28 / 03 / 2024

Forum İstanbul AVM ekimde açılıyor

Forum İstanbul AVM ekimde açılıyor

Multi Turkmall'un 750 milyon dolarlık yatırımı Forum İstanbul AVM'nin içinde dev akvaryum yer alacak

 



Forum İstanbul 29 Ekim'de açılıyor

Multi Turkmall'un Bayrampaşa'da yapımına devam ettiği Forum İstanbul Alışveriş Merkezi (AVM) 750 milyon dolarla Türkiye'nin en büyük, Avrupa'nın ise 3. büyük AVM yatırımı olmaya aday. Forum İstanbul'un sıradan bir alışveriş merkezinden çok bir yaşam ve eğlence merkezi konseptini taşıyacağını anlatan Forum İstanbul Genel Müdürü Joao Xavier, AVM içinde 17 milyon euro yatırımla dev bir akvaryum kurulacağını kaydetti. Yeni Zelanda hükümetinin sponsor olacağı 8 bin metrekarelik dev akvaryumu Turquazoo isimli şirketin yöneteceğini belirten Xavier "Müşteriler gelip sadece balıklara bakmayacak, köpekbalıklarını besleyip farklı aktivitelere dahil olabilecek" diye konuştu.

'KRİZİ HİSSETMİYORUZ'
Krizin ana iş alanı AVM olanları etkilemeyeceğini, sektöre dışarından girenlerin eleneceğini kaydeden Xavier "Kriz bizim için yeni şehirlerin kapısını aralıyor. Türkiye'de krizi çok hissetmiyoruz" dedi. Forum İstanbul AVM'deki 300 mağazanın yüzde 90'ının kiralandığını kaydeden Xavier, sadece çok büyük birkaç mağaza alanının kaldığını söyledi.

'İstanbul Champs Elysees gibi'
İki haftadır Türkiye'de olan Portekiz asıllı Genel Müdür Xavier,tüm alışveriş merkezlerini incelediğini, İstinye Park ve Kanyon'un konseptlerini beğendiğini dile getirdi. Xavier, İstanbul'un Champs Elysees gibi olduğunu söyledi.
Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

İstanbul'da, harika Türk markaları varken H&M gelmese de olur
 
Avrupa'nın en büyük AVM'si olacak Forum İstanbul'un genel müdürü Portekizli Joao Xavier'i şaşırttı: Övgüleri çok dinledim fakat gördüklerim beklentilerimin bile üzerinde çıktı. Bu kadar harika Türk markası varken H&M'e neden ihtiyaç olsun...

Ekim ayında açılacak Avrupa'nın en büyük alışveriş merkezi (AVM) Forum İstanbul'un genel müdür koltuğuna oturan Portekizli Joao Xavier, İstanbul'da perakende sektörünün bu derece gelişmiş olmasına çok şaşırdığını söyledi. 6 hafta önce Türkiye'ye gelen Xavier, 'Geldiğimden beri sektörü iyi anlamak ve Türk tüketicisini tanımak için alışveriş merkezlerini geziyorum. Türkiye'de bu kadar iyi projeler gördüğüme çok şaşırdım. Çok da memnun oldum. İstinyePark ve Kanyon çok büyük projeler. Gerçekten ortaya büyük bir farklılık koymuşlar. Kanyon mimari tasarımı, İstinyePark da marka mix'i açısından çok etkileyici. Pazarın ne kadar gelişmiş olduğunu iyice anladım. Bu çok hoş. Türkiye'ye gelmeden önce pek çok konferansta Türkiye'ye yapılan övgüleri dinlemiştim ama gelip burada gördüğüm şey beklentilerimin çok üstünde. Kanyon projesini çok dinlemiştim ama binayı görmeden hayal edebilmek mümkün değilmiş' diye konuştu.

Şehir içinde şehir gibi
Bayrampaşa'da gerçekleştirilen Forum İstanbul'un sıradan bir AVM olamadığını belirten Joao Xavier 'Burası bir yaşam stili merkezi olacak. Şehir içinde yeni bir şehir yarattık. Bu şehrin caddeleri, köşeleri, bulvarları olacak. Bir yerde Nişantaşı'nı bir yerde İstiklal Caddesi'ni bulabileceksiniz. Bu kendi hikayesini anlatan bir proje olacak' dedi. Avrupa ve Balkanların en büyük AVM'si olan forum İstanbul'un ailelere odaklandığını belirten Xavier, İstanbul dışındaki kitlenin yanı sıra turistleri de hedef aldıklarını söyledi.

Devasa akvaryumun maliyeti 17 milyon euro
l FORUM İstanbul, Multi Turkmall'un Türkiye'de 7'nci AVM'si, İstanbul'da ise ilk projesi. Yeri Bayrampaşa'da .
l YATIRIM değeri 750 milyon euro.
l 495 bin metrekare inşaat alanı ve 180 bin metrekare kiralanabilir alanı var.
l 300 mağazanın yüzde 90'ının kiralama işi tamamlandı. İkea ve Praktiker mağazaları AVM'den önce açıldı.
l ÜNLÜ spor mağazası Decathlon, Türkiye'deki ilk mağazasını burada açacak.
l FORUM İstanbul'un içinde akvaryum, çocuk eğlence parkı, sinema ve buz pistinden oluşan 23 bin metrekarelik eğlence merkezi bulunacak.
l 17 MİLYON euroya mal olan, 8 bin metrekarelik dev akvaryumda köpek- balığı bile beslemek mümkün olacak.

