20 / 04 / 2024

Fikirtepe'de kayıp arsa ve eksik metraj iddiası!

Fikirtepe'de kayıp arsa ve eksik metraj iddiası!

Fikirtepe'de 5 yıl önce kat karşılığı inşaat yapım sözeşmesi imzalayan bazı vatandaşlar sözleşmelerinin içeriğinde bulunan bazı maddelerden dolayı mağdur olduklarını iddia ettiler.



Fikirtepe'de 5 yıl önce kat karşılığı inşaat yapım sözeşmesi imzalayan bazı vatandaşlar sözleşmelerinin içeriğinde bulunan bazı maddelerden dolayı mağdur olduklarını iddia ettiler.FİKİRTEPEHABER.com'a konuşan ancak isminin açıklanmasını istemeyen bazı arsa sahiplerinin iddialarına göre, Kadıköy Tapu Dairesine gittiklerinde mevcut arsaları hakkında bilgi edinmek istediklerini söylediler. Ancak, aldıkları bilgi karşısında şok geçiren vatandaşlar arsalarından Bakanlığın açıkladığı % 25 oranda kesintiden daha fazla miktarda kesinti yapıldığını iddia ederek şok geçirdiklerini belirttiler.


25.576 metrekare olan ada 16.705 metrekareye nasıl düştü ?

Vatandaşların yaptığı açıklama ve iddialarına göre, parsellerininde bulunduğu yollar hariç 25.576 metrekare olan ada bakanlığın şart koştuğu yüzde 25 terkten sonra 19.182 m2 olması gerekirken vatandaşların hisseleri ve firma payıyla beraber yüzde 50 sine ortak olduklarıve ellerinde kalan arsa büyüklüğü 16.705 metrekareye düşmüş bulunmakta. Yani ada tevhidi yapılırken mevcuttan yüzde 10 gibi daha fazla kesinti yapılarak büyüklü küçüklü birkaç parselin oluşturulduğu görülmekte. Fazladan yapılan kesintilerle oluşturulan parsellere mevcut malikler ortak edilmezken oluşturulan parsellerden en büyüğü olan 16.705 m2 lik parsele ortak edildiklerini ve bu parselde de yine firmanın kat karşılığı inşaat sözleşmesi karşılığında yüzde elli firma payıyla beraber firmanın sözleşme şerhininde bulunduğunu belirttiler. Vatandaşlar fark olarak ortaya çıkan ama arsa sahiplerinin ortak edilmedikleri 2477 m2 lik paya tekabül eden parselin akıbetini merak ediyorlar ...


Vatandaşların cevaplanmasını istediği bazı sorular ..?

Peki, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın konuya ilişkin açıkladığı donatı alanları terk oranı yüzde 25 iken bu yüzde 10' luk fark nereden kaynaklanıyor ? Bu kesintiler yasal mı ? Acele kamulaştırma yapılan arsadaki yürütmesinin Fikirtepe'de bir parseldeDanıştay tarafından durdurulmasına rağmen bu tarz arsaların ada bazında tevhidlere dahil edilebilir mi, edilirse oluşan hukuki sonuç nedir? Acele Kamulaştırma yapıldığı söylenen bir arsa hakkında açılmış bulunulan tapu tescil davası devam ederken, Danıştay 'ın son kararı bu durum hakkında nasıl bir değişiklik oluşturur? Bu tarz bir parsellerin hukuki durumları ve devam eden davaları ada tevhidine her hangi bir engel teşkil eder mi? Arsasından normalden yüzde 10 fazla pay kesilen ve arsası küçülen vatandaşların projeden alacakları daire büyüklükleri nasıl  hesaplanacak ? Yapılan bu işlem kanunlara ve Fikirtepe Plan notlarına uygunmudur?Yapılan bu işlem kasıtlı ve bilinçli bir işlem midir yoksa, idari bir hatadan yada gereklilikten mi kaynaklanmaktadır ? 


Fikirtepe Müteahitler Platformuna da üye olan bu firmadan cevap alınamaması durumunda, yapılan bu uygulamanın yanlışlığı, hukukiliği ve/veya doğruluğu hakkında Platform nasıl bir açıklama yapacak ?


Aldığımız bilgilere göre Fikirtepe'de arsasından normalden fazla kesinti yapılan vatandaşlar, firmadan ve/veya bakanlıktan tatmin edici bir cevap alamamaları ve bu durumun kalıcı mağduriyet oluşturması durumunda hem firma hem de bakanlık yetkilileri hakkında dava açmayı düşünüyorlar...


FİKİRTEPEHABER.com olarak firmaya yönelttiğimiz ve yayınlamak için cevaplarını beklediğimiz sorular Soru -1- FİRMA adasında kamulaştırma işlemi ne aşamada, danıştayın verdiği yürütmeyi durdurma kararı sonrası son durum nedir, firma ve çalışmaları nasıl etkilenmiştir ?  

Soru -2- FİRMA adasında tevhit işlemleri ve terkler yapılmış mıdır ? Yapıldıysa detayları neler ?  

Soru -3- FİRMA adasında tevhit yapıldığı ve bu tevhit esnasında ne kadarlık bir metraj kesintisi yapılmıştır.?  

Soru -4- Tevhit esnasında yapıldığı ve tapu kayıtlarında da olduğu iddia edilen bu kesintinin oranı ve dayanağı nedir ?  

Soru -5- Tevhit esnasında yapılan toprak kesintilerinden sonra ( Bazı vatandaşlar toprağımızın yarısı kayıp şeklinde bizi bilgilendirmiştir ) vatandaşın projeden alacağı daire metrekareleri etkilenmekte midir?  

ör: 100 m2 arsası olan bir vatandaşın tevhidden sonra arsa metrekaresinin düştüğünü farz edersek alacağı daire büyüklüğü hangi metrajdan hesaplanacaktır. İmzadan önceki mi yoksa tevhidden sonra oluşan ve kalan arsa payından mı?  

Soru -6- FİRMA OLARAK ANLAŞMA YAPTIĞINIZ DİĞER ADALARDA SON DURUM NEDİR? GENEL BİR DURUM DEĞERLENDİRMESİ ALABİLİR MİYİZ.?   

 

Not: Güncel oluşan bu konuya ilişkin haber yayını için kısa süre içerisinde sizlerden gelecek cevabı beklediğimizi ve gelen tüm bilgileri kullanacağımızı bilmenizi isteriz.  Çalışmalarınızda başarılar dileriz. ''  


Konuya ilişkin firmayla yaptığımız irtibat sonucu vatandaşların kafa karşıklığını gidermek ve mevcut durumun aslını öğrenmek amacıyla firmayı aradık. Ancak bu konuya ilişkin haber yayınlanana kadar her hangi bir cevap elimize ulaşmadığı için yayınlayamadık.  FİKİRTEPEHABER.com olarak şeffaf ve tarafsız gazetecilik ilkesi gereği firmadan gelecek tüm bilgileri aynen yayınlayacağımızı tüm kamuoyuna duyurmak isteriz.  Not :Resim ve görseller örnek olarak gösterilmiştir...


FİKİRTEPE HABER


Geri Dön