18 / 04 / 2024

Ford Otosan Sancaktepe Ar-Ge merkezi açıldı!

Ford Otosan Sancaktepe Ar-Ge merkezi açıldı!

Ford Otosan’ın Sancaktepe’de kurulan Ar-Ge merkezi, dünkü törenle resmen açıldı. Bakan Işık, Ar-Ge yapan akademisyenlere destek açıkladı. Merkez yaklaşık 70 milyon TL yatırımla hayata geçirildi..



Yaklaşık 70 milyon liralık yatırımla hayata geçirilen ve bu alanda Türkiye’nin tek çatı altındaki en büyük tesisi olan Ford Otosan Sancaktepe Ar-Ge merkezi, dün düzenlenen bir törenle resmen açıldı.

Törende, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı fikri ışık’ın yanı sıra Koç Holding Yönetim Kurulu Şeref Başkanı Rahmi Koç, Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç, Ford Avrupa Operasyonlar Başkanı Barb Samardzich, Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, Koç Holding Otomotiv Grup Başkanı Cenk Çimen, Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün de katıldı. 1.200’den fazla çalışanın görev yaptığı merkez, Türkiye’de bir ilk olan Sanal Gerçeklik Laboratuvarı’nın yanı sıra motor yazılımı yapılan HIL Laboratuvarı ve Tasarım Stüdyosu ile hizmet veriyor.


Kobi’ye destek var

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Üniversitelerimizde Ar-Ge yapan hocalarımızın elde ettiği gelirlerin yüzde 50’si gidiyor. Şimdi diyoruz ki yüzde 5 Ar-Ge payı, yüzde 10 döner sermaye kesintisi... Gelir vergisini, melir vergisini kestik. ‘Hocam ürettiğin değerin gelirinin yüzde 85’ini kendin al!’ diyeceğiz” dedi.


Ar-Ge harcamalarının, 0.48’den yüzde 1 seviyelerine geldiğini hatırlatan Işık, “Bunlar Türkiye için son derece önemli başarılardır. Bunları Ford Otosan’la birlikte yaptık. Ford  Otosan’ın başarısı Türkiye’nin hanesine yazıldı. Güçlü bir potansiyeli olan topluma bu başarılar yetmez. Onun için 2023 hedeflerine odaklanmamız gerekiyor” diye konuştu.

Işık, KOBİ’lere yönelik Tasarım Merkezi yasa tasarısının meclise sevk edildiğini, ancak gündeme alınamadığını hatırlatan Işık, “Ar-Ge merkezi açma imkanı olmayan KOBİ’lerimizin tasarım ofislerine yoğunlaşması ve kendi ürünlerinin katma değerini yükseltip satmaya yoğunlaşmasını hedefliyoruz” dedi.


Özel sektörün inovasyon lideri


Törende konuşan Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç da, Türkiye ve Türk şirketlerinin başarısının inovasyona bağlı olduğunu belirtti. Ar-Ge kavramı henüz Türkiye’de yokken, merhum Vehbi Koç’un, yatırım planlarına Ar-Ge’yi de dehil etmeye başladığını vurgulayan Ali Koç, şunları söyledi:

“Yaklaşık yüzde 10’luk payla, ülkemizin özel sektörde en çok Ar-Ge harcaması yapan grubuyuz. 2007-2014 arasında topluluğumuz, Ar-Ge’ye yaklaşık 4.5 milyar TL yatırım yapmıştır. Bünyemizde bulunan 14 Ar-Ge merkezimizde 3 bini aşkın mühendisimiz görev yapmakta. Bu rakam, ülkemizdeki Ar-Ge merkezlerinde çalışan, tescil edilmiş mühendis ve doktoralı mühendisin yüzde 20’sini teşkil etmekte. Tüm bu yatırımlarımızın sonucu olarak, geçen yıl 563 yeni patent başvurusu yaptık.”

Dünyaya ihracat

Ford Otosan’ın 1959’da lisans alarak başladığı faaliyetlerini bugün lisans vererek ve know-how üreterek sürdürdüğünü belirten Koç, şirketin sadece Türkiye’ye değil, Avrupa ve ABD dahil ihracat pazarlarının tamamına rekabetçi ürünler sunabilmek için tüm mühendislik gücünü kullandığını hatırlattı.

Koç, Ford Avrupa’nın ticari araç üssü olan Ford Otosan’ın, son 5 yılda dünyaya 300 milyon doları aşan mühendislik ihracatı yaptığını, bunun gelecekte artacağını kaydetti.


En yetkin mühendisler burada


Ford Avrupa Operasyonlar Başkanı Barb Samardzich da, “Sancaktepe Ar-Ge Merkezi, ‘One Ford’ stratejisi doğrultusunda şirketimizin global ürün geliştirme yaklaşımında büyük önem taşıyor” dedi. Hafif ticari araçlarının tamamının yenilendiğini, bunda en büyük payın Ford Otosan’ın olduğunu belirten Samardzich, “Burada çalışan mühendisler, dünyanın en yetkin mühendisleri arasında” diye konuştu.


Milliyet


Geri Dön