19 / 04 / 2024

Fethi Hinginar: 2016 inşaat sektörü için kayıp yıl olmayacak!

Fethi Hinginar: 2016 inşaat sektörü için kayıp yıl olmayacak!

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, 2016 yılının inşaat sektörü için kayıp yıl olmayacağını söyledi.



Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, 2016 yılının inşaat sektörü için kayıp yıl olmayacağını ve sektörün yüzde 2,5-3,0 seviyelerinde büyüyeceğini belirtti.


Türkiye İMSAD, bu yılın 4. Gündem Buluşmaları toplantısında inşaat sektörünün 2015 değerlendirmesini yaptı ve 2016 öngörülerini açıkladı.


Toplantıda konuşan Hinginar, 2015 yılında sektörün frene bastığını ve yüzde 1 büyümeyle kapanacağını anlatarak, 2016 yılının ise kayıp yıl olmayacağını ve inşaat sektörünün yüzde 2,5-3,0 seviyelerinde büyüyeceğini öngördü.


Hinginar, 7 Haziran seçimlerinin hemen sonrasında gerçekleştirilen Gündem Buluşmaları toplantısında 2015'in kayıp yıl olma riskinin tartışıldığını, yılın sonuna yaklaşırken ortaya çıkan rakamların da 2015 yılında frene basıldığını net bir şekilde gösterdiğini söyledi.


İnşaat malzemeleri sanayi üretiminin bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 6,7 küçüldüğünü, ikinci çeyrekte yüzde 1,4 büyüdüğünü, üçüncü çeyrekte de yüzde 0,3 gerilediğini aktaran Hinginar, "Senenin dokuz ayında inşaat malzemeleri sanayii üretimi ortalama yüzde 1,9 küçülürken, alınan yapı ruhsatlarının yüzde 24,8, konut yapı ruhsatlarının yüzde 25,2, konut yapı ruhsatları daire sayısının ise yüzde 23,6 azaldığı görüldü" diye konuştu.


Hinginar, yılın on ayında özellikle yabancılara konut satışının da etkisiyle konut satışlarının yüzde 12,3 arttığını vurgulayarak, şunları kaydetti:


"Yılın 10 ayında yabancılara konut satışında yüzde 19,5 artış yaşandı. Özellikle yılın dokuz ayında yabancıların gayrimenkul alımı yüzde 6,6 azalmış. Yani yabancı yatırımcının daha çok konut projelerine yöneldiği gözlenmiştir. İhracat rakamlarına bakıldığında ise yılın dokuz ayında inşaat malzemesi sektörü yıllık ihracatının yüzde 14,3 düşerek 18,7 milyar dolara gerilediği görülüyor. İnşaat malzemesi sektörü yıl sonu kapanışının ise 19 milyar dolar seviyelerinde gerçekleşeceği öngörülüyor.


Ciddi bir düşüşün olduğu inşaat sektörünün, son gelen verilere göre 2015 yılını yüzde 1 büyüme ile kapatılacağı tahmin ediliyor. 2016'nın ilk günleriyle beraber, hükümet programında belirtilen vaatlerin hızla hayata geçmesini umuyor ve sanayide 2015'te yavaşlayan çarkların, 2016'da tekrar hızlanmasını bekliyoruz."


Hinginar, 2016 yılında Türkiye ekonomisinde yüzde 3,5-4,0 büyüme beklendiğini, inşaat sektöründe ise yüzde 2,5-3,0 seviyelerinde büyüme öngördüklerini dile getirdi.


- "Rusya krizi çözülmeli"


İnşaat malzemesi sanayicileri olarak, yaptıkları ihracatla Türkiye ekonomisine pozitif katkı sağladıklarına dikkati çeken Hinginar, "Rusya ile yaşanan gerginlikler bizleri ciddi etkiliyor. 2014 yılı verilerine göre, Rusya en çok ihracat yaptığımız 10 ülke arasında yer alıyor" dedi.


Hinginar, Rusya'nın, inşaat sektörü için potansiyeli her geçen gün artan ve ticari ilişkilerin giderek büyüdüğü bir ülke konumunda bulunduğunu söyleyerek, "Üyelerimiz arasında Rusya'da projeleri devam eden, yeni projeler için önemli adımlar atmış ve hatta bu ülkede üretim yapan kurumlar yer alıyor. Aynı şekilde birçok Türk müteahhitlik ve müşavirlik firmamızın da bu ülkede projelerinin devam ettiğini biliyoruz" ifadelerini kullandı.


-  "2015 yılı yavaş ve yüksek gelgitlerle büyüyen bir Dünya oldu"


Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı da toplantıda, 2015 yılı dünya ekonomisini ve 2016 yılı öngörülerini aktardı. 2015 yılında küresel öngörülerini, daha yavaş ancak yüksek gelgitlerle büyüyen dünya olarak paylaştıklarını hatırlatan Tokalı, 2016 yılının da ana hatlarıyla bu yıldan çok farklı olmayacağını belirtti.


Tokalı, Türkiye'nin ise potansiyelin altında daha yavaş büyüyen dünya ekonomisinde, büyüme cazibesini devam ettireceğinin altını çizdi. Enflasyonda risklerin daha fazla konuşulacağını ve yüksek tek haneli seviyelerde kalınacağını dile getiren Tokalı, cari açık seviyesinin rahatlatıcı seviyelerde olacağını ancak açık finansmanının ülke görünümü açısından yakından izleneceğini vurguladı.


Tokalı, "Dış şoklara karşı kırılganlıkların azalmasında oldukça kritik rolünün bulunduğunu düşündüğümüz güçlü bütçe dengelerinin korunduğu, politik belirsizliği ortadan kalkmış hem de emtia ithalatçısı olarak, küresel normalleşmenin gelişen ülkeler üzerinde yarattığı baskı karşısında daha güçlü durabilen bir görünüm belirliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.


- "İç talep, büyümeye katkı sağlamayı sürdürecek"


Türkiye İMSAD Ekonomi Danışmanı Prof. Dr. Kerem Alkin, "Küresel ekonomi ve bir parçası olarak Türk ekonomisi için kritik önemde bir 2016'ya giriyoruz. Bu yüzden küresel emtia fiyatlarındaki çöküşün ve Fed'in faiz adımlarının bunda etkisi olacak" dedi.


 Türk ekonomisinin 2016 yılında yüzde 4 - 5 aralığında büyümesi adına, ihracatın desteklenmesinin ve net ihracatın büyümeye katkısının önemli olduğunu ifade eden Alkin, şunları da söyledi:


"2016 yılında da iç talep büyümeye katkı sağlamayı sürdürecek. Türkiye-Rusya ilişkilerinin Türk ekonomisi üzerindeki etkilerinin iyi yönetilmesi, küresel emtia fiyatlarındaki çözülmenin, Türk ekonomisi açısından katma değer anlamında pozitif yönde kullanılması gerekiyor. Üretiminin desteklenmesi adına, orta vadeli program hedefleri revizyonunun yanı sıra ilk 3 ay, sanayinin desteklenmesine yönelik ek tedbirler ve kredi maliyetlerinin düşürülmesi çok önemli olacak."


