27 / 04 / 2024

Fenerbahçe Kalamış Limanı işletim hakkı yine Koç Holding'in!

Fenerbahçe Kalamış Limanı işletim hakkı yine Koç Holding'in!

Kalamış Yat Limanı ihalesi büyük çekişmeye sahne oldu. Açık arttırmada Ağaoğlu ile Koç Holding’i karşı karşıya getiren ihalede eski işletmeci Koç Holding’in şirketi Tek-Art 664 milyon dolarla 30 yıllık işletim hakkını kazandı.



Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ’ye ait Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı’nın 30 yıl süre ile işletme hakkı devri yöntemiyle özelleştirilmesi ihalesinde nihai pazarlık yapıldı. Ağaoğlu Şirketler Grubu, Akın Holding ve Koç Holding gibi devlerin kapıştığı ihalede en yüksek teklif, 664 milyon dolarla Tek-Art Kalamış ve Fenerbahçe Marmara Turizm Tesisleri AŞ tarafından verildi. Koç Holding’in yüzde 75.92 hisseye sahip olduğu Tek-Art, 1999 yılından beri Setur Marinalar Zinciri altında marinanın işletmesini sürdürüyordu. Koç Holding 30 yıllık işletme hakkı boyunca yaklaşık 1400 olan tekne bağlama kapasitesini 1700’e çıkaracak.  


YÜKSELTİP ÇEKİLDİ


İhalenin elemesiz turunda elde edilen en yüksek tutar 376 milyon dolar oldu. İlk elemedi turda elde edilen en yüksek tutar 424 milyon dolara çıktı. Akın Holding-Edip Gayrimenkul OGG elendi. İkinci elemeli turda en yüksek teklif 469 milyon dolar olurken, Taşyapı İnşaat Taahhüt Sanayi, açık artırma sürecinde Dati Yatırım Holding elendi. Açık artırma 495 milyon dolarla başladı. Açık artırma sürecinde Tepe-Kaya OGG çekildiklerini açıkladı. Ağaoğlu Şirketler Grubu’nun da yer aldığı 

Akdeniz İnşaat (Ağaoğlu Şirketler Grubu)-Yılport Holding OGG teklifin 600 milyon dolarlık teklif vermesinin ardından arttırma devam edince ihaleden çekildiklerini açıkladı. Bu kez Koç Holding’e ait Tek-Art ile SAfi Gayrimenkul arasında kıran kırana artırma sürece başladı. En yüksek teklif ise 664 milyon dolarla Tek-Art Kalamış ve Fenerbahçe Marmara Turizm Tesisleri AŞ’den geldi. İhalenin onay süreçlerinin ardından tamamlanacak.


İsim benzerliğiyle borsada tavan oldu

KALAMIŞ Yat Limanı ihalesini Koç Grubu’na bağlı Tek-Art Kalamış ve Fenerbahçe Marmara Turizm Tesisleri kazandı. Ancak borsada işlem gören eski Trabzonspor başkanı Mehmet Ali Yılmaz’ın Tek Art Turizm şirketi ihale ile ilgisi olmamasına rağmen borsada tavan yaptı. Kalamış ihalesi saat 16’ya doğru sona ererken borsadaki Tek Art Turizm hisseleri dakikalar içinde yüzde 10’un üzerinde değer kazanarak 0.65 liradan 0.71 liraya kadar fırladı ve tavan yaptı.


15 yıldır Koç Grubu’ndaydı

Kalamış Yat Limanı’nı 15 yıldır Koç Grubu işletiyordu. 

30 yıl boyunca daha işletme hakkını kazandı. 

1.291 yatı denizde 220 yatı ise karada bağlayabilme kapasitesine sahip.


İhaleye katılan şirketler

Akın Holding A.Ş.- Edip Gayrimenkul Yatırım Sanayi ve Ticaret A.Ş. Ortak Girişim Grubu  Taşyapı İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret A.Ş.  Safi Gayrimenkul ve Yatırımları Sanayi Ticaret A.Ş.  Dati Yatırım Holding A.Ş.  Tepe-Kaya Ortak Girişim Grubu  Tek-Art Kalamış ve Fenerbahçe Marmara Turizm Tesisleri A.Ş. (Setur)  Akdeniz İnşaat ve Eğitim Hizmetleri A.Ş. (Ağaoğlu) –Yılport Holding A.Ş. Ortak Girişim Grubu


Tek-Art Yeni yatırım yapacak

KOÇ Holding Turizm, Gıda ve Perakende Başkanı Tamer Haşimoğlu ihalenin ardından  “Şartlar içinde teklif vermiş olduk. Türkiye ekonomisine güvenimiz devam ediyor” diyerek uzun süredir limanın işletmecisi olduklarını belirtti. Bir gazetecinin “Teklifinizi taksitle ödemeyi düşünüyor musunuz?” sorusu üzerine Haşimoğlu, ödemenin nasıl yapılacağına ihale sonucunun onaylanmasına kadarki süreçte karar vereceklerini kaydetti. İhale şartnamesinde önemli yatırımların yapılmasının istendiğini söyleyen Haşimoğlu, “Bizim amacımız bunları mümkün olduğu kadar kısa sürede tamamlayıp Türkiye’nin ve İstanbul’un buraya yakışan bir tesise kavuşması. Şartnamede yatırımın nasıl yapılacağı tariflenmiş, rakam olarak yok” dedi.Yat limanının 1400’e yakın tekne ve yat bağlama kapasitesi olduğunu ifade eden Haşimoğlu, bu rakamın 1700’e kadar çıkabileceğinin öngörüldüğünü söyledi. 


Hürriyet Gazetesi


Geri Dön