20 / 04 / 2024

Fettah Tamince, Haliç'e 3 otel, 2 yat limanı yapacak!

Fettah Tamince, Haliç'e 3 otel, 2 yat limanı yapacak!

Haliç'in tarihi tersaneler bölgesini devletten kiralayan Rixos otellerinin sahibi Fettah Tamince, bölgeye yapacağı üç otel, iki yat limanı ve iskeleler için ÇED raporu başvurusunda bulundu



Haliç'in tarihi tersaneler bölgesini devletten 49 yıllığına kiralayan işadamı ve Rixos otellerinin sahibi Fettah Tamince, daha önce bölgeye bir milyar liralık yatırım yapacağını açıklamasına karşın, ÇED dosyasındaki projenin bedeli 850 milyon lira olarak gösterildi. 


CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun geçen eyliil ayında TBMM Başkaıılığı'na verdiği ve Başbakan Ahmet Davutoğlıı'nun yanıtlamasını istediği önergede, 'Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi'nde kamu yararı gözetilmediği' iddiasını gündeme getirmişti. Şimdi söz konusu proje, ÇED raporu almak için İstanbul Valiliği'ne sunuldu. 


ÇED süresince, proje ile ilgili eleştiri ve görüşler dile getirilebilecek. Ünlü turizmci Tamince'nin şirketleri tarafından 2013 yılında, yap-işlet-devret modeliyle devletten kiralanan, Haiiç'in kuzey kıyısındaki tersaneler bölgesine üç otel, iki yat limanı ve üç adet iskele yapılacak. 


Tamince'nin şirketi 'Haliç Altın Boynuz Marina Turizm Gayrimenkul İnş. Yat. 

Tic. A.Ş' ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın imzaladığı sözleşmeye göre devasa arazi, dört yılı inşaat süresi olmak üzere 49 yıllığına kiraya verildi. 


ÇED dosyasında yer alan bilgilere göre, otel, yat limanı, iskele ve diğer işleri kapsayan projenin bedeli 850 milyon lira. 


Aylık kirası 2.3 milyon dolar 


Tamince devlete arazi kira bedeli olarak 1 milyar 346 milyon dolar ödevecek. Bu kiranın nasıl ödeneceği sorulduğunda Tamince, eşit taksitlerle şeklinde yanıt vermişti. Bu verilere göre Tamince'nin şirketi aylık kira bedeli olarak 2 milyon 290 bin dolar ödeyecek. Bölgeye yapılacak beş yıldızlı üç otelin toplam oda sayısı 700 olarak belirlendi. Otellerden biri için, tarihi eser olarak tescillenmiş olan yapı kullanılacak. Bu yapı için dosyasında şöyle deniyor: "Büyük hasarlar görmüş halde olup restorasyon, röleve ve restitüsyon çalışmaları yapılmak suretiyle korunup ziyaretçilerin hizmetine sunulacaktır. Söz konusu tescilli yapının koruma çalışmalarında. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO'nun kuralları ve ulusal mevzuat hükümleri ile diğer ilgili mevzuat dikkate alınacaktır. Proje kapsamında çevreye olduğu kadar tarihi yarımadaya da uyumlu mimari yapılar yapılarak hizmete sunulacak. böylece bölge ve ülke turizmine katkı sağlanacağı gibi ilişkili tüm sektörlerin ekonomisine de bir canlılık kazandırılacaktır."


Otel ve yat limanına tepki


Söz konusu bölgenin özelleştirilerek otel ve yat limanına dönüştürülmesine Haliç Dayanışması tepki göstermişti. Bölgenin ranta açılarak halka kapatılacağını savunan çevreciler 600 yıllık tarihi bölgenin kimliğinin yok edileceğini savunmuştu.



Fatih Sultan Mehmet tarafından kuruldu


Haliç, Camialtı ve Taşkızak tersanelerinden oluşan Tersane-i Amire ya da günümüz adıyla Haliç Tersanelerinin tarihi, İstanbul'un fethine uzanıyor. Fatih Sultan Mehmet tarafından 1455 yılında kurulan Haliç Tersaneleri, 1497 yılında Sultan İkinci Bayezid tarafından genişletilmiş. Piri Reis tarafından idare edilen donanmanın kullandığı gemilerin çoğu bu tersanelerde inşa edilmiş. 34 hektarlık alanda konumlanan Haliç Tersaneleri, malzeme ambarları, havuzları, kışlaları, yelken dikim, kürek yapım atölyeleri, dökümhane, cami ve çeşmeleri ile kendi döneminin en büyük tersanesiydi. 



Yurt Gazetesi


Haber Hürriyet Gazetesi'nde şöyle yer aldı...


Haliçport’ta ÇED süreci

HALİÇ tersanesinde inşa edilecek Haliçport projesi için ÇED süreci başladı. Ulaştırma Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı ÇED başvuru dosyasına göre; projede 3 adet 5 yıldızlı otel, 2 yat limanı ve iskeleler yer alacak.


