27 / 04 / 2024

Fi Yapı'nın Esenyurt'taki binasında yük asansörü düştü!

Fi Yapı'nın Esenyurt'taki binasında yük asansörü düştü!

İstanbul Esenyurt'taki Mobilyacılar Çarşısı içerisinde bulunan Fi Yapı'da yük asansörü 20'nci kattan düştü. Asansörün altında kalan 3 işçi feci şekilde hayatlarını kaybetti.



İstanbul Esenyurt'taki Mobilyacılar Çarşısı içerisinde bulunan Fi Yapı'da yük asansörü 20'nci kattan düştü. Asansörün altında kalan 3 işçi feci şekilde hayatlarını kaybetti. Olay yerine çok sayıda itfaiye ve polis ekibi sevk edildi. 


Fi Yapı iş kazasında ölen işçilerin cenazeleri Ağrı'ya götürüldü!



Fi Yapı nın Esenyurt taki binasında yük asansörü düştü!


Habertürk


Bakanlık'tan Fi Yapı asansör kazası açıklaması!


Haber Hürriyet'te şu şekilde yer aldı;


Bahçeşehir'de çok katlı inşaatın yük asansörünün 23. kattan düşmesi sonucu 3 işçi hayatını kaybetti


Bahçeşehir'de 32 katlı konut inşaatının 23. katında bulunan yük asansörünün zemine düşmesi sonucu  3 işçi hayatını kaybetti. 


ASANSÖRÜN  İÇİNDEYDİLER

Polis ve itfaiye ekiplerinin olay yerindeki incelemesi devam ediyor. Hayatını kaybeden işçilerin düşen asansörün içinde olduğu, olayın bu sırada yaşandığı belirtiliyor.


Hürriyet 


Haber AA'da şu şekilde yer aldı;


Esenyurt'ta inşaat halindeki bir binada yük asansörünün düşmesi sonucu 3 işçi hayatını kaybetti.


Alınan bilgiye göre, inşaat halindeki bir binanın dış cephesindeki yük asansörü 24. katta motorunda oluşan bir arızadan dolayı zemine düştü.


Bu sırada asansör içerisinde bulunan 3 işçi, olay yerinde yaşamını yitirdi.


Olay yerine sevk edilen polis, itfaiye ve sağlık ekipleri ölen 3 işçinin cesetlerini enkaz altından çıkarmak için çalışma başlattı.


Asansörün 450 kilogram yük kapasitesi bulunduğu, fazla yük taşıdığı için düştüğü öne sürülüyor.


AA


Haber Bugün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İstanbul Esenyurt’ta özel bir firmaya ait lüks konut inşaatında korkunç bir iş kazası yaşandı. İşçilerin inşaata malzeme taşımasını sağlayan yük asansörü, bilinmeyen bir nedenle 24. kattan aşağı düştü. Yere çakılan asansörde bulunan 3 işçi feci şekilde hayatını kaybetti. Diğer işçilerin ihbarı üzerine olay yerine sağlık, itfaiye ve polis ekipleri sevk edildi. 


Olay yeri inceleme ekipleri konuyla ilgili çalışma başlattı. Asansör faciasında hayatını kaybeden işçilerin Yasin Bakır, Şükrü Yaşar, Osman Yardımcı olduğu belirlendi. 


AŞIRI YÜKLEME Mİ YAPILDI

 

Arkadaşlarının öldüğünü gören işçiler korkunç manzara karşısında gözyaşlarını tutamadı. İşçiler, yük asansörüne fazla malzeme yüklendiğini iddia etti.


Bugün


Haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


1.5 yıl önce Mecidiyeköy'de 10 işçinin öldüğü asansör kazasının benzeri bu kez Esenyurt'ta yaşandı. Aşırı yükleme yapılan asansör 24'üncü kattan zemine çakıldı. Biri 17 yaşında 3 işçi yaşamını yitirdi.