AA


Haber PR ajansı tarafından şu şekilde servis edildi;


Türkiye İMSAD, yılda dört kez düzenlediği Gündem Buluşmaları Toplantısı’nın dördüncüsünü Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı F. Fethi Hinginar, Türkiye İMSAD Ekonomi Danışmanı Prof. Dr. Kerem Alkin, Ekonomi ve Strateji Dan. Hiz. Başkanı Dr. Can Fuat Gürlesel ve Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı’nın katılımıyla 17 Aralık Perşembe günü düzenledi. Toplantıda, inşaat ve inşaat malzemesi sektörünün 2015 yılını nasıl geçirdiği değerlendirilirken; 2016 yılı öngörüleri, Rusya ile yaşanan kriz, genel ekonomi ve bankacılığa dair beklenti ve gelişmeler gibi birçok önemli konu masaya yatırıldı.


HİNGİNAR: “2015 YILINDA FRENE BASTIK”

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı F. Fethi Hinginar konuşmasına “7 Haziran seçimlerinin hemen sonrasında gerçekleştirdiğimiz Gündem Buluşmaları Toplantımızda 2015’in tamamının "kayıp yıl" olma riskini tartışmıştık, yılın sonuna yaklaşırken ortaya çıkan rakamlar 2015 yılında frene bastığımızı bize net bir şekilde gösterdi. Rakamlara baktığımızda; inşaat malzemeleri sanayi üretiminin 2015 yılı ilk çeyreğinde yüzde 6,7 küçüldüğünü, ikinci çeyrekte yüzde 1,4 büyüdüğü, üçüncü çeyrekte ise yüzde 0,3 gerilediği sonucunu görüyoruz. Senenin ilk dokuz ayında inşaat malzemeleri sanayi üretimi ortalama yüzde 1,9 oranında küçülürken, alınan yapı ruhsatları yüzde 24,8, alınan konut yapı ruhsatları yüzde 25,2, alınan konut yapı ruhsatları daire sayısı ise yüzde 23,6 oranında azaldığı görüldü. Yılın ilk on ayında özellikle yabancılara konut satışının etkisiyle konut satışlarında yüzde 12,3 artış oldu. Yılın ilk on ayında yabancılara konut satışında yüzde 19,5 artış yaşandı. Özellikle belirtmekte fayda var ki; yılın ilk dokuz ayında yabancıların gayrimenkul alımı yüzde 6,6 azalmış. Yani yabancı yatırımcının daha çok konut projelerine yöneldiğini gözlenmiştir. İhracat rakamlarına bakıldığında ise yılın ilk dokuz ayında inşaat malzemesi sektörü yıllık ihracatının yüzde 14,3 düşerek 18,7 milyar dolara gerilediği görülüyor. İnşaat malzemesi sektörü yılsonu kapanışının ise 19 milyar dolar seviyelerinde gerçekleşeceği öngörülüyor. Ciddi bir düşüşün olduğu inşaat sektörünün, son gelen verilere göre, 2015 yılını yüzde 1 büyüme ile kapatılacağı tahmin ediliyor” dedi.


HİNGİNAR: “2016’DA ÇARKLAR YENİDEN DÖNECEK”

17 Eylül'de düzenledikleri 3. Gündem Buluşmaları Toplantısı’nda 2016’nın da "kayıp yıl" olma riskini tartıştıklarını belirten Hinginar, “Kurulan tek parti hükümetinin ardından geçtiğimiz hafta 64. hükümet programına ilişkin yol haritası açıklandı; 2016'nın ilk günleriyle beraber, hükümet programında belirtilen vaatlerin hızla hayata geçmesini umuyor ve sanayide 2015'te yavaşlayan çarkların, 2016'da tekrar hızlanmasını bekliyoruz “ diye konuştu. Hinginar, 2016 yılında Türkiye ekonomisinde yüzde 3,5-4,0 büyüme beklendiğini belirtirken inşaat sektöründe ise yüzde 2,5-3,0 seviyelerinde büyüme öngördüklerinin altını çizdi.


HİNGİNAR: “RUSYA KRİZİ ÇÖZÜLMELİ”

İnşaat malzemesi sanayicileri olarak, yaptıkları ihracatla Türkiye ekonomisine pozitif katkı sağladıklarını dile getiren Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı F. Fethi Hinginar, “Son yıllarda Irak ve Suriye'nin ardından Rusya ile yaşanan gerginlikler bizleri ciddi olarak etkiliyor ve gelecek için endişelendiriyor. 2014 yılı verilerine göre, Rusya en çok ihracat yaptığımız 10 ülke arasında yer alıyor. Rusya, inşaat sektörü için potansiyeli her geçen gün artan ve ticari ilişkilerimizin giderek büyüdüğü bir ülke konumunda bulunuyor. Üyelerimiz arasında Rusya'da projeleri devam eden, yeni projeler için önemli adımlar atmış ve hatta bu ülkede üretim yapan kurumlar yer alıyor. Aynı şekilde, birçok Türk müteahhitlik ve müşavirlik firmamızın da bu ülkede projelerinin devam ettiğini biliyoruz. Rusya ile yaşanan gerginliğin kısa sürede durularak, Rusya ile siyasi, ticari ve beşeri ilişkilerimizin normale dönmesini arzuluyoruz” dedi.


TOKALI: “2016’DA TÜRKİYE EKONOMİSİ YÜZDE 3,2 BÜYÜME GÖSTERECEK”

2015 yılı Türkiye ekonomisini ve 2016 yılı öngörülerini değerlendiren Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı konuşmasında, 2015 yılında küresel öngörülerini daha yavaş ancak yüksek volatilite büyüyen dünya olarak paylaştıklarını, 2016 yılına ait öngörülerini oluştururken de küresel olarak ana hatlarıyla bu yıldan çok farklı olmayacağını düşündüklerini söyledi. Küresel ekonomide tekrar faiz artışlarıyla normalleşme olacak. Kriz dönemi politikalarını geride bırakmak adına faiz artırımı normalleşme olarak görülüyor. Fed açıklamasına göre 2016’da 4 kez faiz artırımı olacak ancak piyasanın beklentisi yüzde 32 olasılıkla 2016 yılı sonunda 1 veya 2 kez yüzde 0,75 oranında faiz artırımı olacağı yönünde. Beklentimiz faiz artırımından sonra çok fazla dolar artırımı olmaması. 2016 yılı beklentileri arasında yine düşük emtia dönemi olacak ancak beklenti 2015 kadar kötü geçmemesi. 2016’da daha çok enflasyon dinamiği, daha az cari açık konuşulacak. 2016 enflasyon tahmini yüzde 8,5.


Ortaya çıkan bu küresel görünüm altında iç dengeler için de, potansiyelin altında ancak daha yavaş büyüyen dünya ekonomisinde büyüme cazibesini devam ettiren, enflasyonda risklerin daha fazla konuşulacağı ve yüksek tek haneli seviyelerde kalınacağı; cari açık seviyesinin rahatlatıcı seviyelerde olacağı ancak açık finansmanının ülke görünümü açısından yakından takip edileceğini belirtti.


Tokalı, “Dış şoklara karşı kırılganlıkların azalmasında oldukça kritik rolünün olduğunu düşündüğümüz güçlü bütçe dengelerinin korunduğu; hem politik belirsizliğin ortadan kalkmış olması hem de emtia ithalatçısı olarak, küresel normalleşmenin GOÜ üzerinde yarattığı baskı karşısında daha güçlü durabilen bir görünüm belirliyoruz” dedi.


