26 / 04 / 2024

FED 2015'in ortalarında ilk faiz artırımını yapabilir!

FED 2015'in ortalarında ilk faiz artırımını yapabilir!

Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, "FED'in para politikasındaki sıkılaştırma bir miktar volatiliteye yol açabilir. Ancak bu hareketliliğin önceki kadar uzun ve şiddetli olmasını beklemiyoruz" diye konuştu...



Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, "Amerikan ekonomisine ilişkin veriler bu şekilde gelmeye devam ederse, FED 2015'in ortalarında ilk faiz artırımını gerçekleştirebilir" dedi. 

Binbaşgil, FED'in faiz artırımının etkileri konusunda şunları ifade etti: "FED'in para politikasındaki sıkılaştırma, daha evvel varlık alım programındaki azaltımda olduğu gibi uluslararası piyasalarda bir miktar volatiliteye yol açabilir. Ancak bu volatilitenin önceki kadar uzun ve şiddetli olmasını beklemiyoruz. 

Çünkü faiz artırımı beklenen bir gelişme ve piyasalarda büyük ölçüde fiyatlandı. Türkiye piyasalarına yansıması da bu paralelde sınırlı olacak." Hakan Binbaşgil Euro bölgesindeki ekonomik toparlanmanın boyutu ve seyrinin de Türkiye ekonomisi üzerinde etkili olacağını belirten Binbaşgil, "Bu da dış ticaretimiz açısından önemli bir faktör. Ancak baz senaryomuz 2015 yılında da AB'ye olan ihracatımızın 2014'deki seviyelerde gerçekleşmesi. Bunun yanında piyasalar jeopolitik risklerle, seçim sürecini de izlemeye devam edecek" dedi. Bu risklerin yanında Türkiye ekonomisi açısından olumlu gelişmelerin de bulunduğunu belirten Binbaşgil, şöyle konuştu: "Petrol fiyatlarındaki düşük seyir ekonomimize daha düşük dış ticaret açığı ve daha düşük enflasyon olarak yansıyacak. Enerji fiyatlarındaki düşüş gelişmekte olan ülkeler içinde Türkiye'yi çok daha olumlu etkiliyor. Petrol varil fiyatının düşmesi cari işlemler dengesinin milli gelire payında iyileştirmeye yol açıyor. Bu da ülkemizin büyümesini olumlu yönde etkileyecek. 

ABD politika faizinde 2015'te sınırlı bir artırım bekleniyor. Bunun da kısa vadeli faizlere yılın ikinci yarısında çok sınırlı yansıması görülebilir. Petrol fiyatlarındaki düşük seviye her ne kadar Türkiye için olumlu olsa da dış gelişmeler ve yatırımcıların risk iştahındaki seyir 2015'te ekonomimiz ve TL cinsi varlıklar için belirleyici olacak." 


Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, "FED'in para politikasındaki sıkılaştırma bir miktar volatiliteye yol açabilir. Ancak bu hareketliliğin önceki kadar uzun ve şiddetli olmasını beklemiyoruz" diye konuştu.


2015 hedefleriniz nedir? 

Ülkemizin zenginleşmesine destek sağlayacak altyapı, enerji, inşaat ve diğer projelere 2007'den bu yana 17 milyar dolar finansman desteği sağladık. Önümüzdeki dönemde de verdiğimiz desteği sürdüreceğiz. 

Büyürken finansal sorumluluklarımızı koruyoruz. Kredilerimizle ülkemizin ekonomisine verdiğimiz desteği artırırken istihdam ve büyümeye olumlu katkı sağlayan KOBİ'lere ve şirketlere ayrı bir önem veriyoruz. Bu kapsamda orta, küçük, mikro ölçekli işletmeler ve kurumsal kredilerimiz yoluyla reel sektöre sağladığımız desteği 91 milyar TL'si nakdi kredi olmak üzere toplamda 122 milyar TL'nin üstüne çıkardık. 'Olduğunda Öde' kredisi ile esnafımıza sabit faiz ve esnek geri ödeme fırsatı sunduk. 


Türkiye pazarı cazip mi? 

Türk bankacılık sektörü yatırımcıların odağında olmayı sürdürecek. Ülkemiz bankacılık sektörünün daha da büyümesi için önemli fırsatlar sunuyor. Yükselen bir orta sınıfımız var. Bunun yanında, genç ve yeni teknolojileri hızla benimseyen, kullanan bir nüfusa sahibiz. Nüfusumuzun yarısı 30 yaşın altında. Konutların yaklaşık yüzde 50'sinin internete erişimi bulunuyor. Türkiye'de 44 milyon facebook kullanıcısı ve 27 milyon twitter hesabı var. 


Cep telefonu sahipliği yüzde 93 civarında. Yaklaşık 37 milyon da internet kullanıcısı bulunuyor. 10 milyon müşteri alışverişlerini internet üzerinden yapmayı tercih ediyor. İnternet bankacılığı müşterileri 2011'den beri yaklaşık 2 katına, mobil bankacılık kullanıcıları ise 12 katına yükseldi. Akbank olarak biz de artan mobiliteye yönelik bu trendi destekliyoruz. 


Milliyet Ek


Geri Dön