26 / 04 / 2024

Faziler düşünce gayrimenkul ve sanata ilgi arttı

Faziler düşünce gayrimenkul ve sanata ilgi arttı

Faizlerin cazibesini kaybetmesiyle varlıklı kesim, rotasını sanat eserleri ve gayrimenkul gibi yatırım araçlarına çevirdi



"Bugüne kadar görmediğimiz şekilde ciddi bir talep var" diyen ve bütün resim müzayedelerine katılan Yapı Kredi Bankası Özel Bankacılık ve Varlık Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Erhan Özçelik'in örnek olarak verdiği çağdaş Türk ressamlarından Ömer Uluç'un eserlerinin son 7 yılda gösterdiği performans da bu ilginin nedenlerini ortaya koyuyor. 72x55 ebatlarındaki eserlerin fiyatları 2002 ile 2009 yılları arasında altıya katlanırken, bu artış daha büyük ebatlı eserlerde 72 katı geçiyor.

Özel bankacılığın ilgi alanına giren ve en az 250 bin liralık nakite sahip olan kesimin şu sıralar en gözde yatırım seçenekleri gayrimenkul ve sanat eserleri. Bu ilgi son günlerde düzenlenen resim müzayedelerinde de göze çarpıyor.

Kartal, Silivri, Kağıthane ve Balat prim yapacak

-Gayrimenkul yatırımında hangi ilçelerin potansiyeli yüksek?
Avantajlı ilçeler ikiye ayrılabilir. Bunlardan ilki şehir merkezine göre biraz daha çevre ilçe sayılabilecek ama ikincil merkez olmaya aday ilçelerdir. Buna örnek olarak kentsel dönüşümün planlandığı Kartal verilebilir. Kartal'da özellikle yeni Adliye binasının yapılması bölge için bir çekim gücü sağlayacak. Pendik ilçesi de yeni AVM, otel, konut ve marina projeleriyle potansiyeli yüksek bir ilçe. Avrupa yakasında ise 3. havaalanı ve ulaşım imkanlarının artmasıyla Silivri gelişme potansiyeli vaadediyor. İkinci kategoriye giren ilçeler ise şehir merkezinde yer alan ve dönüşüm geçirmekte olan bölgeler. Bunlara en iyi örnek Bomonti ve Kağıthane sayılabilir. Şehrin göbeğinde olan bu bölgeler yıllarca atıl kaldıktan veya sanayi kullanımında olduktan sonra şimdi yeni konut ve ticari projelerle şimdiden çok prim yapmış durumda. Haliç kıyıları da, özellikle Fener Balat semtleri kentsel dönüşüm sürecinden olumlu etkilenmesi beklenen yerlerden.
Ayfer Aslan / Akşam


Geri Dön