ALKİN: “İÇ TALEP, BÜYÜMEYE KATKI SAĞLAMAYI SÜRDÜRECEK”

“Küresel ekonomi ve bir parçası olarak Türk ekonomisi için, kritik önemde bir 2016'ya giriyoruz” diyen Türkiye İMSAD Ekonomi Danışmanı Prof. Dr. Kerem Alkin, küresel emtia fiyatlarındaki çöküşün ve FED'in faiz adımlarının bunda etkisinin olacağını söyledi. Türkiye’nin emtia ihracatında rakiplerinden çok daha iyi olduğunu görüyoruz. Bu durumda yurt dışındaki algıyı iyi yönetmek gerekir. Türk ekonomisinin 2016 yılında yüzde 4 ile 5 aralığında büyümesi adına, ihracatın desteklenmesinin ve net ihracatın büyümeye katkısının önemli olduğunu ifade eden Alkin, şunları söyledi: “2016 yılında da iç talep büyümeye katkı sağlamayı sürdürecek. Türkiye-Rusya ilişkilerinin Türk ekonomisi üzerindeki etkilerinin iyi yönetilmesi, küresel emtia fiyatlarındaki çözülmenin, Türk ekonomisi açısından katma değer anlamında pozitif yönde kullanılması gerekiyor. Üretiminin desteklenmesi adına, OVP hedeflerinin revizyonunun yanı sıra, ilk 3 ay, sanayinin desteklenmesine yönelik ek tedbirler ve kredi maliyetlerinin düşürülmesi çok önemli olacak. Kur savaşları 2016 yılında da devam edecek. Dolar kuru tahmini ortalama 3,08’leri görecek. Euro’da 1,06 altını görmeme ihtimalimiz söz konusu. Enflasyon yüzde 8’in altını görmeyecek, 2016 tahmini enflasyon oranı yüzde 8 – 9 aralığında olacak. Merkez Bankası faiz artırımında geç kaldı.”


GÜRLESEL: “İNŞAAT MALZEMELERİ SEKTÖRÜ YÜZDE 1,9 KÜÇÜLDÜ”

İnşaat ve inşaat malzemeleri sektörlerine ilişkin güncel verileri paylaşan Türkiye İMSAD Ekonomi Danışmanı Dr. Can Fuat Gürlesel konuşmasında, 2016 yılında Türkiye'nin ihracat pazarlarından gelişmiş ülkelerde daha hızlı büyümeler gerçekleşeceğini ve gelişen ülkelerde ise zayıf ve durağan büyümeler olacağını ifade etti. FED’in faiz artışı ile doların güçlenirken, petrol ve emtia fiyatlarının düşük kalmaya devam edeceğini söyleyen Gürlesel, Türkiye'de ise jeopolitik riskler ile Rusya ve Irak pazarındaki zorlukların belirleyici olacağını belirtti. Gürlesel söylerine şöyle devam etti: “Politik gündemde Anayasa ile yönetim sisteminde değişikliği içeren olası referandumlar beklentileri yeniden etkileyecektir. Ekonomide uygulanacak para politikası ile gelirler politikası ekonomik büyümeyi destekleyecektir. Buna bağlı olarak 2016 yılında daha yüksek enflasyon, faiz oranları ve döviz kurları olacaktır. 2016 enflasyon oranları yüzde 9-10 arasında olacağı görülüyor. Yüksek enflasyon daha yüksek faizler ve döviz kurları getirecek. Dolar ve Euro kurları 3,15’e yaklaşacak. ”


İnşaat ve gayrimenkul sektörlerinin 2015 yılının ilk dokuz ayında yüzde 3,4 büyüdüğünü belirten Dr. Can Fuat Gürlesel şu bilgileri aktardı: “inşaat harcamalarında ilk dokuz ayda kamunun payı yüzde 2,6 azaldı, özel sektörün payı ise yüzde 1,2 artış gösterdi. 2015 yılında konut satışı ilk on ayda yüzde 12,3 arttı. İlk dokuz ayda yabancılara konut satışı 2.906 milyar dolar seviyelerinde gerçekleşti. Türk müteahhitler yılın ilk dokuz ayında 15.28 milyar dolar tutarında 92 projede üstlendi. İnşaat malzemeleri sektörü yılın ilk dokuz ayında yüzde 1,9 küçüldü.”


SBE 2016’DA İLK KEZ TÜRKİYE’DE DÜZENLENECEK

Gündem Buluşmaları Toplantısı’nda Türkiye’de ilk kez yapılacak önemli bir etkinliğin de müjdesi verildi. 2000 yılından bu yana Dünyanın 50’den fazla ülkesinde yapılan The Sustainable Built Environment Conference Series çerçevesinde, SBE16 ISTANBUL Konferansı Türkiye İMSAD’ın ev sahipliğinde Türkiye’de ilk kez 2016’nın Ekim ayı içerisinde gerçekleştirilecek. Ülkemizin önde gelen üniversiteleri ve sivil toplum örgütleri tarafından desteklenen ve ana teması “Akıllı Metropoller – Sürdürülebilir ve Akıllı Binalar ile Akıllı Şehirler için Entegre Çözümler” olarak belirlenen konferans, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı işbirliğinde gerçekleştirilecek.



Haber Anadolu Ajansı'nda şöyle yer aldı;

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, 2016 yılının inşaat sektörü için kayıp yıl olmayacağını ve sektörün yüzde 2,5-3,0 seviyelerinde büyüyeceğini belirtti.

Toplantıda konuşan Hinginar, 2015 yılında sektörün frene bastığını ve yüzde 1 büyümeyle kapanacağını anlatarak, 2016 yılının ise kayıp yıl olmayacağını ve inşaat sektörünün yüzde 2,5-3,0 seviyelerinde büyüyeceğini öngördü.

Hinginar, 7 Haziran seçimlerinin hemen sonrasında gerçekleştirilen Gündem Buluşmaları toplantısında 2015'in kayıp yıl olma riskinin tartışıldığını, yılın sonuna yaklaşırken ortaya çıkan rakamların da 2015 yılında frene basıldığını net bir şekilde gösterdiğini söyledi.

İnşaat malzemeleri sanayi üretiminin bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 6,7 küçüldüğünü, ikinci çeyrekte yüzde 1,4 büyüdüğünü, üçüncü çeyrekte de yüzde 0,3 gerilediğini aktaran Hinginar, "Senenin dokuz ayında inşaat malzemeleri sanayii üretimi ortalama yüzde 1,9 küçülürken, alınan yapı ruhsatlarının yüzde 24,8, konut yapı ruhsatlarının yüzde 25,2, konut yapı ruhsatları daire sayısının ise yüzde 23,6 azaldığı görüldü" diye konuştu.

Hinginar, yılın on ayında özellikle yabancılara konut satışının da etkisiyle konut satışlarının yüzde 12,3 arttığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Yılın 10 ayında yabancılara konut satışında yüzde 19,5 artış yaşandı. Özellikle yılın dokuz ayında yabancıların gayrimenkul alımı yüzde 6,6 azalmış. Yani yabancı yatırımcının daha çok konut projelerine yöneldiği gözlenmiştir. İhracat rakamlarına bakıldığında ise yılın dokuz ayında inşaat malzemesi sektörü yıllık ihracatının yüzde 14,3 düşerek 18,7 milyar dolara gerilediği görülüyor. İnşaat malzemesi sektörü yıl sonu kapanışının ise 19 milyar dolar seviyelerinde gerçekleşeceği öngörülüyor.


