27 / 04 / 2024

Fatih'te yayalaştırma projeleri devam edecek!

Fatih'te yayalaştırma projeleri devam edecek!

Sanki üzerine bir yük binmiş, nefes alamayan bir insana dönüşmüştü. Oysa yorgun da olsa, yıpransa da o hep cazipti. Zira şžehr-i İstanbul'un yıldızıydı TarihÜ® Yarımada



Can çekişmeden yaşaması için nefes alması şarttı, ama nasıl Yüzyıllardır süren yorgunluğa artık bir dur demek ve yeniden yeşermek vakti gelmişti.

İşte tam da bitti derken yetişiverdi İstanbul Büyükşehir Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) verdiği karar. Karara göre TarihÜ® Yarımada'daki 90 cadde ve sokak, araç trafiğine kapatıldı. Trafiğin keşmekeşi çekilince, klakson sesleri yok olunca bir huzur geliverdi yarımadaya. Bu işe en çok yayalar sevindi. şžimdi araç gürültüsüne hapsolmadan tarihÜ® seyrin zevk-i sefasını sürmek ayrı bir haz. Araç sesleri, yerini insan cıvıltısına bırakınca Ayasofya daha bir kendini buldu, Yerebatan Sarnıcı daha fark edilir oldu. İnsan trafiğiyle araç trafiğinin arasında kalan Mahmutpaşa, kimlikli bir hal aldı. Sirkeci'deki büfeler egzoz kokusundan kurtulmanın keyfine vardı.

Malum bölgenin bir önemi de turistlerin vazgeçilmez güzergahı... Değişimin turistlere yansımasını, bölgede neredeyse her gün turlayan rehber Binnur Uysal'dan dinleyelim: 'Turistler genellikle Sultanahmet ya da Taksim bölgesindeki otellerde kalıyor. Onlara Ayasofya, Sultanahmet Camii, Topkapı Sarayı, Arkeoloji Müzesi, At Meydanı, Yerebatan Sarnıcı'nı gezdiriyoruz. Sonrasında Nuruosmaniye'ye çıkıyoruz ve oradan Kapalıçarşı'ya geçiyoruz. Turistler yürümeyi çok seviyor, yarımadanın trafiğe kapatılması onlar için avantajlı. Araçlar olmadan daha bir nefes aldı.'

Bir de tabii unutulmaması gereken yaşlı turistler var. Ne kadar yürümeyi sevseler de fiziksel şartları buna çok da el vermeyebilir. Rehber Selahattin Kartal, tam da bu noktada yeni bir öneride bulunuyor: 'Geç kalmış, doğru bir uygulama ama altyapısı da doğru hazırlanmalı. İstanbul'a gelen çok fazla yaşlı turist var ve onlar için Büyükçekmece sahilinde olan 'karınca' gibi ulaşım araçları kullanılabilir.'

Konfor arabada değil, tramvayda!

Esas sorunu bir çırpıda ifade etmeli: Yayalar memnun amma velakin semte arabayla gelenler ne yapacağını şaşırmış durumda. İşte bu yüzden kaçak araçlar, buldukları yerden burunlarını semte sokuyor ve kendilerince bir çıkış arıyor. Esas soru da burada geliyor, semte araçla gidenler ne yapmalı Sahilden bastık gaza, çatladıkapı'dan çıktık yukarı doğru. Araçların girmesini engelleyen dubalarla ya da 'Buraya giriş yok.' diyen bir İSPARK görevlisiyle karşılaşana kadar devam ettik. Naklibent Caddesi'ni çıkarken yol ayrımına gelince yolun sonuna geldiğimizi de anladık. Burada araç sahipleri için artık otoparklar devreye giriyor. çatladıkapı'dan gelenler için sol tarafta yer alan özel otoparkın yanı sıra 100 m ileride yer alan İSPARK otoparkı da mevcut. Görevlinin 'Son günlerde yoğunluk çok fazla.' ifadesi, otoparklara olan talebin arttığını gösteriyor. Beyazıt'tan, Sultanahmet ya da Sirkeci'ye inecekler için en iyi ulaşım aracı tramvay. Beyazıt'a kadar araçla gelenlerin, araçlarını hemen Beyazıt Camii'nin yanında bulunan otoparka ya da arka sokaklardaki otoparklara park ederek tramvayı kullanabilir. Ama yok illa da ben aracımla Sultanahmet'e gideceğim diyenler Atatürk Caddesi'ne kadar araçlarıyla inip hemen sol tarafta bulunan özel otoparkı tercih edebilir.

