24 / 04 / 2024

Fikret Bila Anthill Residence Kat 54'ü neden tercih ediyor?

Fikret Bila Anthill Residence Kat 54'ü neden tercih ediyor?

Fikret Bila, vakit buldukça Anthill Residence Kat 54'e uğrayan bir Ant Yapı dostu. Milliyet Genel Yayın Yönetmeni Fikret Bila Anthill Residence Kat 54'ü neden tercih ediyor?



Fikret Bila, vakit buldukça Anthill Residence Kat 54'e uğrayan bir Ant Yapı dostu. Yoğun programı arasında bize vakit ayırıp sorularımızı yanıtlayan Milliyet Genel Yayın Yönetmeni, okurlarımıza kendini tüm içtenliğiyle anlatıyor.


Sizi ve çok başarılı kariyer öykünüzü hepimiz biliyoruz, ama bir de sizi sizin sözlerinizle dinlemek isteriz. Fikret Bila kimdir? Hangi yollardan geçmiş, hangi okullarda okumuş, iş hayatına nasıl ve ne zaman başlamıştır?


Çok teşekkür ederim, iltifat ediyorsunuz. Ben 1958 yılında Zonguldak'ta doğdum. Bir işçi ailesinin altı çocuğundan biriyim. Zonguldak Üzülmez İlkokulu ve Ortaokulu'ndan sonra Mehmet Çelikel Lisesi'ni bitirdim. Ankara'ya üniversite için geldim. Gazi Üniversitesi iktisat Fakültesi'ni bitirdim. 1986 yılında aynı üniversiteden mali-ekonomi alanında doktora derecesi aldım. Çelikel Lisesi'nde okul gazetesini çıkaran ekipteydim. Ulusal gazetelere okur mektubu olarak yazılar gönderirdim. Bazıları yayımlanırdı. Rahmetli ağabeyim Hikmet Bila da Zonguldak'ın yerel gazetelerinde yazardı. Sonra  Ankara  Rüzgarlı Sokak'ta gazeteciliğe başlamıştı. Onun da teşvik etmesiyle ben de üniversite öğrencisiyken Ankara'da Yankı Dergisi'nde gazeteciliğe stajyer olarak başladım. 1977-1980 yılları arasında öğrenci olarak gazetecilik yaptım. Üniversiteyi bitirince 1980 yılında Sayıştay sınavlarına girdim ve beş yıl süreyle Sayıştay denetçisi olarak görev yaptım. Sayıştay Daireler Kurulu Raportörlüğü'nde görevliyken 1986 yılında istifa ederek, yeni çıkmakta olan Nokta Dergisi'ne geçerek yeniden gazetecilik mesleğine döndüm. 1987 yılının başında da Milliyet Ankara Bürosu'nda göreve başladım. 1993-1995 arasında Milliyet Ankara Bürosu istihbarat Şefi ve 1993-2103 yılları arasında da Ankara temsilcisi ve köşe yazarı olarak görev yaptım. 2013 yılında Milliyet Genel Yayın Yönetmenliği görevini üstlendim. Halen bu görevi sürdürüyorum. Siyaset alanında yayımlanmış dört kitabım bulunuyor. Yaşam öyküm kısaca böyle.



Genç EQ okurlarımıza gazeteciliği tavsiye eder misiniz?


Gençlere gazeteciliği tavsiye ederim. Özellikle okuma, araştırma, öğrenme, öğretme isteği olan gençler için ideal mesleklerden biri gazeteciliktir. Olayların içinde olmayı seven, ülkeyi, toplumu, dünyayı tanımak

isteyen gençler için güzel bir meslektir. Okumayı, yazmayı, öğrenmey araştırmayı sevenler içir iki meslek vardır; biri gazetecilik, diğeri öğretir üyeliği. Gazetecilik, öğretim üyeliğine göre daha heyecanlı, daha macer dolu bir meslektir. Gazetecilik 24 saat devam eden çok canlı bir uğraştı bir süreden sonra yaşam biçimine dönüşür. Manevi hazzı yüksektir. He gün yeniden ve yeni bir şey üretmek heyecan verir.


Başarılı bir kariyerin sırları neler?


Gazetecilik için konuşabilirim. Başarılı bir gazeteci olmanın ilk koşul hangi şart altında olursa olsun bu mesleği çok severek yapmaktır. G; zetecilik bir işim olsun, geçineyim, para kazanayım diye yapılacak b meslek değildir. Gazeteciliği her an yaşamak gerekir. Bu meslekte başar olmak öncelikle bitmeyen bir çalışma isteğine, güçlü bir öğrenme m< rakına, olayların nedenini ve sonuçlarını irdelemeye, araştırma çabasır sahip olmayı gerektirir. Yılmadan, bıkmadan okumak, öğrenmek mesle teki başarı etkenlerinin başında gelen özelliklerdendir.


GAZETECİLİK 24 SAAT DEVAM EDEN ÇOK CANLI BİR UĞRAŞTIR; BİR SÜREDEN SONRA YAŞAM BİÇİMİNE DÖNÜŞÜR. MANEVİ HAZZI YÜKSEKTİR. HER GÜN YENİDEN VE YENİ BİR ŞEY ÜRETMEK HEYECAN VERİR.


Ankara'da uzun yıllar yaşamış biri olarak, sessiz ve sakin bir ortamda, gökyüzünü, Boğaz'ı ve Haliç'i seyretmekten keyif alıyorum. Tercihimde de en önemli etken nu özellikleri oldu diyebilirim.


Ant Yapı İnsan ve Yaşam Dergisi 



Geri Dön