Ciddi bir düşüşün olduğu inşaat sektörünün, son gelen verilere göre 2015 yılını yüzde 1 büyüme ile kapatılacağı tahmin ediliyor. 2016'nın ilk günleriyle beraber, hükümet programında belirtilen vaatlerin hızla hayata geçmesini umuyor ve sanayide 2015'te yavaşlayan çarkların, 2016'da tekrar hızlanmasını bekliyoruz."


Hinginar, 2016 yılında Türkiye ekonomisinde yüzde 3,5-4,0 büyüme beklendiğini, inşaat sektöründe ise yüzde 2,5-3,0 seviyelerinde büyüme öngördüklerini dile getirdi.


- "Rusya krizi çözülmeli"

İnşaat malzemesi sanayicileri olarak, yaptıkları ihracatla Türkiye ekonomisine pozitif katkı sağladıklarına dikkati çeken Hinginar, "Rusya ile yaşanan gerginlikler bizleri ciddi etkiliyor. 2014 yılı verilerine göre, Rusya en çok ihracat yaptığımız 10 ülke arasında yer alıyor" dedi.

Hinginar, Rusya'nın, inşaat sektörü için potansiyeli her geçen gün artan ve ticari ilişkilerin giderek büyüdüğü bir ülke konumunda bulunduğunu söyleyerek, "Üyelerimiz arasında Rusya'da projeleri devam eden, yeni projeler için önemli adımlar atmış ve hatta bu ülkede üretim yapan kurumlar yer alıyor. Aynı şekilde birçok Türk müteahhitlik ve müşavirlik firmamızın da bu ülkede projelerinin devam ettiğini biliyoruz" ifadelerini kullandı.


- "2015 yılı yavaş ve yüksek gelgitlerle büyüyen bir Dünya oldu"


Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı da toplantıda, 2015 yılı dünya ekonomisini ve 2016 yılı öngörülerini aktardı. 2015 yılında küresel öngörülerini, daha yavaş ancak yüksek gelgitlerle büyüyen dünya olarak paylaştıklarını hatırlatan Tokalı, 2016 yılının da ana hatlarıyla bu yıldan çok farklı olmayacağını belirtti.


Tokalı, Türkiye'nin ise potansiyelin altında daha yavaş büyüyen dünya ekonomisinde, büyüme cazibesini devam ettireceğinin altını çizdi. Enflasyonda risklerin daha fazla konuşulacağını ve yüksek tek haneli seviyelerde kalınacağını dile getiren Tokalı, cari açık seviyesinin rahatlatıcı seviyelerde olacağını ancak açık finansmanının ülke görünümü açısından yakından izleneceğini vurguladı.


Tokalı, "Dış şoklara karşı kırılganlıkların azalmasında oldukça kritik rolünün bulunduğunu düşündüğümüz güçlü bütçe dengelerinin korunduğu, politik belirsizliği ortadan kalkmış hem de emtia ithalatçısı olarak, küresel normalleşmenin gelişen ülkeler üzerinde yarattığı baskı karşısında daha güçlü durabilen bir görünüm belirliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.


- "İç talep, büyümeye katkı sağlamayı sürdürecek"


Türkiye İMSAD Ekonomi Danışmanı Prof. Dr. Kerem Alkin, "Küresel ekonomi ve bir parçası olarak Türk ekonomisi için kritik önemde bir 2016'ya giriyoruz. Bu yüzden küresel emtia fiyatlarındaki çöküşün ve Fed'in faiz adımlarının bunda etkisi olacak" dedi.

Türk ekonomisinin 2016 yılında yüzde 4 - 5 aralığında büyümesi adına, ihracatın desteklenmesinin ve net ihracatın büyümeye katkısının önemli olduğunu ifade eden Alkin, şunları da söyledi:

"2016 yılında da iç talep büyümeye katkı sağlamayı sürdürecek. Türkiye-Rusya ilişkilerinin Türk ekonomisi üzerindeki etkilerinin iyi yönetilmesi, küresel emtia fiyatlarındaki çözülmenin, Türk ekonomisi açısından katma değer anlamında pozitif yönde kullanılması gerekiyor. Üretiminin desteklenmesi adına, orta vadeli program hedefleri revizyonunun yanı sıra ilk 3 ay, sanayinin desteklenmesine yönelik ek tedbirler ve kredi maliyetlerinin düşürülmesi çok önemli olacak."


AA


Bu haber Dünya Gazetesi'nde şöyle yer aldı


2015 yılını yüzde 1 büyümeyle kapatmaya hazırlanan inşaat sektöründe 2016'da yüzde 2.5-3 büyüme bekleniyor.


Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, 2016 yılının inşaat sektörü için kayıp yıl olmayacağını ve sektörün yüzde 2,5-3,0 seviyelerinde büyüyeceğini belirtti. 


Türkiye İMSAD, bu yılın 4. Gündem Buluşmaları toplantısında inşaat sektörünün 2015 değerlendirmesini yaptı ve 2016 öngörülerini açıkladı. 


Toplantıda konuşan Hinginar, 2015 yılında sektörün frene bastığını ve yüzde 1 büyümeyle kapanacağını anlatarak, 2016 yılının ise kayıp yıl olmayacağını ve inşaat sektörünün yüzde 2,5-3,0 seviyelerinde büyüyeceğini öngördü. 


Hinginar, 7 Haziran seçimlerinin hemen sonrasında gerçekleştirilen Gündem Buluşmaları toplantısında 2015'in kayıp yıl olma riskinin tartışıldığını, yılın sonuna yaklaşırken ortaya çıkan rakamların da 2015 yılında frene basıldığını net bir şekilde gösterdiğini söyledi. 


İnşaat malzemeleri sanayi üretiminin bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 6,7 küçüldüğünü, ikinci çeyrekte yüzde 1,4 büyüdüğünü, üçüncü çeyrekte de yüzde 0,3 gerilediğini aktaran Hinginar, "Senenin dokuz ayında inşaat malzemeleri sanayii üretimi ortalama yüzde 1,9 küçülürken, alınan yapı ruhsatlarının yüzde 24,8, konut yapı ruhsatlarının yüzde 25,2, konut yapı ruhsatları daire sayısının ise yüzde 23,6 azaldığı görüldü" diye konuştu. 


2015 yüzde 1 büyümeyle kapanacak


Hinginar, yılın on ayında özellikle yabancılara konut satışının da etkisiyle konut satışlarının yüzde 12,3 arttığını vurgulayarak, şunları kaydetti: 


"Yılın 10 ayında yabancılara konut satışında yüzde 19,5 artış yaşandı. Özellikle yılın dokuz ayında yabancıların gayrimenkul alımı yüzde 6,6 azalmış. Yani yabancı yatırımcının daha çok konut projelerine yöneldiği gözlenmiştir. İhracat rakamlarına bakıldığında ise yılın dokuz ayında inşaat malzemesi sektörü yıllık ihracatının yüzde 14,3 düşerek 18,7 milyar dolara gerilediği görülüyor. İnşaat malzemesi sektörü yıl sonu kapanışının ise 19 milyar dolar seviyelerinde gerçekleşeceği öngörülüyor. 


