24 / 04 / 2024

Fi Yapı asansör kazasının yaşandığı bina mühürlü bir bina!

Fi Yapı asansör kazasının yaşandığı bina mühürlü bir bina!

TMMOB Makine Mühendisleri Odası (MMO) İstanbul Şube Başkanı Battal Kılıç, Esenyurt'ta, 3 işçinin hayatını kaybettiği iş kazasına ilişkin, "Asansörün düştüğü bina mühürlü bir bina, çalışmaması gereken bir bina" dedi.



TMMOB Makine Mühendisleri Odası (MMO) İstanbul Şube Başkanı Battal Kılıç, Esenyurt'ta, 3 işçinin hayatını kaybettiği iş kazasına ilişkin, "Asansörün düştüğü bina mühürlü bir bina, çalışmaması gereken bir bina" dedi.


Kılıç, Taksim'deki MMO İstanbul Şubesinde düzenlediği basın toplantısında, bu tür kazaların yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınması yönünde rapor hazırladıklarını ve ilgili yerlere ilettiklerini söyledi.


Kazanın yapıldığı binanın mühürlü olduğunu ancak buna rağmen inşaatta kaçak çalışma yapıldığını belirten Kılıç, şöyle konuştu: 


"Maalesef öyle bir ülkede yaşıyoruz ki yasalar, yönetmelikler var, bunların hayata geçirilmesi konusunda da yasaklar var. Her şey kaçak bir şekilde yürütülmeye devam ediliyor. En son kazanın yaşandığı yerde de mevcut asansörün düştüğü bina mühürlü bir bina, çalışmaması gereken bir bina. Ama maalesef üç tane işçimizi burada kaybettik. Bu kazanın olması engellenemedi, engelleyemedik. Bu açıdan bizler de üzülüyoruz."


MMO İstanbul Şubesi Başkan Vekili Zafer Güzey ise kazanın meydana geldiği gökdelende ve asansörde inceleme yaptıklarını aktardı. Çalışma konusunda gerekli önlemlerin alınmadığını, asansörün aşırı yükten değil kontrolsüzlükten düştüğünü savunan Güzey, şunları anlattı:


"Yaptığımız incelemede sonucunda, asansörün 19-20 kat noktasında bağlantılarının koptuğu ve düştüğü anlaşıldı. Asansörde, otomatik fren sisteminin çalışmadığı belirlendi. Normalinden hızlı inmesi halinde asansörü kilitleyen ve havada sabitleyen, kendiliğinden çalışan fren sisteminin neden harekete geçmediği şimdilik bilinmiyor. Hem asansörün motorunda, hem de fren sisteminde haftalık yapılması gereken rutin bakımın yapılmadığı anlaşıldı. Asansörün iddia edildiği gibi aşırı yüklü olmadığı, hatta kapasitesinin altında yük taşıdığı gözlendi."


Güzey, kazada hayatını kaybeden 17 yaşındaki Osman Yardımcı'nın da işe girişinin kaza günü yapıldığı, SGK'ya kaydının "çaycı" olarak gerçekleştirildiğini iddia etti.


İş güvenlik uzmanları ve şantiye şefinin gözaltında olduğunu anımsatan Güzey, "Ancak asıl sorumlu, kayyum tarafından atanan yetkililer ile firma. Asansörün bakımı haftada bir yapılmış olsa bu olmayacaktı. Biz inceleme sırasında, bakımın nasıl yapıldığına ve işçilere eğitim verilip verilmediğine dair sorularımıza cevap verecek bir muhatap bulamadık" diye konuştu.


Esenyurt'ta 1 Şubat'ta, inşaat halindeki bir binada düşen yük asansöründeki 3 işçi hayatını kaybetmişti.



Fi Yapı'nın Esenyurt'taki binasında yük asansörü düştü!




AA


Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


TMMOB Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Başkanvekili Zafer Güzey, Esenyurt`taki asansör kazası ile ilgili olarak, “Hiçbir asansör aşırı yüklenmesi sebebi ile düşmez. Bunu öncelikle konuşmamız, bu dili kullanmamız gerekiyor. Aşırı yüklenen asansör çalışmaz. Asansöre fazla insan bindiğinde, asansör kendini kilitler" dedi.

TMMOB Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Esenyurt`ta yaşanan ve 3 işçinin hayatını kaybettiği kaza ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Makine Mühendisleri Odası`nın Beyoğlu`nda bulunan İstanbul il binasında düzenlenen toplantıda, kazayla ilgili incelemeler paylaşıldı.


