29 / 03 / 2024

Fikret İnan: Pazartesiyi bekleyin, her şeyi açıklayacağım!

 Fikret İnan: Pazartesiyi bekleyin, her şeyi açıklayacağım!

Fi-Yapı'yla ilgili iflas iddiaları gündeme bomba gibi düştü. Üç telefon hattını da kapatan Fikret İnan asistanı aracılığıyla 'Pazartesiyi bekleyin, her şeyi açıklayacağım.' dedi...






10 yılda 100 bin ucuz konut üreteceği iddiasıyla konut pazarına giren Fi-Yapı'nın iflasın eşiğine gelmesi konut sektöründe bomba etkisi yarattı. Şirketin projelerinden daire alanlar tedirgin. Fi Yapı'nın sahibi İnan ise iddiaları kabul etmiyor. Pazartesi günü düzenleyeceği basın toplantısı ile tüm suçlamalarla ilgili açıklama yapacağını belirtiyor. Diğer tarafta konut sektörünün temsilcileri ise, 'Yıllardır tüketiciyi ucuz konut masalına karşı uyarıyoruz' diyor. Fi Yapı'nın Esenyurt'taki Fi Life ve Fi Side projelerinde inşaat devam etmiyor. Firmanın mağdurlarının sayısı ile aileleri ile birlikte 

30 - 40 bin kişiyi buldu. Şirketin aleyhindeki icra takiplerinin sayısı ise 90. Fikret İnan 28 milyon dolara satın aldığı  İzmir  Dikili'deki Garip Ada'nın üzerinde de haciz kararı bulunuyor.


ÇİFTE SATIŞ İDDİASI DA EKLENDİ

Bu arada şirketin iflasın eşiğine geldiğinin dile getirilmesi ile Fi-Yapı mağdurları da seslerini yükseltmeye başladı. Dairelerle ilgili  çifte satış iddiaları da bulunuyor. Fi-Yapı mağduru olduğunu söyleyen bir AKŞAM okuru, 2010'da Fi Tower'dan aldığı daire ile ilgili başına gelenleri şöyle anlatıyor: '40 bin TL peşinat vererek bir daire satın aldım. 6-7 ay sonra bana, eğer geriye kalan 110 bin TL'yi 1 yıl sonra daire tesliminde ödeyebileceğimi ya da hemen 80 bin TL verirsem, eve daha ucuz fiyata sahip olacağımı söylediler. Teslimde ödeme seçeneğini kabul ettim ve senet imzaladım. Ancak senedin süresi dolmadan öğrendim ki Fi Yapı senedi tek taraflı olarak satmış. Benim senedimi nasıl satarsınız deyince, 'yanlışlık oldu, mahkemeye başvurma' dediler. Ödediğim 40 bin TL'yi geri istedim. Ev 2011'de teslim edilecekti. Öğrendim ki evi hemen başkasına satmışlar, benimse ne paramı ne senedimi geri vermediler.'


'Güven sorunu olmaz'

- Fi Yapı kaynaklı mağduriyetlerin konut sektörüne gölge düşürüp düşürmeyeceğini ise sektörün önemli isimlerine sorduk. Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, bu konunun sektörde bir güven problemi yaratmayacağını belirterek, 'Biz yıllardır tüketicileri ucuzluk vaad eden firmalarla ilgili uyarıyoruz. Bunu daha önce defalarca söyledim. İnsanlar 500 TL'ye buzdolabı alırken bile markasına, güvenilirliğine bakıyor. Ama yüzbinlerce lira ödeyeceği konut için aynı hassasiyeti göstermiyor' diyor. 

- İnanlar Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan da konutun hesap işi olduğunu belirterek, 'Bir firma konutu maliyetinin altında satıyorsa, şüpheyle bakmak lazım. Bir bölgede ortalama metrekare fiyatı 2500 TL iken firmalar 2800'e, 2300'e satış yapabilir. Ama gidip o bölgede 1500 TL'ye ev satıyorsa o evi almamalı' diyor.


VAN'A 500 DAİRE SÖZÜ VERMİŞTİ AMA...

Geçen yıl ekim ayında yaşanan Van Depremi'nden sonra Fikret İnan, depremzedelere 6 ay içinde 35 milyon TL yatırımla 500 daire inşa edeceğini açıklamıştı. 

Ancak İnan vaad ettiği süre içinde bu yardımı hayata geçirmedi. Dolayısıyla Fi-Yapı projelerinden konut alanlar kadar Van'daki depremzedeler de Fikret İnan'a karşı tepkili.


Ruhsat iptali altın vuruş oldu

Fİ Yapı'da sıkıntı ilk olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Esenyurt'taki inşaat ruhsatlarını iptal etmesi ile su yüzüne çıktı. İnşaatlar durunca, senetler ödenmedi ve şirket sıkıntıya girdi.


Derhal dava açmalarını öneriyorum

Avukat Orhan Boran, Fi-Yapı mağdurlarının sonra zor durumda kalmamak adına hemen hukuki yollara başvurwması gerektiğini söylüyor. Boran şöyle devam ediyor: '3 tip mağdurla karşı karşıyayız. 1'nci grup, tapusunu almış, ancak inşaatı eksik olanlar. Bu gruptaki mağdurlar hemen inşaatın son durumunu tespit davası açmalı. 2'nci grupta ise tapusunu almamış, inşaatı da eksik olanlar var. Bu gruptakiler tapu iptali ve tescil davası açmalı. Buna ek olarak inşaatın son durumunu tespit davası da açaılabilir. Üçüncü ve en sıkıntılı durumdakiler ise senetleri başkasına ciro edilmiş kişiler. Bu gruptakiler de ödedikleri bedelin kendilerine iadesi için senetlerinin menfii tespiti davası açmalı. Şirket iflas ederse, ancak malvarlığı kadar ödeme yapabilir. Bu durumda da tüm mağdurların kayıpları telafi edilemeyecektir. Bu nedenle iflas durumunda önce dava açmış kişiler geç kalanlara göre daha şanslı olacak.'

Akşam


Geri Dön