Ciddi bir düşüşün olduğu inşaat sektörünün, son gelen verilere göre 2015 yılını yüzde 1 büyüme ile kapatılacağı tahmin ediliyor. 2016'nın ilk günleriyle beraber, hükümet programında belirtilen vaatlerin hızla hayata geçmesini umuyor ve sanayide 2015'te yavaşlayan çarkların, 2016'da tekrar hızlanmasını bekliyoruz." 


Hinginar, 2016 yılında Türkiye ekonomisinde yüzde 3,5-4,0 büyüme beklendiğini, inşaat sektöründe ise yüzde 2,5-3,0 seviyelerinde büyüme öngördüklerini dile getirdi. 


"Rusya krizi çözülmeli" 


İnşaat malzemesi sanayicileri olarak, yaptıkları ihracatla Türkiye ekonomisine pozitif katkı sağladıklarına dikkati çeken Hinginar, "Rusya ile yaşanan gerginlikler bizleri ciddi etkiliyor. 2014 yılı verilerine göre, Rusya en çok ihracat yaptığımız 10 ülke arasında yer alıyor" dedi. 


Hinginar, Rusya'nın, inşaat sektörü için potansiyeli her geçen gün artan ve ticari ilişkilerin giderek büyüdüğü bir ülke konumunda bulunduğunu söyleyerek, "Üyelerimiz arasında Rusya'da projeleri devam eden, yeni projeler için önemli adımlar atmış ve hatta bu ülkede üretim yapan kurumlar yer alıyor. Aynı şekilde birçok Türk müteahhitlik ve müşavirlik firmamızın da bu ülkede projelerinin devam ettiğini biliyoruz" ifadelerini kullandı. 


"2015 yılı yavaş ve yüksek gelgitlerle büyüyen bir dünya oldu" 


Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı da toplantıda, 2015 yılı dünya ekonomisini ve 2016 yılı öngörülerini aktardı. 2015 yılında küresel öngörülerini, daha yavaş ancak yüksek gelgitlerle büyüyen dünya olarak paylaştıklarını hatırlatan Tokalı, 2016 yılının da ana hatlarıyla bu yıldan çok farklı olmayacağını belirtti. 


Tokalı, Türkiye'nin ise potansiyelin altında daha yavaş büyüyen dünya ekonomisinde, büyüme cazibesini devam ettireceğinin altını çizdi. Enflasyonda risklerin daha fazla konuşulacağını ve yüksek tek haneli seviyelerde kalınacağını dile getiren Tokalı, cari açık seviyesinin rahatlatıcı seviyelerde olacağını ancak açık finansmanının ülke görünümü açısından yakından izleneceğini vurguladı. 


Tokalı, "Dış şoklara karşı kırılganlıkların azalmasında oldukça kritik rolünün bulunduğunu düşündüğümüz güçlü bütçe dengelerinin korunduğu, politik belirsizliği ortadan kalkmış hem de emtia ithalatçısı olarak, küresel normalleşmenin gelişen ülkeler üzerinde yarattığı baskı karşısında daha güçlü durabilen bir görünüm belirliyoruz" değerlendirmesinde bulundu. 


"İç talep, büyümeye katkı sağlamayı sürdürecek" 

 


Türkiye İMSAD Ekonomi Danışmanı Prof. Dr. Kerem Alkin, "Küresel ekonomi ve bir parçası olarak Türk ekonomisi için kritik önemde bir 2016'ya giriyoruz. Bu yüzden küresel emtia fiyatlarındaki çöküşün ve Fed'in faiz adımlarının bunda etkisi olacak" dedi. 


 Türk ekonomisinin 2016 yılında yüzde 4 - 5 aralığında büyümesi adına, ihracatın desteklenmesinin ve net ihracatın büyümeye katkısının önemli olduğunu ifade eden Alkin, şunları da söyledi: 


"2016 yılında da iç talep büyümeye katkı sağlamayı sürdürecek. Türkiye-Rusya ilişkilerinin Türk ekonomisi üzerindeki etkilerinin iyi yönetilmesi, küresel emtia fiyatlarındaki çözülmenin, Türk ekonomisi açısından katma değer anlamında pozitif yönde kullanılması gerekiyor. Üretiminin desteklenmesi adına, orta vadeli program hedefleri revizyonunun yanı sıra ilk 3 ay, sanayinin desteklenmesine yönelik ek tedbirler ve kredi maliyetlerinin düşürülmesi çok önemli olacak." 




Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


2015'te frene basan inşaat sektörü 2016'ya umutlu giriyor. Önümüzdeki yıl yüzde 2,5-3,0 büyüme beklediklerini belirten Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği Başkanı Fethi Hinginar, "Bu yılın ilk 10 ayında yabancılara konut satışında yüzde 19,5 artış oldu. Yabancı yatırımcının konuta ilgisinin sürmesi bekleniyor” dedi.


Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, 2016 yılının inşaat sektörü için kayıp yıl olmayacağını ve sektörün yüzde 2,5-3,0 seviyelerinde büyüyeceğini belirtti. Türkiye İMSAD, bu yılın 4. Gündem Buluşmaları toplantısında inşaat sektörünün 2015 değerlendirmesini yaptı ve 2016 öngörülerini açıkladı.


YABANCIYA SATIŞ %19,5 ARTTI

Hinginar, yılın on ayında özellikle yabancılara konut satışının da etkisiyle konut satışlarının yüzde 12,3 arttığını vurgulayarak, şunları kaydetti: “Yılın 10 ayında yabancılara konut satışında yüzde 19,5 artış yaşandı. Özellikle yılın dokuz ayında yabancıların gayrimenkul alımı yüzde 6,6 azalmış. Yani yabancı yatırımcının daha çok konut projelerine yöneldiği gözlenmiştir. İhracat rakamlarına bakıldığında ise yılın dokuz ayında inşaat malzemesi sektörü yıllık ihracatının yüzde 14,3 düşerek 18,7 milyar dolara gerilediği görülüyor. İnşaat malzemesi sektörü yıl sonu kapanışının ise 19 milyar dolar seviyelerinde gerçekleşeceği öngörülüyor. Ciddi bir düşüşün olduğu inşaat sektörünün, son gelen verilere göre 2015 yılını yüzde 1 büyüme ile kapatılacağı tahmin ediliyor. 2016'nın ilk günleriyle beraber, hükümet programında belirtilen vaatlerin hızla hayata geçmesini umuyor ve sanayide 2015'te yavaşlayan çarkların, 2016'da tekrar hızlanmasını bekliyoruz.” Hinginar, 2016 yılında Türkiye ekonomisinde yüzde 3,5-4,0 büyüme beklendiğini, inşaat sektöründe ise yüzde 2,5-3,0 seviyelerinde büyüme öngördüklerini dile getirdi.


RUSYA KRİZİ ÇÖZÜLMELİ

İnşaat malzemesi sanayicileri olarak, yaptıkları ihracatla Türkiye ekonomisine pozitif katkı sağladıklarına dikkati çeken Hinginar, “Rusya ile yaşanan gerginlikler bizleri ciddi etkiliyor. 2014 yılı verilerine göre, Rusya en çok ihracat yaptığımız 10 ülke arasında yer alıyor” dedi. Hinginar, Rusya'nın, inşaat sektörü için potansiyeli her geçen gün artan ve ticari ilişkilerin giderek büyüdüğü bir ülke konumunda bulunduğunu söyleyerek, “Üyelerimiz arasında Rusya'da projeleri devam eden, yeni projeler için önemli adımlar atmış ve hatta bu ülkede üretim yapan kurumlar yer alıyor. Aynı şekilde birçok Türk müteahhitlik ve müşavirlik firmamızın da bu ülkede projelerinin devam ettiğini biliyoruz” ifadelerini kullandı.