TMMOB Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Başkanvekili Zafer Güzey, “Asansör kabinin üzerinde bulunan bir fren mekanizması var. Bu kabin ne olursa olsun, motordan ayrılmış olsaydı bile kendisini kilitleyecekti, düşmeyecekti. Düşmemesi gerekiyordu, buna göre tasarlanmış, buna göre güvenlik önlemleri üzerine konulmuş. Bu da arızalıydı, çalışmıyordu. Kabinin üzerinde paraşüt sistemi mevcut, ancak bakımsızlık yüzünden çalışmadığını gördük" dedi.

Güzey, kazada hayatını kaybeden işçilerde Osman Yardımcı`nın şantiyede çaycı olarak SGK`ya beyan edildiğini belirterek, “Bu şekilde girişi yapılan bir arkadaşımız asansörün içindeydi. Girişi aynı gün yapılmış, Bu konudaki uzman arkadaşlarımızın değerlendirmesi devam ediyor. Büyük bir ihtimalle kaza sonrası kaydının yapıldığında fikir birliği var" diye konuştu.


“HİÇBİR ASANSÖR AŞIRI YÜKLENMESİ SEBEBİ İLE DÜŞMEZ"

Zafer Güzey, “Hiçbir asansör aşırı yüklenmesi sebebi ile düşmez. Bunu öncelikle konuşmamız, bu dili kullanmamız gerekiyor. Aşırı yüklenen asansör çalışmaz. Asansöre fazla insan bindiğinde, asansör kendini kilitler. İçindeki fazla yük, fazla insan dışarı çıkıp, asansörün güvenli yüke geldiğini anlayana kadar. Asansörün aşırı yükten düşmesi değil, bakımsızlıkta, ihmalden düşmesi söz konusudur. `Aşırı yük` diye bir teknik uygunluk mevcut değildir" dedi.


“ASANSÖRÜN KAPASİTESİNİN ÇOK DAHA ALTINDA HAREKET ETTİĞİNİ BU İNCELEMEDE TESPİT ETTİK"

Zafer Güzey, tüm güvenlik önlemlerinin bertaraf edildiğini ifade ederek, “Güvenlik kapısı çıkarılmış, elektrik panosu uygunsuz bir şekilde monte edilmiş. Yani asansör bir elektrik çarpmasından da bir iş cinayetine maruz bırakabilirdi orada çalışanlar. Bu asansörün muadilleri, firmanın diğer ürettikleri ve sektörde kullanılan asansörlerin kapasitesi iki tondur. İki ton kapasiteli bir şey üretiliyorsa bunun emniyet sistemlerini özellikle şantiye alanlarında yirmi kat yukarıda seçersiniz. İki ton kapasiteli yaptığınız her şey de bağlantı ekipmanlarını çok daha yukarısında alırsınız. Çünkü tahmin edebilirsiniz ki aşırı yüklenme olabilir. İki buçuk ton yüklendiğinde bu asansörün her hangi bir parçasının kopması beklenmez. Asansörün içinde bizim gözlemleyebildiğimiz 4-5 tane çimento, 250 kilo maksimum. Üç tane çalışan arkadaşımız var. İnsan hesaplanması mühendislikte, asansör gibi ekipmanlarda 80 kilodur. Yani toplam 500 kilo. İş cinayetini kilo hesabına çevirmek istemiyorum ama 500 kilo yük olduğu bir yerde, işletme yetkilileri aşırı yükten bahsediyorlar. Sorumlunun sanki çalışanın bilgisizliği, cahilliği ya da çalışanın yapmış olduğu bir konu gibi karşımıza geliyor. Kesinlikle böyle bir durum yok. Aşırı yüklense dahi bu asansörün çalışmaması gerekiyor, düşmesi gerekmez. Burada aşırı bir yüklenme söz konusu değil, asansörün kapasitesinin çok daha altında hareket ettiğini bu incelemede tespit ettik" şeklinde konuştu.


Sözcü


Haber Yeni Yüzyıl Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İstanbul’daki yük asansörü faciasında skandallar zinciri ortaya çıktı. İnşaatın bir yıl önce mühürlendiği belirlendi. Mayıs'ta 'eksiklikler giderilmediği' için çalışmaya izin verilmedi. Asansörün paraşüt sistemi de arızalı çıktı. Olayla ilgili 2 kişi tutuklandı.


İSTANBUL’da Fi Yapı’nın konut inşaatında yaşanan asansör kazasının ardında ihmaller zinciri çıktı. 32 katlı inşaatın sürekli arızalanan yük asansörü 20. kattan zemine çakılmış ve işçiler Osman Yardımcı (17), Yasin Bakır (18) ve Şükrü Yaşar’ın (21) yaşamını yitirmişti. Üç işçinin cenazeleri Adli Tıp’dan yakınları tarafından alındı. Aynı inşaatta çalışan ve ölen kardeşi Yasin Bakır’ın defin işleriyle uğraşan ağabeyi Adem Bakır, inşaat firmasından hiç kimsenin kendilerini aramadığını belirtti. Ölen işçilerin arkadaşları, cenaze masrafları için aralarında para toplayarak ailelerine verdi. İBB’ye ait bir otobüsün bagaj kısmına yana yana konulan üç işçinin cenazeleri, toprağa verilmek üzere Ağrı Diyadin’e götürüldü.


