19 / 04 / 2024

Fatih'te onlarca restorasyon projesi var

Fatih'te onlarca restorasyon projesi var

Mustafa Demir, ilçenin zengin tarihine sahip çıkmak için tarihi eserlerin restore edildiğini söyledi



Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, ilçenin zengin tarihine sahip çıkmak için tarihi eserlerin restore edildiğini belirterek, halen restorasyon çalışması süren onlarca proje bulunduğunu bildirdi. 
  
Fatih'teki tüm eserlerin bir envanterini çıkardıklarını anlatan Demir, "15,6 kilometrekarelik alanda nerede hangi eser var, hangileri yok oldu veya ne durumda artık biliyoruz ve takip ediyoruz." dedi.

Restorasyon çalışmalarının bir kısmını belediye kaynaklarıyla karşıladıklarını ifade eden Demir, bazı büyük projeler için Kültür ve Turizm Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, İl Özel İdaresi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı kaynaklarından ve AB fonlarından yararlandıklarını kaydetti. Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait olan Hadım Hasan Paşa Medresesi'nin de İl Özel İdaresi'nin kaynaklarıyla restore edilen yapılardan biri olduğunu dile getiren Fatih Belediye Başkanı Demir, aslına uygun restore edilen eserleri yaşatabilmek için, onlara yeni ve günümüzün ihtiyaçlarına göre yeni fonksiyonlar kazandırıldığını vurguladı. Hadım Hasan Paşa Medresesi'nin 2007 yılında röleve projeleri, 2008 yılında ise restitüsyon ve restorasyon projelerinin, İstanbul IV. Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'ndan onaylatıldığını belirten Demir, restorasyon çalışmalarının 2010 yılı sonunda tamamlanması ve yapının kullanıma kazandırılmasının planlandığını bildirdi. Kitabesi bulunmadığı için tam olarak ne zaman ve kimin tarafından yapıldığı bilinmeyen Hadım Hasan Paşa Medresesi'nin, 1595-96 yıllarında dönemin hassa mimarlar ocağının başı Davut Ağa tarafından yapılmış olabileceği düşünülüyor. 
Zaman


Geri Dön