SEKTÖRDE 2016 YILI KAYIP YIL OLMAYACAK

Hinginar, 2015 yılında sektörün frene bastığını ve yüzde 1 büyümeyle kapanacağını anlatarak, 2016 yılının ise kayıp yıl olmayacağını ve inşaat sektörünün yüzde 2,5-3,0 seviyelerinde büyüyeceğini öngördü. Hinginar, 7 Haziran seçimlerinin hemen sonrasında gerçekleştirilen Gündem Buluşmaları toplantısında 2015'in kayıp yıl olma riskinin tartışıldığını, yılın sonuna yaklaşırken ortaya çıkan rakamların da 2015 yılında frene basıldığını net bir şekilde gösterdiğini söyledi. İnşaat malzemeleri sanayi üretiminin bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 6,7 küçüldüğünü söyledi.



Yeni Şafak 


Haber Bugün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İNŞAAT Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Başkanı Fethi Hinginar, "İnşaat dahil sektörümüzde 2016'da yüzde 2,5-3 büyüme bekleniyor. Siyasi gelişmeler risk oluşturabilir. Bu yılı ise yüzde İle kapatırız" dedi 


Bugün




Haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Rusya en çok ihracat yapılan 10 ülke arasında yer alıyor. Rusya, inşaatı ciddi etkiledi. Sanayicileri Derneği (İMSAD) Başkanı Fethi Hinginar, Irak ve Suriye'nin ardından Rusya ile yaşanan gerginliklerin kendilerini ciddi olarak etkilediğini ve gelecek için endişelendiklerini söyledi. İMSAD'ın Gündem Buluşmaları Toplantısında konuşan Hinginar, "Üyelerimiz arasında Rusya'da projeleri devam eden, yeni projeler için önemli adımlar atmış ve hatta bu ülkede üretim yapan kurumlar var. Rusya ile yaşanan gerginliğin kısa sürede durulmasını arzuluyoruz" dedi. 



Cumhuriyet

Haber Yeni Yüzyıl Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


2015 yılında sektörün frene bastığını ve yüzde 1 büyümeyle kapanacağını söyleyen Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD), Yönetim Kurulu Başkanı F. Fethi Hinginar, 2016 yılının 'kayıp yıl' olmayacağını ve sektörün yüzde 2,5-3,0 seviyelerinde büyüyeceğini söyledi. Hinginar, "İnşaat malzemesi sektörü yılsonu kapanışının 19 milyar dolar seviyelerinde gerçekleşeceği öngörülüyor. Sektörün, son gelen verilere göre, 2015'i yüzde 1 büyüme ile kapatılacak' dedi. 


Yeni Yüzyıl



Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekidle yer aldı...


SEKTÖRDE 2016 YILI KAYIP YIL OLAMAYACAK

Hinginar, 2015 yılında sektörün frene bastığını ve yüzde 1 büyümeyle kapanacağını anlatarak, 2016 yılının ise kayıp yıl olmayacağını ve inşaat sektörünün yüzde 2,5-3,0 seviyelerinde büyüyeceğini öngördü. Hinginar, 7 Haziran seçimlerinin hemen sonrasında gerçekleştiğin Gündem Buluşmaları toplantısında 2015'in kayıp yıl olma riskinin tartışıldığını, yılın sonuna yaklaşırken ortaya çıkan rakamların da 2015 yılında frene basıldığını net bir şekilde gösterdiğini söyledi. İnşaat malzemeleri sanayi üretiminin bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 6,7 küçüldüğünü söyledi. 


Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, 2016 yılının inşaat sektörü için kayıp yıl olmayacağını ve sektörün yüzde 2,5-3,0 seviyelerinde büyüyeceğini belirtti. Türkiye İMSAD, bu yılın 4. Gündem Buluşmaları toplantısında inşaat sektörünün 2015 değerlendirmesini yaptı ve 2016 öngörülerini açıkladı. 


YABANCIYA SATIS %19,5 ARTTI 

Hinginar, yılın on ayında özellikle yabancılara konut satışının da etkisiyle konut satışlarının yüzde 12,3 arttığını vurgulayarak, şunları kaydetti: "Yılın 10 ayında yabancılara konut satışında yüzde 19,5 artış yaşandı. Özellikle yılın dokuz ayında yabancıların gayrimenkul alımı yüzde 6,6 azalmış. Yani yabancı yatırımcının daha çok konut projelerine yöneldiği gözlenmiştir. İhracat rakamlarına bakıldığında ise yılın dokuz ayında inşaat malzemesi sektörü yıllık ihracatının yüzde 14,3 düşerek 18,7 milyar dolara gerilediği görülüyor. İnşaat malzemesi sektörü yıl sonu kapanışının ise 19 milyar dolar seviyelerinde gerçekleşeceği öngörülüyor. 


Ciddi bir düşüşün olduğu inşaat sektörünün, son gelen verilere göre 2015 yılını yüzde 1 büyüme ile kapatılacağı tahmin ediliyor. 

20l6'nın ilk günleriyle beraber, hükümet programında belirtilen vaatlerin hızla hayata geçmesini umuyor ve sanayide 2015'te yavaşlayan çarkların, 20l6'da tekrar hızlanmasını bekliyoruz." Hinginar, 2016 yılında Türkiye ekonomisinde yüzde 3,5-4,0 büyüme beklendiğini, inşaat sektöründe ise yüzde 2,5-3,0 seviyelerinde büyüme öngördüklerini dile getirdi. 


RUSYA KRİZİ ÇÖZÜLMELİ 

İnşaat malzemesi sanayicileri olarak, yaptıkları ihracatla Türkiye ekonomisine pozitif katkı sağladıklarına dikkati çeken Hinginar, "Rusya ile yaşanan gerginlikler bizleri ciddi etkiliyor. 2014 yılı verilerine göre, Rusya en çok ihracat yaptığımız 10 ülke arasında yer alıyor" dedi. Hinginar, Rusya'nın, inşaat sektörü için potansiyeli her geçen gün artan ve ticari ilişkilerin giderek büyüdüğü bir ülke konumunda bulunduğunu söyleyerek, "Üyelerimiz arasında Rusya'da projeleri devam eden, yeni projeler İ£İn önemli adımlar atmış ve hatta bu ülkede üretim yapan kurumlar yer alıyor. Aynı şekilde birçok Türk müteahhitlik ve müşavirlik firmamızın da bu ülkede projelerinin devam ettiğini biliyoruz" ifadelerini kullandı. 


Yeni şafak



Haber Zaman Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


İnşaat sektörü 2015 için yüzde 5'e yakın büyüme planlıyordu. Çift haneli büyümesi ile dikkat çeken inşaat sektöründe büyüme bu yıl yüzde 1'de kaldı. Bunda inşaat malzemeleri sanayi üretiminin yüzde 1,9 oranında küçülmesi, alınan yapı ruhsatlarının yüzde 25'e yakın azalması etkili oldu. Yılın ilk dokuz ayında inşaat malzemesi ihracatı da yüzde 14,3 düşüş kaydetti.