İzinsiz çalıştırdılar


Makina Mühendisleri Odası (MMO) İstanbul Şube Yönetim Kurulu Sekreteri M. İbrahim Tataroğlu da inşaatın, ‘İş sağlığı ve güvenliği yönünden ihlaller saptandığı gerekçesiyle Ocak 2015’te Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişleri tarafından mühürlendiğini açıkladı. Tataroğlu, “17 Mayıs 2015’te tekrar incelenen inşaatta ihlallerin sürmesi üzerine mühürün devam etmesi yönünde rapor tutuldu. Bu noktada teftiş görevi kaymakamlığa aittir” dedi. Tataroğlu, olayın gerçekleşmesinin ardından teknik birimlerinin ilk incelemelerini yaptığını da söyleyerek şöyle dedi:


Paraşüt sistemi çalışmadı


“Asansör, motor ve kabin iki ayrı parçadan oluşmakta ve ikisinin birbirine bağlayan elemanlar bulunuyor. Bu elemanlar, metal yorulması sonucu kopuyor. Normalde motor freni vardır serbest düşüşe geçtiği zaman motor freniyle kabin durur. Bu olayda motor ve kabin ayrılıyor ve iki parça haline geliyor. Motor kendisini durduruyor ama kabin serbest düşüşe devam ediyor. ‘Paraşüt sistemi’ ise kabin serbest düşüşteyken açılması gereken bir kurtarıcı. İncelemelerde paraşüt sistemini saptadık. Ancak çalışmıyordu. Üç cana mal oldu.” Cephe asansörü imalat ve kontrolleri yapan Koçmak Şirketi yetkilileri ise “Normal şartlarda bu cihazın 5 defa çalıştırıldıktan sonra test ettirilmeli. Her 4 yılda bir de rutin bakımları yaptırılmalıdır” dedi. Olay sonrasında iş güvenlik uzmanı ve şantiye şefinin aralarında bulunduğu 5 kişi gözaltında alındı. Zanlılardan, Feridun Y. ve Muharrem B. tutuklandı.


‘Gerekli önlem alınmadıkça facialar sürecek’


Üç işçinin yaşamını yitirdiği kaza, 6 Eylül 2014’te Mecidiyeköy’deki Torunlar Center inşaatında 10 işçinin yaşamını yitirdiği asansör faciasını akıllara getirdi. Soruşturma kapsamında tutuklanan dört sanık, karartılacak delil bulunmadığı gerekçesiyle tahliye edildi. Halen yargılama sürerken, 8 aile şikâyetinden vazgeçti. Ölen işçilerden Hıdır Ali Genç’in babası Mustafa Genç, şikayetinden vazgeçmediğini belirterek şunları söyledi: ”Gerekli önlemler alınmadıkça bu facialar devam edecek. Birilerinin buna ‘dur’ demesi lazım. Oğlum üniversite harçlığını biriktirirken hayatını kaybetti. Bir kızım bir de oğlum vardı. Ama tek erkek evladımı kaybettim. Suçlu kimse dava sonucu belli olacak. Ben eskiden nasıl yoksulsam öyle devam edeceğim ve anlaşmayacağım.”


Yeni Yüzyıl/Yusuf Yavuz


Haber Milliyet Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


TMMOB Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Başkanvekili Güzey, kazayla ilgili, ‘Hiçbir asansör aşırı yüklenme sebebiyle düşmez. Aşırı yüklenen asansör çalışmaz’ dedi


Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Esenyurt’ta yaşanan ve 3 işçinin hayatını kaybettiği kazayla ilgili basın toplantısı düzenledi. Makine Mühendisleri Odası’nın Beyoğlu’nda bulunan İstanbul il binasında düzenlenen toplantıda, kazayla ilgili incelemeler paylaşıldı.


TMMOB Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Başkanvekili Zafer Güzey, “Asansör kabinin üzerinde bulunan bir fren mekanizması var. Bu kabin ne olursa olsun, motordan ayrılmış olsaydı bile kendisini kilitleyecekti, düşmeyecekti” dedi.


Bina mühürlü

Zafer Güzey, “İnsan hesaplanması mühendislikte, asansör gibi ekipmanlarda 80 kilodur. Yani toplam 500 kilo. İş cinayetini kilo hesabına çevirmek istemiyorum ama 500 kilo yük olduğu bir yerde, işletme yetkilileri aşırı yükten bahsediyorlar. Burada aşırı bir yüklenme söz konusu değil, asansörün kapasitesinin çok daha altında hareket ettiğini tespit ettik” diye konuştu. TMMOB Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Battal Kılıç ise şunları söyledi: “Asansörün düştüğü bina mühürlü bir bina, çalışmaması gereken bir bina.”