İstanbul Esenyurt'ta aşırı yükleme yapılan asansör 24'üncü kattan beton zemine düştü. Asansördeki 3 işçi feci şekilde can verdi. Bahçeşehir Mobilyacılar Çarşısı yanındaki Fİ Yapı'ya ait inşaattaki kaza dün saat 12.30 sıralarında yaşandı. İnşaatta çalışan Yasin Bakır (19), Şükrü Yaşar (21) ve Osman Yardımcı (17) dış cephede bulunan yük asansörüne koydukları çimento torbaları ile birlikte binanın 26'ncı katına çıkıyorlardı. Asansör 24'üncü kata geldiğinde önce durdu. Motorunda arıza oluşan yük asansörü bir anda motor bölmesinden ayrıldı. Kabini taşıyan çelik halatlar koptu. Raylardan hızlı bir şekilde aşağıya düşen asansör beton zemine çakıldı. 


4 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI 

Asansördeki 3 işçi feci şekilde hayatını kaybetti. Cumhuriyet Savcısı ve olay yeri inceleme ekipleri de inşaata gelerek çalışma yaptı. Kapasitesi 450 kilo olan asansöre haddinden fazla yükleme yapıldığını öne süren işçiler, arkadaşlarının ihmal sonucu öldüğünü savundu. Hayatını kaybeden işçilerden Osman Yardımcı'nın henüz 17 yaşında olması dikkat çekerken firma yetkilileri Yardımcı'nın işyerinde ilk günü olduğunu ileri sürdü. Kazayla ilgili soruşturma başlatılırken, aralarında şantiye şefi ve iş güvenliği uzmanının da bulunduğu 4 kişi gözaltına alındı. 


1.5 YIL ÖNCE DE 10 İŞÇİ ÖLMÜŞTÜ

Torunlar GYO'nun Mecidiyeköy'de yıkılan Ali Sami Yen Stadı'nın arazisine yaptığı Torun Center projesinde de 6 Eylül 2014'te inşaatın asansörü 32. kattan zemine çakılmıştı. Katliam gibi iş kazasında 10 işçi hayatını kaybetmişti. Olayla ilgili 25 kişi hakkında 'taksirle ölüme sebebiyet verme' suçundan 22 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı. 


Sabah


Haber Vatan'da şu şekilde yer aldı;


BAHÇEŞEHİR’de 32 katlı konut inşaatının 23. katında bulunan yük asansörünün zemine düşmesi sonucu 3 işçi hayatını kaybetti.


Polis ve itfaiye ekiplerinin olay yerindeki incelemesi devam ediyor. Hayatını kaybeden işçilerin düşen asansörün içinde olduğu, olayın bu sırada yaşandığı belirtiliyor. Hayatını kaybeden işçilerin Yasin Bakır, Şükrü Yaşar, Osman Yardımcı olduğu öğrenildi.


Vatan 


Haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Başakşehir'de Fi Yapı İnşaat firmasının yaptığı 32 katlı bir inşaatın yük asansörü 23. kattan zemine çakıldı, 3 işçi yaşamını yitirdi. İnşaatın şantiye şefi ve iş güvenlik uzmanının da arasında bulunduğu 4 kişi gözaltına alındı. İstanbul Başakşehir'de Fi Yapı İnşaat firmasının yaptığı 32 katlı inşaat halindeki bir binanın dış cephesindeki yük asansörü, motorunda oluştuğu söylenen bir arızadan dolayı 23. kattan zemine çakıldı. Bu sırada asansör içerisinde bulunan işçiler Osman Yardımcı (17), Yasin Bakır (19) ve Şükrü Yaşar (21) yaşamını yitirdi. Olay yerine sevk edilen polis, itfaiye ve sağlık ekiplerinin çalışması sonucu 3 işçinin cesetleri enkaz altından çıkarıldı. Asansörün 450 kilogram yük kapasitesi bulunduğu, fazla yük taşıdığı için düştüğü öne sürülürken ölen işçilerden Yasin Bakır'ın ağabeyi olan ve aynı inşaatta çalışan Adem Bakır, "Büyük ihmaller vardı" dedi. CHP Milletvekili ve İş Kazaları Araştırma Komisyonu üyesi Sibel Özdemir, kazanın ardından olay yerine gelerek bilgi aldı. 


İstanbul'da yaşanan asansör kazalarında daha önce de Mecidiyeköy'de bulunan Torun Center inşatında 6 Eylül 2014'te yük asansörünün zemine çakılması sonucu 10 işçi yaşamını yitirmişti. Yine 11 Kasım 2015'te Galatasaray Üniversitesi'nde arıza yapan asansörü tamir etmeye çalışan bir işçi, asansör ile zemin arasında sıkışarak hayatını kaybetmişti. 