2015'e yüzde 5'e yakın büyüme hedefi  ile giren inşaat sektörü, yılı yüzde 1 civarında büyüme ile kapatacak. İnşaat sektörünün 2015 değerlendirmesi ve 2016 öngörüleri için düzenlenen toplantıda konuşan Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı F.Fethi Hinginar, bu yıl sektörün frene bastığını kaydetti. Nitekim inşaat malzemeleri sanayi üretimi 2015'in ilk dokuz ayında yüzde 1,9 oranında küçüldü. Alınan yapı ruhsatları yüzde 24,8, alınan konut yapı ruhsatları yüzde 25,2, alınan konut yapı ruhsatları daire sayısı ise yüzde 23,6 oranında azaldı. İhracat rakamlarına bakıldığında ise yılın ilk dokuz ayında inşaat malzemesi sektörü yıllık ihracatı yüzde 14,3 düşerek, 18,7 milyar dolara geriledi. İnşaat malzemesi sektörünün yıl sonu kapanışının ise 19 milyar dolar seviyelerinde gerçekleşeceğini öngören Hinginar, “Ciddi bir düşüşün olduğu inşaat sektörünün, son gelen verilere göre, 2015 yılını yüzde 1 büyüme ile kapatılacağı tahmin ediliyor.” dedi. Sektördeki büyümeye inşaat malzemeleri sektörü yüzde 1,9 oranında negatif, inşaat ve gayrimenkul sektörleri ise yüzde 3,4 oranında pozitif katkı yaptı. Özel sektörün inşaat harcamaları bu yıl yüzde 1,2 artarken, kamunun payı yüzde 2,6 azaldı.


Yılın ilk on ayında konut satışları ise yüzde 12,3 arttı. Bu sürede yabancılara konut satışı ise yüzde 19,5 arttı, değer olarak ise 2,9 milyar dolara ulaştı. Yılın ilk dokuz ayında yabancıların gayrimenkul alımı ise yüzde 6,6 azaldı. Yani yabancı yatırımcı daha çok konut projelerine yöneldi. Suudi Arabistan merkezli Al-Kifah Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Waleed Al Afaleq'in dün İstanbul'daki bir organizasyonda bir gazetecinin ‘Türkiye'ye yatırım yapacak mısınız?' sorusuna ‘Evet, bir yazlık ev alma fikrim var.' şeklinde cevap vermesi, yabancı yatırımcının değişen talebi hakkında ipucu verdi.


HİNGİNAR: RUSYA KRİZİ ÇÖZÜLMELİ


Türkiye İMSAD Başkanı Hinginar, Irak ve Suriye'nin ardından Rusya ile yaşanan gerginlikleruin sektörü ciddi etkilediğini belirterek, “Rusya'da projeleri devam eden, yeni projeler için önemli adımlar atmış ve hatta bu ülkede üretim yapan kurumlar yer alıyor. Birçok Türk müteahhitlik ve müşavirlik firmamız da bu ülkede. Rusya ile yaşanan gerginliğin kısa sürede durularak, Rusya ile siyasi, ticari ve beşeri ilişkilerimizin normale dönmesini arzuluyoruz.” dedi.


2016 için ne dediler?


Rusya ile Irak pazarı belirleyici olacak


İMSAD Ekonomi Danışmanı Dr. Can Fuat Gürlesel, 2016'da  gelişmiş ülkelerde daha hızlı büyümeler gerçekleşeceğini ve gelişen ülkelerde ise zayıf ve durağan büyümeler olacağını ifade etti: “Türkiye'de ise jeopolitik riskler ile Rusya ve Irak pazarındaki zorlukların belirleyici olacak.”


Merkez, faizi artırmakta geç kaldı 


Türkiye İMSAD Ekonomi Danışmanı Prof. Dr. Kerem Alkin, kur savaşlarının 2016'da da devam edeceğini belirterek, “Dolar 3,08'leri görecek. Enflasyon yüzde 8'in altına inmez, 2016 tahmini enflasyon oranı yüzde 8-9 aralığında olur. Merkez Bankası faiz artırımında geç kaldı.” dedi.


Piyasalar kendi gündemine dönmeli


FED'in faiz kararı ‘on yıllık olağanüstü bir sürecin sonu' olduğunu kaydeden Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, “Türkiye FED'in devam edeceği faiz artırım kararlarından dramatik şekilde olumsuz etkilenmez. Artık piyasalar kendi gündemlerine bakabilir.” dedi.



Arif BAYRAKTAR/Zaman


Haber Özgür Düşünce Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Başkanı Fethi Hinginar 2015'te inşaat malzemesi ürkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Demeği (İMSAD), 2015 yılı dördüncü Gündem Buluşmaları Toplantısı'nda inşaat sektörünün 2015 değerlendirmesini yaptı ve 2016 öngörülerini açıkladı. Toplantıda, 2015 yılında sektörün frene bastığını ve yüzde bir büyümeyle kapanacağını söyleyen Türkiye İMSAD Yönetim Fethi Hinginar, sektörün yüzde 1,9 küçüldüğünü açıkladı. 


Hinginar 2016 yılında sektörde yüzde 2,5 büyüme öngördü. İlk 9 ayda yabancılara konut satışının 2 milyar 906 milyon dolar seviyesinde gerçekleştiğini belirten Hinginar, Türk müteahhitlerinin ilk 9 ayda 15 milyar 28 milyon dolar tutarında 92 proje üstlendiğini kaydetti. 


Özgür Düşünce




Haber Dünya gazetesinde şu şekilde yer aldı;


Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, 2016 yılının inşaat sektörü için kayıp yıl olmayacağını ve sektörün yüzde 2,5-3,0 seviyelerinde büyüyeceğini belirtti.  Hinginar, 2015 yılında sektörün frene bastığını ve yüzde 1 büyümeyle kapanacağını anlatarak, 2016 yılının ise kayıp yıl olmayacağını ve inşaat sektörünün yüzde 2,5-3,0 seviyelerinde büyüyeceğini öngördü. 


Hinginar, 7 Haziran seçimlerinin hemen sonrasında gerçekleştirilen Gündem Buluşmaları toplantısında 2015'in kayıp yıl olma riskinin tartışıldığını, yılın sonuna yaklaşırken ortaya çıkan rakamların da 2015 yılında frene basıldığını net bir şekilde gösterdiğini söyledi. 



Dünya



Haber Hürriyet Gazetesi'nin emlak ekinde şu şekilde yer aldı....



