29 / 03 / 2024

Fikri Işık: İnşaat sektörünün büyümesinden yanayız!

Fikri Işık: İnşaat sektörünün büyümesinden yanayız!

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, inşaat sektörünün büyümesinden gelişmesinden yana olduklarını belirterek, "İnşaat sektörüne olumsuz bakışımız olamaz. Ama haksız kazanç elde etmeye, kısa yoldan köşe dönme anlayışına karşıyız" dedi.



Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı fikri ışık, Konya Sanayi Odası'nın 40'ıncı kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlenecek 'Sanayi Gecesi'ne katılmak için Konya'ya geldi. Bakan Işık, kentteki organize sanayi sitelerinde incelemede bulundu. Yoğun kar yağışı nedeniyle çatısı çöken işyerlerini de inceledi. Burada gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Işık, ihracat rakamlarındaki artışa dikkat çekti. Bakan Işık, şunları söyledi:


"İhracat rakamlarında yüzde 7.5 civarında artış ortaya konuldu. Bu son derece sevindirici bir durum. İthalatta da yüzde 1.5 civarında düşüş var. Özellikle dünyanın bu konvektöründe ihracatın artıyor olması son derece önemli. Bakın etrafımızda çok ciddi olaylar oldu. 5'den fazla ülkemizde devlet otoritesi fiilen kaybolmuş durumda. Bu ülkeler bizim ihracat yaptığımız önemli ülkeler. Buna rağmen Türkiye'nin ihracatının yüzde 7.5 artması Türkiye'nin gücünü gösteriyor. İhracatımızın da yüzde 94'ü imalat sanayinden geliyor. Bu da bizim sanayicimizin ne kadar azimli, kararlı ve başarılı olduğunu gösteriyor. Türkiye'nin aslında gerçek kahramanı sanayiciler. Gayrimenkulün, rantının yüksek olduğu bu dönemde gerçekten sanayiye yatırım yapmak kahramanlıktır. Türkiye gücünü bu kahramanlar sayesinde koruyarak geliştiriyor."


''Yatırımcılar inşaata fazla yöneliyor" şeklindeki görüşlerin sorulması üzerine, Bakan Işık, inşaat sektörünün de imalat sanayinin bir parçası olduğunu belirtti. İnşaat sektörünün büyümesinden gelişmesinden yana olduklarını belirten Bakan Işık, rahatsız olduğu noktayı da şu cümlelerle dile getirdi:


"İnşaata sektörü de imalat sanayinin bir parçası ve inşaat sektörünün gelişmesini, büyümesini destekliyorum. Benim de rahatsızlık duyduğum ve özellikle Sayın Başbakanımız ve Başbakan Yardımcımızın vurguladığı nokta şu; özellikle gayrimenkul rantının sermayeyi o noktaya kaydırmasıdır. Yoksa inşaat sektörü 300 sektörün tetikleyicisidir. İnşaat sektörüne olumsuz bakışımız yoktur, olamazda. Hatta bakanlık olarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığıyla birlikte önümüzdeki 20 yılda Türkiye'nin yapacağı kentsel dönüşümde bütün inşaat mamullerinin Türkiye'de üretilmesi ve Türkiye'nin bu fırsatı değere dönüştürmesini için çalışma yürütüyoruz. Burada inşaat sektörüne olumsuz bakmamız mümkün değil. Türkiye'yi kalkındıracak sektörlerden biridir inşaat sektörü. İnşaat rantından dolayı haksız rant elde edipte sanayiciyi sadece ranta yöneltecek uygulamalara kesinlikle arzu etmiyoruz. Bir yerde imar 5 kat, bir imar değişikliğiyle 20 kata çıkartıyorsunuz. Bu defada orada oluşan kazanç hiç bir sanayi kuruluşun elde edemeyeceği kazanç oluyor her şeyin öngörülebilir, önceden kuralları belirlenmiş şekilde yürütülmesi gerekir."


Kısa yoldan köşe dönmeye karşı olduklarını ifade eden Bakan Işık, "İnşaat sektörüne olumsuz bakışımız olamaz. Ama haksız kazanç elde etmeye, kısa yoldan köşe dönme anlayışına karşıyız. Gayrimenkul rantının kontrol altında tutulması, Türkiye'nin geleceği acısından önemli. Herkes daha fazla karı nerede görürse oraya yönelir. Herkes sanayici olmak yerine, kısa yoldan çok para kazanayım anlayışına giderse, sanayimiz zora girer. Buna dikkat ediyoruz. Bunun dışında inşaat sektörü Türkiye'nin en önemli sektörlerindendir. İnşaat sektörünün gücü, Türkiye'nin gücüdür" diye konuştu.


Milliyet


Geri Dön