‘Her gün en az 5 iş cinayeti’

TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nden yapılan yazılı açıklamada ise şu ifadeler yer aldı: “Her gün tespit edilebilen en az 5 iş cinayeti yaşanmaktadır ve bu 5 işçiden 2’si inşaat sektörü çalışanıdır. Müfettiş gönderiliceğine kazaların önlenmesi gerekir.” 


Milliyet


Haber BirGün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Esenyurt’taki inşaatta asansörün düşmesi sonucu ölen işçilerden Osman Yardımcı’nın SGK kaydının olay günü yapıldığı ve işçinin ‘çaycı’ olarak gösterildiği ortaya çıktı


İstanbul Esenyurt’ta Fi Yapı’nın inşaatında bakımı yapılmayan asansörün yere çakılması sonucu can veren Yasin Bakır (19), Şakir Yaşar (21) ve Osman Yardımcı’nın (17) cenazeleri, dün memleketleri Ağrı’da gözyaşlarıyla toprağa verildi. Osman Yardımcı’nın SGK girişinin olayın yaşandığı gün yapıldığı ve işçinin çaycı olarak gösterildiği ortaya çıktı.İşçilerin akrabası İsa Ağa Mahallesi Muhtarı Medeni Demir, gazetecilere yaptığı açıklamada, işçilerin ekmek parası için İstanbul’a çalışmaya gittiğini söyledi. Üç işçinin de ihmal sonucu yaşamını yitirdiğini belirten Demir, “Hayatını kaybeden üç çocuğumuzun da hayat güvenceleri yoktu. İnsan hayatı bu kadar ucuz olmamalı. İnşaatta yeterli önlem alınmadığı için bu acıları yaşıyoruz” dedi.


‘Kaçak çalışma’

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) İstanbul Şube Başkanı Battal Kılıç da inşaatın mühürlü olduğuna ve kaçak çalışma yapıldığına dikkat çekti. MMO İstanbul Şubesi’nde dün düzenlenen basın toplantısında konuşan Kılıç, “Asansörün düştüğü bina, çalışma yapılmaması gereken bir bina” ifadelerini kullandı.


‘Aşırı yük doğru değil’

MMO İstanbul Şubesi Başkan Vekili Zafer Güzey ise iş cinayetinin yaşandığı inşaatta ve asansörde yaptıkları inceleme sonucunda gerekli önlemlerin alınmadığını tespit ettiklerini belirtti. Asansörün Fİ Yapı’nın iddia ettiği gibi aşırı yükten değil, kontrolsüzlükten düştüğünü vurgulayan Güzey, şöyle devam etti:


“Yaptığımız incelemede sonucunda, asansörün 19-20 kat noktasında bağlantılarının koptuğu ve düştüğü anlaşıldı. Asansörde, otomatik fren sisteminin çalışmadığı belirlendi. Normalinden hızlı inmesi halinde asansörü kilitleyen ve havada sabitleyen, kendiliğinden çalışan fren sisteminin neden harekete geçmediği şimdilik bilinmiyor. Hem asansörün motorunda, hem de fren sisteminde haftalık yapılması gereken rutin bakımın yapılmadığı anlaşıldı. Asansörün iddia edildiği gibi aşırı yüklü olmadığı, hatta kapasitesinin altında yük taşıdığı gözlendi."

 

SGK girişi olay günü!

Güzey, SGK’den aldıkları bilgiye göre, iş cinayetinde yaşamını yitiren 17 yaşındaki Osman Yardımcı’nın işe girişinin olay günü yapıldığını ve SGK’ye kaydının ‘çaycı’ olarak gerçekleştirildiğini söyledi. “Asansörün bakımı haftada bir yapılmış olsa bu olay yaşanmayacaktı” diyen Güzey, inceleme sırasında bakımın nasıl yapıldığına ve işçilere eğitim verilip verilmediğine dair sorularına cevap verecek bir muhatap bulamadıklarını da ifade etti.


İnşaat-İş’ten Çalışma Bakanlığı’nda eylem

İnşaat İşçileri Sendikası (İnşaat-İş) Öğrenci Komisyonu üyeleri, İstanbul Kadıköy’de bulunan Çalışma Bakanlığı’na bağlı İş Teftiş Kurulu İstanbul Grup Başkanlığı binasında eylem yaparak, Esenyurt’taki Fi Yapı inşaatında üç işçinin ölümüyle sonuçlanan iş cinayetini protesto etti. Binanın içinde “Dünyayı biz inşa ediyoruz, altında biz kalıyoruz” yazılı pankart açan 2 öğrenci gözaltı alındı.


BirGün


Geri Dön