Türkiye inşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD). 2015 yılı dördüncü 'Gündem Buluşmaları Toplantısında inşaat sektörünün 2015 değerlendirmesini yaptı ve 2016 öngörülerini açıkladı. Toplantıda. 2015 yılında sektörün frene bastığını ve yüzde 1 büyümeyle kapanacağını söyleyen Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı F. Fethi Hinginar, 2016 yılının "kayıp yıl' olmayacağını ve sektörün yüzde 2.5-3 seviyelerinde büyüyeceğini öngördüklerini söyledi. Sektörü değerlendiren Hinginar. "Rakamlara baktığımızda: inşaat malzemeleri sanayi üretiminin 2015 yılı ilk çeyreğinde yüzde 6.7 küçüldüğünü, ikinci çeyrekte yüzde 1.4 büyüdüğü, üçüncü çeyrekte ise yüzde 0.3 gerilediği sonucunu görüyoruz. Senenin ilk dokuz ayında inşaat malzemeleri sanayi üretimi ortalama yüzde 19 oranında küçülürken, alınan yapı ruhsatları yüzde 24.8. 

alınan konut yapı ruhsatları yüzde 25.2. alınan konut yapı ruhsatları daire sayısı ise yüzde 23 6 oranında azaldığı görüldü. Yılın ilk on ayında özellikle yabancılara konut satışının etkisiyle konut satışlarında yüzde 12.3 artış oldu Yılın ilk on ayında yabancılara konut satışında yüzde 19.5 artış yaşandı. Özellikle belirtmekte fayda var ki yılın ilk dokuz ayında yabancıların gayrimenkul alımı yüzde 6.6 azalmış. Yani yabancı yatırımcının daha çok konut projelerine yöneldiğim gözlenmiştir. ihracat rakamlarına bakıldığında ise yılın ilk dokuz ayında inşaat malzemesi sektörün yıllık ihracatının yüzde 14.3 düşerek 18.7 milyar dolara gerilediği görülüyor inşaat malzemesi sektörü yıl sonu kapanışının ise 19 milyar dolar seviyelerinde gerçekleşeceği öngörülüyor. Ciddi bir düşüşün olduğu inşaat sektörünün, son gelen verilere göre. 2015 yılım yüzde 1 büyüme ile kapatılacağı talimin ediliyor" dedi. 


RUSYA KRİZİ ÇÖZÜLMELİ 

İnşaat malzemesi sanayiciler inin Türkiye ekonomisine pozitif katkı sağladıklarını dile getiren Hinginar, "Son yıllarda Irak ve Suriye'nin ardından Rusya ile yaşanan gerginlikler bizleri ciddi olarak etkiliyor. 2014 verilerine göre. Rusya en çok ihracat yaptığımız 10 ülke arasında yer alıyor. Rusya, inşaat sektörü için potansiyeli her geçen gün artan ilişkilerimizin giderek büyüdüğü bu ülke konumunda Üyelerimiz arasında Rusya'da projeleri devam eden, yeni projeler için önemli adımlar atmış ve hatta bu ülkede üretim yapan kurumlar yer alıyor. Birçok Türk müteahhitlik ve müşavirlik firmamızın da bu ülkede projelerinin devam ettiğini biliyoruz. Rusya ile yaşanan gerginliğin kısa surede durularak, Rusya ile siyasi, ticari ve beşeri ilişkilerimizin normale dönmesini arzuluyoruz" dedi. 



Hürriyet Emlak 



Haber Star Gazetesi'nin ekinde şu şekilde yer aldı;


TÜRKİYE İnşaat Malzemesi Sanayicileri Demeği (İMSAD) Yönetim Kumlu Başkanı Fethi Hinginar, 2016 yılının inşaat sektörü için kayıp yıl olmayacağını ve sektörün yüzde 2.5-3.0 seviyelerinde büyüyeceğini belirtti. 2015 değerlendirmesi ve 2016 öngörülerini açıklayan İMSAD Başkanı Hinginar, inşaat sektörünün, son gelen verilere göre 2015 yılını yüzde 1 büyüme ile kapatacağını tahmin ettiklerini "2016'nın ilk günleriyle beraber, hükümet programında belirtilen vaatlerin hızla hayata geçmesini umuyor ve sanayide 2015'te yavaşlayan çarkların, 2016'da tekrar hızlanmasını bekliyoruz" diye konuştu. Hinginar, 2016 yılında Türkiye ekonomisinde yüzde 3.54.0 büyüme beklendiğini, inşaat sektöründe ise yüzde 2.5-3.0 seviyelerinde büyüme öngördüklerini dile getirdi. Hinginar, Rusya'nın, inşaat sektörü için potansiyeli her geçen gün artan ve ticari ilişkilerin giderek büyüdüğü bir ülke konumunda bulunduğunu söyleyerek "Üyelerimiz arasında Rusya'da projeleri devam eden, yeni projeler için önemli adımlar atmış ve hatta bu ülkede üretim yapan kurumlar yer alıyor. Rusya ile yaşanan siyasi krizin sona ermesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı. 


Star İnşaat Dekorasyon



Haber Capital Dergisi'nin ekinde şu şekilde yer aldı;


Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, 2016 yılının inşaat sektörü için kayıp yıl olmayacağını ve sektörün yüzde 2.5-3,0 seviyelerinde büyüyeceğini belirtti. Hinginar, 2015 yılında sektörün frene bastığını ve yüzde 1 büyümeyle kapanacağını anlatarak, inşaat malzemeleri sanayi üretiminin bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 6.7 küçüldüğünü, ikinci çeyrekte yüzde 1,4 büyüdüğünü, üçüncü çeyrekte de yüzde 0,3 gerilediğini aktaran Hinginar, "Senenin dokuz ayında inşaat malzemeleri sanayii üretimi ortalama yüzde 1,9 küçülürken, alınan yapı ruhsatlarının yüzde 24.8, konut yapı ruhsallarının yüzde 25.2, konut yapı ruhsatları daire sayısının ise yüzde 23.6 azaldığı görüldü' diye konuştu. 


Gayrimenkul uzmanları, hükümetin 'ilk 100 gün' programında sektöre yönelik net adımlar atması durumunda gelecek yılın sektör açısından 'rekorlar yılı* olabileceği görüşünde. Kentsel dönüşüm, yabancıya satışta kolaylık ve harç miktarlarında indirim gibi beklentilerin öne çıktığı sektörde şu değerlendirme yapılıyor: "Sandıktan tek başına hükümetin çıkmasıyla piyasaların kendine güveni geldi, gayrimenkul yeniden en güvenli yatırım aracı oldu. Başta İstanbul ve  Ankara  olmak üzere Türkiye'nin genelinde uzun zamandır bekleyen kentsel dönüşüm projesi öncelikli konulardan. Bankaların faiz oranları ve alternatif finansman çözümleri sektörün beklentileri arasında. Ayrıca KDV iadesi, harç muafiyeti sektörün önemli talepleri olarak öne çıkıyor." Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, yılın 10 ayında yabancılara konut satışında yüzde 19.5 artış yaşandığını açıkladı. 


ÇARKLAR ARTIK HIZLANMALI 

Hinginar, yılın 10 ayında özellikle yabancılara konut satışının da etkisiyle konut satışlarının yüzde 12.3 arttığını vurgulayarak, şunları kaydetti: "Yılın Fethi Hinginar 10 ayında yabancılara konut satışında yüzde 19.5 artış yaşandı. Yani yabancı yatırımcının daha çok konut projelerine yöneldiği gözlenmiştir. İhracat rakamlarına bakıldığında ise yılın 9 ayında inşaat malzemesi sektörü yıllık ihracatının yüzde 14.3 düşerek 18.7 milyar dolara gerilediği görülüyor. İnşaat malzemesi sektörü yıl sonu kapanışının ise 19 milyar dolar seviyelerinde gerçekleşeceği öngörülüyor. Ciddi bir düşüşün olduğu inşaat sektörünün, son gelen verilere göre 2015 yılını yüzde 1 büyüme ile kapatılacağı tahmin ediliyor. 2016 nın ilk güilleriyle beraber, hükümet programında belirtilen vaatlerin hızla hayata geçmesini umuyor ve sanayide 2015 te yavaşlayan çarkların, 2016'da tekrar hızlanmasını bekliyoruz."


Capital Perapost


Geri Dön