Cumhuriyet


Haebr Yeni Akit Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


ESENYURT'TA inşaat halindeki bir binanın dış cephesindeki yük asansörü 24. katta motorunda oluşan bir arızadan dolayı zemine düştü. Bu sırada asansör içerisinde bulunan 3 işçi, olay yerinde öldü. Olay yerine sevk edilen polis, itfaiye ve sağlık ekipleri işçilerin cesetlerini enkaz altından güçlükle çıkarabildi. Asansörün 450 kilogram yük kapasitesi bulunduğu, fazla yük taşıdığı için düştüğü öne sürüldü. İş kazasına ilişkin şantiye şefi ve iş güvenliği uzmanının da arasında bulunduğu 4 kişi gözaltına alındı. 


Yeni Akit


Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İSTANBUL Esenyurt'ta yapımı devam eden 32 katlı bir konut inşaatında asansör faciası yaşandı Bahçeşehir'de bir firmaya ait inşaatta işçilerin malzeme taşıdığı yük asansörü bilinmeyen bir nedenle 23. kattan aşağı düştü. Yere çakılan asansörün içinde işçiler Yasin Bakır (19), Osman Yardıma (17) ve Şükrü Yaşar da (21) bulunuyordu. Sağlık ekipleri yaptıktan ilk incelemede 3 işçinin hayatım kaybettiğini belirledi. İnşaat alanına gelen savanın da incelemesinden sonra işçilerin cenazeleri Adli Tıp'a gönderildi. CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, kazanın yaşandığı alana gelerek bilgi aldı. Olaydan sonra polis ekipleri yaptığı incelemenin ardından konut inşaatının sorumlularından 4 kişiyi sorgulamak üzere gözaltına aldı. Soruşturma sürüyor. 


Sözcü


Haber Evrensel Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;

Torunlar Center’da 10 işçinin can verdiği asansör faciasının bir benzeri Esenyurt’ta yaşandı. Esenyurt’ta Fi Yapı'nın 32 katlı konut inşaatının yük asansörü 23. kattan zemine çakıldı. Asansörde bulunan 3 işçi feci şekilde can verirken işçilerden birinin 17 yaşında olduğu ortaya çıktı. Ölen işçilerin yakınları asansörlerin bakımının yapılmadığını belirterek “Asansör daha önce de düşmüştü” dedi.

İş cinayeti Esenyurt, Hadımköy Hoşdere yolu üzerindeki 32 katlı konut inşaatında saat 12.30 sıralarında meydana geldi. İddiaya göre, Ağrı’dan 3 ay önce gelen Yasin Bakır (19), Şükrü Yaşar (21) ile Osman Yardımcı (17) inşaatta çalışmaya başladı. Yük asansörüne binen 3 işçi, 32 katlı inşaatın 23’üncü katına çıktı. Asansör henüz bilinmeyen bir nedenle yere çakıldı. Kazayı gören diğer işçiler durumu polis, itfaiye ve sağlık ekiplerine bildirdi. Gelen sağlık ekipleri yaptıkları kontrolde 3 işçinin öldüğünü belirledi. Fayans ustaları olan işçilerin birbirleriyle akraba oldukları öğrenildi.

ASANSÖR DAHA ÖNCE DE DÜŞTÜ


Aynı inşaatta çalışan ölen işçi Yasin Bakır’ın ağabeyi Adem Bakır ise, “Asansörün bakımı yoktu, kontrolü yoktu. Yukarıdaki asansör de arızalı. Yukarıda kalmış. Askıda kalmış. Asansör daha önce birkaç kere düştü. Hiçbir asansörün  yağı bile yok. Defalarca uyardım. Şantiyeye gittim. Güvenliğe gittim. İşi yetiştirmemizi istiyorlar. Biz de işi yetiştirmesek paramızı alamıyoruz” diye konuştu.
Olay yerinde incelemelerde bulunan Makine Mühendisleri Odası’ndan Tuncay Tönger asansörün düşmesinin halat kopması ya da buna benzer bir sebepten kaynaklanmadığını belirtti. Tönger, asıl tespitin daha sonra yapılacak incelemeler sonrası netleşeceğini ancak dışarıdan bakıldığında olayın bakımsızlık ve kontrolsüzlük nedeniyle yaşandığının anlaşıldığını söyledi. Tönger “Olayın ehil kişiler tarafından kontrol ve bakımlarının yapılmamasından kaynaklandığını düşünüyoruz” diye konuştu.

