26 / 04 / 2024

Fikirtepe'de kentsel dönüşüm hezimeti!

Fikirtepe'de kentsel dönüşüm hezimeti!

Fikirtepe'de kentsel dönüşüm nedeniyle boşaltılan ancak yıkılmayan binalar sığınmacı ve kağıt toparlayıcıların meskeni oldu. Metruk binalar ise yıkılma riskiyle karşı karşıya.



İki kişinin yangın nedeniyle hayatını kaybettiği Kadıköy Fikirtepe'nin tamamı yangın yeri oldı. Bölgedeki kentsel dönüşümün tamamlanamaması, Fikirtepe'yi adeta sorun yumağı haline getirdi. Kentsel dönüşüm nedeniyle boşaltılan ancak yıkılmayan binalar sığınmacı ve kağıt toparlayıcıların evi haline geldi. Milliyet Gazetesi'nden Gökhan Kam'ın haberine göre; Fikirtepe'de 9 yıldır devam eden birçok evde Afgan, Özbek ve Suriyeli sığınmacılar yaşıyor. Sığınmacılar, Kadıköy ve Kadıköy'e yakın ilçelerden topladıkları kağıt atıkları metruk haldeki bu binalarda depoluyor. Birçoğu kaçak olan bu depolar belediye tarafından kapatılmasına rağmen faliyetlerini sürdürmeye devam ediyor. Olası bir yangın tehlikesine karşı tedirgin olan mahalleli ise durumdan şikayetçi.

Evlerin altı kağıt deposu

Mahalle sakinlerinden ismail Demir, şu açıklamalarda bulundu: ''Burada kentsel dönüşüm olduğu için her yer harabeye dönmüş durumda. Bu harabe ve metruk yerlerde Afgan, Suriyeli ve Özbek kağıt toparlayıcıları kalıyor. Sadece onlar değil uyuşturucu kullananlar da kalıyor. 8-9 senedir kentsel dönüşüm kapsamında ev sahipleri evlerini terk etti. Buradaki evlerin bazıları virane durumda. Şu an Fikitepe'de nüfusun yüzde 80'li yabancı uyruklu. Gerekli yerlere başvurduk ancak bir sonuç alamadık. Bu sorunun kalıcı çözümü için yetkililerin el atması lazım.''

Bir başka mahalle sakini Erdinç Güçlü ise ''Her yer metruk bina. Bu binalarda kalanlar ısınmak için, yemek yapmak için ateş yakıyorlar. Birçok evin altında kağıt deposu bulunuyor. Yangın tehlikesi ise yüksek. Buradaki evin altında kağıt deposu var. Yangın tehlikesi yüksek. Burada çıkarılabilecek herhangi bir yangın diğer binalar için tehlike arz ediyor'' ifadelerini kullandı.

Murat Kurum: Fikirtepe'de metruk bina kalmayacak!

Fikirtepe 8 yıldır dönüşemedi!


Geri Dön