa hedefimizde.

• Tanıtım için ne kadarlık bir reklam bütçesi ayırdınız?

Medya ve billboard'larda tanıtımlarımız olacak. 2011 yılı için 750 bin lira reklam bütçesi oluşturuyoruz. 2010'da da 450 bin lira civarında bir bütçeyi reklam için harcamış olacağız.

• GDO'lu ürünler son zamanlarda kamuoyunda ciddi yer tutuyor. Kuruyemişi de bağlayan bir konu mu bu?

Kuruyemişlerin her birinin tahlilleri yapılıyor, öyle pakete gidiyor. Hangi marka olursa olsun paketli ürün alınmalı. Ambalajlara Tarım Bakanlığı'nın belirlediği limitler dışında bir ürün koymak mümkün değil. Bu nedenle ambalajlılarda sıkıntı yok. Açıkta satılan ürüne güvenemezsiniz. Zaten kimle muhatap olacağınızı da bilemezsiniz, bunların kontrollü olup olmadığı hakkında hiç bir bilgi edinemezsiniz. Bir de ‘açık ürün tazedir' inancı var, öyle bir şey yok. Hatta tam tersi, oksijene maruz kaldığı için çok çabuk bayatlar.

• Ticaret hayatına nasıl başladınız?

Abim ilkokuldaydı ben okula gitmiyordum. Yayladayız babam süpürge getirdi. Bize ‘bunları 4 liradan aldım 5 liradan satın. 1 lirası sizin' dedi. Sattık. Sonradan öğrendik ki babam süpürgeleri 5.5 liradan almış. Bu hikaye Darendeliler'in çocuklarını nasıl ticarete hazırladıklarının örneğidir. İlk ticaretimi böyle yaptım. Benim oğlumda 5.5 yaşında, para istemeyi bilmez. Mutlaka şirkette bir iki saat bir şeyler yapar, onun karşılığında 10-15 lira verirler.

Bulaşık yıkamaktan yemek yapmayı öğrenemdim

Okurken abim ve dayımın oğlu aynı evde kalıyorduk. Onların ikisi de doktor. Büyükler yemek yapardı ben de evin küçüğü olarak bulaşık yıkardım. Yani bulaşık yıkamaktan yemek yapmayı öğrenemedim.

Hükümet vizeleri kaldırdı biz de gerekeni yapacağız

Bir işadamı olarak değerlendirdiğimde mevcut hükümetin eksiklerinin olmasıyla birlikte ekonomi politikalarını beğendiğimi ifade edebilirim. İstikrarlı gidiyorlar. Libya, Suriye, Irak ve İran'la vize kalktı. Sırada Ürdün var. Bu hizmetler bizler için çok önemli işler. Ticareti kolaylaştırdılar o bölgelerle. Hükümet yolumuzu açıyor biz de bunu değerlendireceğiz, gereken yatırımları yapacağız. Adana ve Mersin'de çok fazla Suriyeli var. Dağıttımız bir markanın bir ürünün çok yüksek bir ivme kazandığını gördük. Bunu araştırdık ki gelen Suriyeliler bagajlarını doldurup gidiyorlar. Karar veriyorsun 2 saatte Halep'tesin. Bu durum, işlerimizi yüzde 25 artırdı ileride rakam daha da fazla yükselir.

Celalettin Cerrah'la birlikte sanayimiz için çalışıyoruz

İstanbul eski Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah marka bir insan. İstanbul'da çok sıkı dostlukları var. Osmaniye'nin sanayisi için birlikte çalışmalar yapıyoruz. Bir kalkınma vakfımız var, orada Cerrah'la birlikte çalışıyoruz. Biz sonradan il olduk. 5-10 yıl içinde daha iyi yerlere geleceğiz. Bu da eksikliklerin giderilmesiyle olacak, yatırımla olacak. 

Abi Pilge silahlı saldırıya uğramıştı

Turkuaz Şirketler Grubu'nun kurucusu ve Pilge ailesinin abisi Zeki Pilge, bundan 2 ay önce İstanbul'da bir silahlı saldırıya uğramıştı. O saldırıda şirketin Ceo'su Hayri Ersoy, hayatını kaybetti. Ümraniye'de kırmızı ışıkta duran ve iş adamlarının içinde bulunduğu otomobile yakın mesafeden ateş açılmıştı. Kurşunlardan 4'ü Pilge'ye, 2'si ise Ersoy'a isabet etmişti. 450 milyon dolarlık cirolu 7 dağıtım şirketi bulunan Pilge, zaman içerisinde ortaklar ile sıvı yağ üretiminden, inşaata kadar gıda ve temizlik alanında birçok ortaklıkla üretime de geçti. Kazakistan'daki iş hayatında 17 yılı geride bırakan Pilge, yatırımlarının karşılığında ülkede ‘yılın iş adamı' seçilmişti.
Star/Fulya Erdem


Geri Dön