‘YÜK TAŞIMAMASINA RAĞMEN’


CHP İstanbul Milletvekili ve İş Kazaları Araştırma Komisyonu üyesi Sibel Özdemir olay yerine gelerek bir açıklama yaptı. Ölen işçilerin isimlerini veren Özdemir, “Sanırım inşaatın bir süre atıl kalması ve neticesinde malzemelerle ilgili sıkıntıların; yük taşımamasına rağmen insan taşıyan asansörlerin kullanılması sonucunda böyle bir acı olayla karşı karşıyayız” dedi.


6 AY ÖNCE BİR İŞÇİ DAHA ÖLMÜŞTÜ


Bu arada Fi Yapı’nın yapımını sürdürdüğü inşaatta 6 ay önce bir iş cinayetinin daha yaşandığı bildirildi. İşçinin ölümü sonrası inşaatın bir süre mühürlendiği ancak daha sonra yeniden çalışmasına izin verildiği kaydedildi.

TORUNLAR’DA NE OLMUŞTU?


Torunlar GYO’nun Mecidiyeköy’de yaptığı Torun Center projesinde asansör 32. kattan zemine çakılmış, 10 işçi can vermişti. Sonrasında yapılan incelemelerde ve açılan davada verilen ifadelerde asansörün sürekli düştüğü ama gerekli önlemlerin alınmadığı belirtilmişti. Torunlar’da da 10 işçinin ölümü öncesi bir işçinin can verdiği bir iş cinayeti yaşanmıştı.

Evrensel






Haber Zaman Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



İstanbul Esenyurt'ta önceki gün bir inşaat firmasında yaşanan asansör kazasında 3 işçi hayatını kaybetti. İşçilerin cenazeleri dün Adli Tıp Morgu'ndan alınarak memleketleri Ağn'ya gönderildi. Feci kazanın altından ise ihmaller zinciri çıktı. Kaza yaşanan inşaatın önünde basına açıklama yapan TMMOB'ye bağlı İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Süleyman Solmaz, ruhsat sahibi Fi Yapı adlı firmanın yaklaşık bir buçuk yıl önce ticari faaliyetini yürütemeyeceği için iflas masasına bildirimde bulunduğunu söyledi. Bunun üzerine inşaata kayyım atandığını ifade eden Solmaz, "Şu anda devlet denetiminde olan bir inşaatta bu oluyor." dedi. Ayıca inşaatın güvenlik denetiminin yapılmadığını söyleyen Solmaz, şöyle devam etti: "Denetim bedeli yaklaşık 50 bin lira. Asansör üretici firmasının inşaat firmasından talep ettiği, rakam bu. İnşaat firması bu rakamı pahalı bulmuş. Bununla ilgili bir işlem yapmayıp, çalışmaya devam etmiştir. Kaybettiğimiz arkadaşlarımızın bedeli 50 bin TL'dir." Bu arada. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, inşaatın tüm faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı. 


Zaman





Haber Yurt Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Esenyurt, Hadımköy Hoşdere yolu üzerindeki 32 katlı konut inşaatında üç işçinin hayatını kaybettiği asansör faciasını, KESK DİSK ve TMMOB protesto etti. TMMOB II Koordinasyon Kurulu Sekreteri Süleyman Solmaz basın açıklaması yaptı. Solmaz basın açıklamasında, "Her yıl bir çok iş kolunda binlerce iş kazası yaşanıyor. Yüzlerce emekçi hayatını kaybediyor, binlerce emekçi yaralanıyor. Bunlar kaza değil iş cinayetidir" dedi. Sorumlusu siyasi iktidar Solmaz şöyle devam etti: "Dün Bahçeşehir Fi Side adlı rezidans inşaatında bir yük asansörünün düşmesi sonucu üç işçi hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden işçi kardeşlerimiz Yasin Bakır, Şükrü Yaşar ve Osman Yardımcı'nın yakınlarına başsağ' lığı diliyoruz. Her yıl artan iş cinayetleri ülkemizde iş güvenliği ile ilgil^düzenlemelerin ne kadar sorunlu olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor. Her yıl ortalama bin 500 emekçi hayatını kaybederken, binlercesi iş göremez duruma gelecek şekilde sakatlanıyor. işçi sağlığı ve güvenliği alanında kalıcı kesin ve güvenceli önlemleri almayan siyasi iktidar ve onun çevresinde türeyen rantçı "yandaş sermaye grupları her yıl jpinlerce insanımızın yaşamını yitirmesinin başlıca sorumlularıdır." 