Eminönü'nden Sultanahmet istikametine gelenler için iki seçenek mevcut: Ya araçlarını Sirkeci'de sol tarafta bulunan iki katlı otoparkta bırakıp tramvayla yollarına devam edebilir ya da  Ankara  Caddesi'nden yukarı doğru kıvrılıp yasak alana girmeden araçlarını arka sokaklarda park edebilir.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'in açıklamaları, yayalaştırma projelerinin devam edeceğini gösteriyor. Karaköy Limanı'na gelen büyük seyahat gemilerindeki yolcular için Karaköy Limanı'na ve Sultanahmet Meydanı'na ek tramvay duraklarının yapılması gündemde. Ama projeler hayata geçene kadar, yeni duruma alışana kadar herkesin biraz zamana ihtiyacı olacak. [email protected]

Turist otobüsleri için park yerleri

Cankurtaran deniz fenerinin bulunduğu alanda 160 araçlık; Sultanahmet Camii karşısı Dalbastı Sokak, çemberlitaş Atik Ali Camii arkası ve Sahil Kennedy Caddesi Küçükayasofya çıkışı benzin istasyonunun yanında 150 araçlık otopark hazırlandı.

Trafiğe kapatılan caddeler

Ağa, Alacahamam, Arifpaşa, Aynacılar, Balkapanı, Bestekar Basri, Bezciler, Büyükbaş, Büyükpostane, Cağaloğlu Hamam, Celal Ferdi Gökçay, Cemal Nadir (bir kısmı), Cömert Türk, çakmakçılar Yokuşu, çarkçılar, çarşıkapı Nuru, Ceridehane, çökelik, çuhacıhanı, çeşnici, Deveoğlu Yokuşu, Direkli Hanı, Fındıkçılar, Fincancılar, Gümüş Haneli, Hanımeli, Hacı Küçük, Hakkı Tarık Us, Yavaşça şžahin, İmameci, Kadıoğlu, Kalçın, Kaputçular, Katırcıoğlu, Kefeli Han Sokak, Kılıççılar, Kızılhan, Köprücü, Kutlucu, Küçük Yıldızhan, Limoncu, Lütfullah, Macuncu, Mimar Vedat, Mahmutpaşa Hamamı, Mangalcı, Han Arkası çıkmazı, Molla Fenari, Mühürdar Emin Paşa, Nargileci, Narlı Bahçe, Necip Efendi, Örücüler Kapısı, Paçacı, Paşa Camii, Rastıkçı, Sabuncu Hanı, Saka Mehmet, Sandalyeciler, Selvili Mescit, Sultan Mektebi, şžeker Ahmet Paşa, şžeyh Davut Hanı, Tahmis, Tarakçılar Hanı, Tasvir, Taşsavaklar, Tesbihci, Teskereci, Tığcılar, Tomruk, Adem Yavuz, Yeşil Dibekli ve Nasuhiye sokakları, Mercan Camii çıkmazı, Mengene çıkmazı, Muhmutpaşa Yokuşu, Sultan Mektebi çıkmazı ile Arpacılar, Asmaaltı, çadırcılar, Hasırcılar, Kutucular, Marpuccular, Tarakçılar, Tahtakale, Uzunçarşı, Yorgancılar, Yalıköşkü ve Hamidiye caddeleri.
Zaman/Rahime SEZGİN


Geri Dön