Alan büyüklüğü 250 bin metrekare olan projenin bedeli 850 milyon lira belirlendi. Projenin yapılabilmesi için yasal gereklilik olarak ÇED raporunda halkın katılımına yer verilmesi gerekiyor. Yöre halkı ile görüşmeler yapılacağı ve onların düşüncelerine de yer verileceğinin belirtildiği ÇED başvurusunda “Projeden birinci derece etkilenecek yakın yerleşim yerlerinde yaşamını sürdüren yerel halktır” denildi.


Hürriyet



Haber Güneş Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


2 yat limanı ve iskele ile 3 lüks oteli kapsayan Haliçport projesinde ÇED  süreci başladı. Böl- gede yaşayan halkın da görüşleri alınacak. 


TARİHİ Haliç Tersanesi'nin bulunduğu alana, toplam 700 yatak kapasiteli, 5 yıldızlı  3 otel, 2 yat limanı ve iskele yapımı için Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başladı. ‘İstanbul Haliç Yat limanı ve Kompleksi’, kamuoyunda bilinen adıyla Haliçport projesi için yapılan başvuruda, projenin etki alanında yaşayan vatandaşların görüşlerinin de dikkate alınacağı belirtildi. Osmanlı’dan günümüze kadar ulaşmış ve deniz taşımacılığında önemli bir üretim noktası olmuş Haliç, yep yeni bir çehreye bürünecek. 


BAKANLIĞIN PROJESİ 


Ulaştırma Denizlik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı ÇED başvuru dosyasına göre; projede 3 adet 5 yıldızlı otel, 2 yat limanı ve iskeleler yer alacak. Alan büyüklüğü 250 bin metrekare olan projenin bedeli 850 milyon lira olarak belirlendi. 



Güneş



Haber Birgün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;

Haliç tersanesinde inşa edilmesi planlanan Haliçport Projesi için ÇED süreci başladı. 


Ulaştırma Denizlik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğünün hazırladığı ÇED başvuru dosyasına göre; projede 3 adet 5 yıldızlı otel, 2 yat limanı ve iskeleler yer alacak. 


Alan büyüklüğü 250 bin metrekare olan projenin bedeli 850 milyon lira olarak belirlendi. Projenin yapılabilmesi için yasal gereklilik olarak ÇED raporunda halkın katılımına yer verilmesi gerekiyor. Yöre halkı ile görüşmeler yapılacağı ve onların düşüncelerine de yer verileceğinin belirtildiği ÇED başvurusunda, "Projeden birinci derece etkilenecek yakın yerleşim yerlerinde yaşamını sürdüren yerel halktır. Bu ziyaretlerde mümkün olduğunca yöre halkının konuya ilişkin düşünce ve görüşleri alınacaktır" ifadeleri yer alıyor. 


Rixos otellerinin sahibi Fettah Tamince, Haliç tersanesini 4 yıl inşaat, 45 yıl işletme süresi olmak üzere 49 yıllığına yap-işlet-devret modeli ile 2013 yılında kiralamıştı. 


Birgün



Haber Habertürk Gazetesi'nde şöyle yayınlandı;


TARİHİ Haliç Tersanesi'nin bulunduğu alana 3 otel, 2 yat limanı ve iskele yapımı için Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başladı.

 

'İstanbul Haliç Yat Limanı ve Kompleksi', kamuoyunda bilinen adıyla Haliçport projesi için yapılan başvuruda, projenin etki alanında yaşayan yerel halkın görüşlerinin de dikkate alınacağı belirtildi. Alan büyüklüğü 250 bin metrekare olan projenin bedeli 850 milyon lira olarak belirlendi. ÇED başvurusunda yer alan proje detaylarına göre, alana 700 oda kapasiteli 5 yıldızlı 3 otel yapılacak. 


100 odadadan oluşacak Otel 1 için Hangar tipinde tescilli bir bina otele dönüştürülecek. 400 oda ve 200 odadan oluşacak 2'nci ve 3'üncü otel ise temelden inşa edilecek. 


Doğu ve Batı Marina olarak adlandırılan ve her biri 70 yat kapasiteli olan 2 yat limanı inşa edilecek. 


Şehir Hatları Vapur İskelesi ile yolcu transfer iskeleleri de yer alacak. 

Projenin yapılabilmesi için yasal gereklilik olarak yöre halkı ile görüşmeler yapılacağı ve onların düşüncelerine de yer verileceğinin belirtildiği ÇED başvurusunda "Projeden birinci derece etkilenecek yakın yerleşim yerlerinde yaşamını sürdüren yerel halktır. Bu ziyaretlerde mümkün olduğunca yöre halkının konuya ilişkin düşünce ve görüşleri alınacaktır" ifadeleri yer alıyor.


Habertürk





Geri Dön