Yurt Gazetesi


Haber Radikal Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Bahçeşehir'deki rezidans inşaatında asansörün 20. kattan düşmesi sonucu 3 işçinin yaşamını yitirmesiyle ilgili iki korkunç gerçeğe ulaşıldı.

Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nin Esenyurt’ta üç işçinin öldüğü asansör faciasına ilişkin yaptığı incelemede, iki korkunç gerçeğe ulaşıldı: 
Asansörün aşırı hız anında devreye giren otomatik fren sisteminin çalışmadığı ve inşaata bakan güvenlik kapısının, malzeme ve eleman geçişinden zaman tasarrufu yapmak için çok önceden çıkarıldığını saptandı.  Asansörün, haftada bir yapılması gereken rutin bakımının yapılmadığı belirlendi.

İkinci korkunç gerçek ise şu: Faciada can veren 17 yaşındaki işçi Osman Yardımcı’nın işe girişinin kazayla aynı gün olduğu ortaya çıktı. Yardımcı’nın kazadan sonra işe kaydının yapılmış olabileceği düşünülüyor.  


TASARRUF İÇİN ÖLMÜŞLER!

Taksim’deki oda binasında bugün yapılan basın toplantısında Oda Başkanı Battal Kılıç ile Başkan Vekili Zafer Güzey, önceki gün üç işçinin can verdiği asansör kazasına ilişkin açıklama yaptı. Güzey, kazanın meydana geldiği Esenyurt’taki gökdelende  ve asansörde inceleme yaptıklarını kaydederek, şu bilgileri verdi:
- Asansör dış düzeyde raylı sistem üzerinde hareket ediyor.
- Asansörün 19-20 kat noktasında bağlantılarının koptuğu ve düştüğü anlaşılıyor.

- Asansörde, otomatik fren sisteminin çalışmadığı belirlendi. Normalinden hızlı inmesi halinde asansörü kilitleyen ve havada sabitleyen, kendiliğinden çalışan fren sisteminin neden harekete geçmediği şimdilik bilinmiyor.

Üç işçinin can verdiği inşaat mühürlü olduğu halde kaçak yapılıyormuş 

- Hem asansörün motorunda, hem de fren sisteminde haftalık yapılması gereken rutin bakımın yapılmadığı anlaşıldı. Asansörün iddia edildiği gibi aşırı yüklü olmadığı, hatta kapasitesinin altında yük taşıdığı saptandı.
- Asansörün inşaata bakan güvenlik kapısının zamandan eleman ve malzeme geçişlerinde zamandan tasarruf edilmesi için özel bir operasyonla çıkarıldığı belirlendi. Güzel, “Asansör çakılmasaydı bile bu kapı boşluğundan bir cisim düşebilirdi” diyor.  

- Faciada can veren 17 yaşındaki Osman Yardımcı’nın işe girişinin kaza günü yapıldığı, SSK’ya “çaycı” olarak kaydının yapıldığı belirlendi. Güzey, “Yardımcı kazadan sonra SSK’ya kaydedilmiş olabilir” dedi.

‘GÖZ GÖRE GÖRE ÖLÜM’

Güzey ayrıca, hali hazırda iş güvenlik uzmanları ve şantiye şefinin gözaltında olduğunu, ancak asıl sorumlunun kayyum tarafından atanan yetkililer ile inşaat firması olduğunu söyledi ve ekledi: "Bu pisi pisine meydana gelmiş, öngörülmesi kolay bir cinayet. Asansörün bakımı haftada bir yapılmış olsa bu olmayacaktı. Biz inceleme sırasında, bakımın nasıl yapıldığına ve işçilere eğitim verilip verilmediğine dair sorularımıza cevap verecek bir muhatap bulamadık”.


Radikal/ İsmail SAYMAZ

Geri Dön