19 / 04 / 2024

Ferahevler'e tapu müjdesi

Ferahevler'e tapu müjdesi

Kadir Topbaş, AK Parti Sarıyer İlçe Teşkilatı'nın düzenlediği toplantıda ilçedeki muhtarlar ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi.



Sarıyer'de muhtarlar ve sivil toplu örgütleriyle buluşan Başkan Topbaş, Boğaziçi İmar Kanunu'na tabi bölgelerde çatı, boyama ve mantolama sorunu yaşanmaması için ilgili müdüre talimat verdi. Topbaş, ‘18 Uygulaması' kapsamında çeşitli mahallelere tapu verilmesi için çalışma başlattıklarını da müjdeledi.

İstanbul insan odaklı bir çalışmayla planlanıyor…

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, AK Parti Sarıyer İlçe Teşkilatı'nın Baltalimanı'ndaki Angel Restoran'da düzenlediği toplantıda ilçedeki muhtarlar ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantıda konuşan Başkan Kadir Topbaş, dengesiz gelişme ve plansız yapılaşma nedeniyle Boğaziçi bölgesi ile İstanbul'un çeşitli bölgelerinde sıkıntılar yaşandığını bildiğini belirterek, “Bir mimar ve şehir plancısı olarak bunu söylüyorum. Yönetimler planlı ve düzenli bir sistematik kursalardı, yine bu kadar nüfus olsaydı bile İstanbullular daha mutlu, daha doğru yaşardı. Altyapı ve imar sorunları olmazdı. Böyle olmasaydı bugün tapu meselelerini konuşmazdık. Hatta ‘Mahallelerde sağlık ocağı, okul, kültür-sanat merkezi ve spor alanları yapacak alan kalmadı' demezdik. Hizmet ederken İstanbul'un genelinde yaşanan plansız gelişme nedeniyle bu sıkıntıları yaşıyoruz. Bu şehir ve bu ülke birçok yönetimleri gördü. Siyasiler hep vaatlerde bulundular, oy hesapları yaptılar. Bunca yıldır şehir planları yapılmadığı için İstanbul bu sıkıntıları yaşıyor. Bizim anlayışımız insan odaklı bir hizmettir. Çünkü insan her şeyi affeder ama adam yerine konulmamayı affetmez. Göreve geldiğimizde İstanbul'un en önemli sorunlarının ulaşım ve plansızlık olduğunu gördük, çalışmalarımızı ağırlıklı bu yönde yaptık. İstanbul'un arazi kullanım kararları olan Çevre Düzeni Planlarını çevredeki illeri de dikkate alarak hazırladık” diye konuştu.

‘Çatı ve mantolama çalışmalarına müsaade edeceğiz…'

Sarıyer'in Boğaziçi İmar Kanunu'na tabi bölgelerinde yaşanan imar ve tadilat problemlerini bildiğini ifade eden Kadir Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü; “Boğaziçi'ndeki yapılar mantolama istediklerinde buna müsaade edilmeli. Boğaziçi İmar Müdürümüz burada, kendisi konuyla ilgilenecek. Koruma Kurulu ile görüşülerek bu konuda bir müsamaha istiyorum kendisinden. Mantolama hem yakıt tasarrufu, hem de yaşamsal anlamda çok önemli. Yalnız bunun istismar edilmemesi lazım. İnsanlar mantolama yapıyorsa yapsın, evini boyuyorsa boyasın. Bizim üste para vermemiz lazım, binalar boyanıp tertemiz görünüyor diye. Çatıları kapatma konusuna gelince tapusuyla Sayın Müdürümüze gelene bu izin verilir. O konuda da sayın müdürüm yasal boyutta yardımcı olacak. Öte yandan, Boğaziçi İmar Kanunu'nda bir değişiklik yapılması konusunu Sayın Başbakanımız daha önce de bizimle konuştu. Yasa tasarısı şu anda TBMM'nin gündeminde.”

Mahallelere tapu müjdesi…

Başkan Topbaş, 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 18. maddesi kapsamında Sarıyer'in çeşitli mahallelerine tapu verilmesi için çalışma başlattıklarını hatırlatarak, ilk tapuyu çalışmaları tamamlanan Ferahevler Mahallesi'nde vereceklerini müjdeledi. Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü; “İlçe belediyemizle birlikte Ferahevler üst parseldeki 18 uygulaması yapılmış olan yerdeki evlerin tapularını vereceğiz. Planlı hale geldiği taktirde her tarafta bu uygulamayı yapacağız. Ancak tüyü bitmemiş yetimin hakkı da var. Bu nedenle tapu fiyatlarını güncel değer üzerinden belirleyeceğiz. Gereken taksitlendirmeleri de yapacağız. Belediyemizin kasasına giren bu paraları yine erişimde, ulaşımda kullanacağız. İlgili daire başkanlığımız bu çalışmaları yapıyor. Cumhuriyet Mahallesi'nde de 18 uygulamamız var. 18 çalışması kapsamında küçük parseller birleştirilmek ve yollar dara genişletilmek zorunda. Okul ve park, bahçe de yasa gereği yapılmak zorunda. Ferahevler'de de böyle oldu. Tapu hisseli oldu, yollar genişledi. Kanun zaten küçük parselleri kabul etmiyor. Ancak bu birinin binasını yıkıp da yeni yapacağı zaman geçerli. Tabi bu çalışma sonucunda o yerlerin değeri de an az birkaç kat artar.”

“Sayın Kılıçdaroğlu turist gibi!...”

Konuşmasının ardından Sarıyer'deki balıkçı restoranlarının sorunlarıyla ilgili bir soruyu cevaplandıran Başkan Kadir Topbaş, Sarıyer'in balığıyla bilinen bir turizm merkezi olduğunu ve ilçeyi balıkçılarıyla birlikte yaşatmayı istediklerini vurgulayarak, “Şimdi balıktan bahsedince aklıma geldi. Ziyarete gelen turistler için İstanbul'un nostaljileri vardır. Şehrimizin balığını, simidini ve çayını unutmazlar. Kafalarında bu kalır. CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu da turist gibi 'İstanbul'un çayını, simidini ve balığını biliyorum' diyor. Çok enteresan… 5-6 gün önce Pendik'te vatandaşlarla sohbet ederken bir vatandaş ‘Sayın Başkan sen ona uyma' dedi. Tam yürekten, halk diliyle her şeyi özetledi” şeklinde konuştu. Başkan Topbaş'ın bu sözleri muhtarlar ve sivil toplum kuruluşlarının yöneticilerince tebessümle ve alkışlarla karşılandı.

Geri Dön