29 / 03 / 2024

Fener-Balat'tan ev alırken dikkat edilmesi gerekenler!

Fener-Balat'tan ev alırken dikkat edilmesi gerekenler!

Balat ve çevre semtleri son dönemlerde yapılan restorasyonlarıyla İstanbul'un yeni çekim merkezleri haline geldi



1-Fener Balat evleri 30 metrekareden başlayan genelde 40 ve 50 metrekare taban oturumuna sahip bodrumu ile birlikte 3.5 katlı yapılardır. Bu tüm Fener Balat evlerinin özelliği. Bu özelliğinin nedeni de depreme karşı dayanıklı olması ve kolon kiriş sisteminin olmamasmdan kaynaklanıyor. Büyük taban alanına sahip veya bahçeli ev tipleri bölgede az sayıda bulunuyor ve bu evler de genellikle Rum Lisesi'ne yakın kısımlarda konumlanıyor.

2-Binaların bir başka özelliği dış cephelerinin kırmızı harman tuğladan yapılması. Bu özelliğiyle evler yazın serin, kışın sıcak oluyor. Binaların tavan, taban döşemeleri ve merdiven sistemleri ise ahşaptan yapılmış. Oda bölme duvarları tuğla ile olmayıp, bağdadi diye adlandırılan çıta üzeri horasan sıva tekniği uygulanan hafif bölme sisteminden oluşuyor. Evlerin bodrum katları yapıldıkları dönemlerde, mutfak, banyo ve tuvaletlerin olduğu bölümlerdir. Bu nedenle bodrum kat zeminlerinde muhakkak yer çinisi kullanılmış ve su sistemi için kuyusu vardır.

3-Alacağınız evi veya binayı ne amaçla kullanmayı düşünüyorsanız, amacınıza uygun bir mahallede seçmelisiniz.

4-Alacağınız evde hemen oturmayı düşünüyorsanız eğer, yaşayan bir ev almanız sizin için faydalı. Çok yıkılmış veya yanmış bir evin restorasyonu için Anıtlar Kurulu'nun onayı gerekir ve proje onayı en erken 3 ayda alınır. Diğer evlerde yapılacak basit onarım tadilat işleri için basit onanm izni almak yeterli oluyor. Alacağınız tarihi binanın tadilat işi ne kadar az ise o kadar avantajlısınız.

5-Evinizin sağlamlığı konusunda tarihi evleri bilen bir uzmandan onay alınız.

6-Tarihi evler de bilinenin aksine banka kredisi ile alınabiliyor. Ancak alacağınız evin altında dükkan varsa, o bina. ticari alana girdiği için konut kredisi verilmiyor.

7-Balat ve Fener'deki evlerin yüzde 90'ı ikinci derece tarihi eserdir, bilginize.

8-Kültür Bakanlığı restorasyonu yapılacak tarihi evlerin durumuna göre hibe şeklinde yardımda bulunuyor.

9-Alacağınız evin kat sayısı fazla ise muhakkak belediyenin imar bölümünden durumunu kontrol ettiriniz. Aksi halde kaçak katı olan evler yenileme projesi kapsamında yıkılacak.

10-Fener-Balat bölgesi tarihi özelliklerinden ve yapılarından dolayı SİT alanıdır. Bilginize.

11-Bölgede Kadir Has Universitesi'nden sonra, Yeniyüzyıl Üniversitesi'nin de 2011'de açılması planlanıyor.

12-Son olarak, alacağınız evin ahşap pencere doğramalarının değişmeden restore edilebileceğini, zemindeki eski yer çinilerinin eksik parçalan var ise tamamlanabileceğini ve eski ihtişamına dönebileceğini, mevcut zemin rabıta tahtalarının silim ve cilalama işleminden sonra muhteşem görüneceğini, duvarda ve giriş tavanlarında kalemisi süslemeleri var ise restore edilebileğini unutmayınız.
Seda Tabak/Hürriyet Emlak


Geri Dön