25 / 04 / 2024

Ford Otosan 630 milyon dolarlık yatırım yapacak!

Ford Otosan 630 milyon dolarlık yatırım yapacak!

Kocaeli fabrikasını 650 milyon dolara mal eden Ford Otosan, yeni Transit"in üretimi için üç yılda 630 milyon dolarlık yatırım yapacak. Ford Otosan, yeni Transit"le 3 vardiya ve 320 binlik üretim kapasitesine ulaşacak



Büyük bölümü bataklık durumunda olan Seka arazisi üzerine 650 milyon dolara kurulan ve 2001 yılından bu yana faaliyet gösteren Ford Otosan fabrikası, 630 milyon dolar yatırımla yeni nesil Transit ailesini üretmek üzere düğmeye bastı. Üç yıla yayılacak bu yatırımla birlikte, Gölcük fabrikasına bugüne kadar yapılan yatırımın miktarı 2.5 milyar dolara yaklaşacak.  
Kriz nedeniyle zor günler yaşayan ve 2011 yılında çıkartmayı planladığı yeni nesil Transit projesini geçen yıl durdurduğunu açıklayan Ford Motor Company, söz konusu model için yeniden harekete geçti. Bu çerçevede Ford Otosan, piyasaya çıkış tarihi tam olarak açıklanmayan yeni Transit için 630 milyon dolar yatırım yapacağını açıklarken, Türkiye"deki en büyük yatırımlardan birine de imza atmış olacak.

Türk ekonomisi açısından da önemli bir adım atarak, yeni Transit modelinin üretimi için 630 milyon dolarlık bir yatırım yapacaklarını anlatan Ford Otosan Genel Müdürü Nuri Otay, œBu rakam, bildiğim kadarıyla kriz sonrası açıklanan en büyük yatırım kararı. Bizim de, fabrika yatırımının ardından yapacağımız ikinci büyük yatırım. Bu nedenle çok önemli dedi.
Yatırımın yeni Transit"in üretimi için gerekli olan teknoloji, ekipman ve diğer unsurları kapsayacağını belirten Otay, œYatırımın ilk kuruşu bu yıl içinde harcanmış olacak. Tamamı üç yıla yayılacak diye konuştu.

Tüm kapasiteyi kullanacak

Otay, yeni nesil Transit üretiminin başlamasının ardından mevcut 320 bin adetlik kapasitenin tamamını kullanma imkanına kavuşacaklarının altını çizerken, œBu yıl üretimin 240 bin düzeyinde gerçekleşmesini bekliyoruz. şžu an 2.5 vardiyaya ulaşmış durumdayız. Ancak yeni Transit tam olarak devreye girdiğinde üç vardiyaya çıkabileceğiz ifadesini kullandı.
Yeni Transit yatırımın, Türk yan sanayi şirketlerine de ek kapasite sağlayacağını kaydeden Otay, œBizim şu an 6 bin 150 çalışanımız var. Ek istihdam açısından kesin bir şey söyleyemem. Ancak üç vardiya yaptığımız dönemde çalışan sayımız, bundan 1000 kişi daha fazlaydı. Ayrıca yan sanayi üreticileri de ek istihdam yaratabilirler dedi.
Ford Otosan Mali ve İdari İşler Müdürü (CFO) Oğuz Toprakoğlu ise dış kaynak maliyetinin ucuz olması nedeniyle yatırım için dış kaynakları tercih ettiklerine dikkat çekti. Toprakoğlu, Ford Otosan"ın sağlam bir bilanço yapısı bulunduğunun da altını çizerek, dış piyasalarda bir tıkanma olması durumunda bunun özkaynaklarla da yapılabileceğini söyledi. Ford Otosan Genel Müdürü Otay da, bankalarla görüşmelere çok önceden başladıklarını anlatırken, büyük ölçekli yatırım teşviği için de başvurularını yaptıklarını sözlerine ekledi.

Ana üretim merkezi

Ford Avrupa CEO"su Stephan Odell de, Motor Company tarafından yapılan yazılı açıklamada yer alan demecinde Ford Otosan"ın Kocaeli fabrikasını övdü ve œBu yatırımla Kocaeli fabrikası, küresel üretim kabiliyetimizin önde gelen oyuncusu olmaya devam edecek ve Transit"in uzun başarı hikayesinin daha ileri taşınması konusunda bize yardımcı olacak dedi.

˜Başarımızın meyvesi"

43 yıldır Transit modelinin üretimini yaptıklarını, son 8 yılda elde ettikleri pazar liderliğine bu modelin katkısının çok büyük olduğunu hatırlatan Otay, œSöz konusu yatırım, bugüne kadarki başarılarımızın meyvesi niteliğinde. Bungüne kadar 1 milyon 240 bin Transit ürettik. 700 binden fazlasını ihraç ettik. Transit üretimi sayesinde üst üste en iyi fabrika seçildik dedi.
Yüzde 26"lık pazar payına ulaşan Transit"in Türkiye"deki satış başarısının da, yatırımda etkili olduğuna değinen Otay, œGlobal olarak krizden etkilenen ülkeler var. Türkiye gibi birçok gelişmekte olan ülke krizden daha hızlı çıkıyor. Bütün olarak bakıldığında yeni Transit modelleriyle ilgili müşteri potansiyelini görerek yatırım yapıyoruz diye konuştu.
Otay, yeni Transit"in üçte ikisinin ihracat pazarları için üretileceğini belirtirken, aracın pek çok değişik versiyonu olacağını söylemekle yetindi. Yeni Transit"in gelişiyle birlikte sadece bir versiyonu İngiltere"de üretilecek. Halen üretilmekte olan modele çin ve Vietnam"da devam edilecek.

Önemli model yatırımları

Ford Otosan-Yeni Ford Transit 650 milyon $
Tofaş-Yeni Fiat Doblo 600 milyon $
Tofaş-Minicargo (Fiorino, Nemo, Bipper) 530 milyon $
Toyota-Yeni Verso 200 milyon $
Oyak Renault-Renault Fluence 155 milyon $
Hyundai Assan-i20 75 milyon $
Milliyet/Levent KÖPRÜLÜ


Geri Dön