Türkiye'de krizin etkisini hissetmedim
EKONOMİK kriz konusunda da değerlendirmelerde bulunan Xavier, 'Ben Türkiye'de krizi hissetmedim. Alışveriş merkezleriniz dolu. Belki de krizlere alışık olduğunuz için böyledir. Bence bu kriz piyasaları düzeltecek. Son üç yıldır perakendede çok fazla büyüme oldu. Farklı sektörlerde faaliyet gösteren pek çok kişi AVM yatırımına soyundu. Bence ana iş olarak bunu yapmayanlar artık geri adım atacaklardır. Kriz bizim için yeni şehirlere girme kapısını aralıyor çünkü bu bizim ana işimiz.'
Şenay KÖŞDERE/Akşam

Akvaryumlu alışveriş merkezi ekimde açılıyor

İçinde 8 bin metrekare büyüklüğünde bir akvaryum bulunan Forum İstanbul?Alışveriş Merkezi, ekimde kapılarını açıyor

Multi Turkmall'un Türkiye'de yedinci, İstanbul'da ise ilk projesi olan Forum İstanbul ekim ayında hizmete girecek.
Bayrampaşa'da inşa edilen Forum İstanbul'un sıradan bir proje olmadığını söyleyen Genel Müdür Joao Xavier, alışveriş merkezinde Türkiye'de bir ilk olan ve uluslararası standartlarda kurulan 8 bin metrekare büyüklüğündeki akvaryum bulunacağını belirtti.
Forum İstanbul'u sadece bir AVM değil, bir yaşam tarzı haline getirmek ve çok geniş bir yelpazede hizmet vermek istediklerini anlatan Xavier, "Projede Yeni Zelanda hükümetinin sponsor olduğu 8 bin metrekare büyüklüğünde dev akvaryum bulunuyor. Turquazoo ismini alan akvaryum 17 milyon euro yatırımla gerçekleşecek. Bu Avrupa'da bir AVM içerisinde yer alan ilk akvaryum olacak. Köpek balığını bile beslemek mümkün olacak" diye konuştu.
Akvaryumun yalnız İstanbulluların değil, İstanbul'a gelen yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çekeceğini ifade eden Xavier, "Burası bir yaşam stili merkezi olacak. Caddeler, köşeler, bulvarlar olacak. Bir yerde Nişantaşı'nı bir yerde İstiklal Caddesi'ni bulabileceksiniz. Bu kendi hikâyesini anlatan bir proje olacak" dedi.
Forum İstanbul'un ailelere odaklandığını belirten Xavier şunları söyledi:
"Forum İstanbul'da 300 mağaza bulunuyor. Projedeki mağazaların yüzde 90'ı kiralandı. Ekim sonunda açılacak. Sanatçı, ajans, şirket gibi pek çok kurumla Forum İstanbul içinde aktivite yapmaları için görüşülüyor. Sokak tiyatrosu gibi pek çok etkinlik yapılması planlanıyor."

`İyi yönetmek şart'
İstanbul'da çok fazla alışveriş merkezi bulunduğunu özellikle bazı bölgelerde çok fazla yoğunluk olduğunu belirten Xavier, "Perakendeciler artık yer alacakları projelerle ilgili daha seçici davranıyorlar. Fakat oldukları yerde duramazlar mağaza açmaya elbette devam edecekler. Sadece güzel binalar yetmiyor, iyi yönetmek de şart" dedi.

`Krizi fazla hissetmedik'

Krizin kendileri için yeni şehirlerin kapısını araladığını söyleyen Xavier, "Çünkü bu bizim ana işimiz. Türkiye'de krizi çok fazla hissetmediğimizi söylemeliyim. ÖTV ve KDV indirimi gibi adımları da son derece yerinde buluyorum" diye konuştu.
Forum İstanbul'da yer alması için İsveçli perakende devi H&M ile görüşmelerin sürdüğünü hatırlatan Xavier "Bence Türkiye'de çok güzel ve güçlü markalar var. İstanbul Champs Elysees gibi bir yer. Dünyadaki önemli markaların yüzde 95'i zaten Türkiye pazarında  faaliyet gösteriyor" dedi.
Eylem TÜRK/Milliyet

Alışveriş merkezi yapanlara 'kurabiye kalıbı' uyarısı     
  
750 milyon Euro yatırımla Bayrampaşa'da gerçekleştirilen Avrupa'nın en büyük alışveriş merkezi Forum İstanbul'un Genel Müdürü Portekizli Joao Xavier; İstanbul'u Paris'teki Champs Elysees'ye de benzetti. Xavier, "İstanbul'da çok fazla alışveriş merkezi var. Özellikle bazı bölgelerde fazla yoğunluk gördüm. Kurabiye kalıbından çıkmış AVM'ler yerine farklı projeler olmalı" dedi.

MULTITURK Mall'un 750 milyon Euro yatırımla Bayrampaşa'da gerçekleştirdiği, Avrupa'nın en büyük alışveriş merkezi Forum İstanbul'un başına Portekiz'den genel müdür geldi. İstanbul'da 6 haftadır bulunan ve bu sürede pek çok alışveriş merkezini (AVM) geçen Forum İstanbul Müdürü Joao Xavier, "İstinyePark, Kanyon, Galleria, Palladium, Naitulus'u gezdim. İstinyePark ve Kanyon çok büyük projeler. Gerçekten ortaya büyük bir farklılık koymuşlar. Kanyon mimari tasarım açısından, İstinyePark ise bulundurduğu markalar itibariyle çok etkileyici" dedi.

Beklentilerin ötesinde

Xavier, çok şaşırmakla birlikte çok da memun olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Pazarın çok gelişmiş olduğunu iyice anladım. Bu çok hoş. Türkiye'ye gelmeden öncede pek çok konferansta Türkiye'ye övgüler dinlemiştim ama gelip burada gördüğüm şey beklentimin çok üstünde. Kanyon projesini çok dinlemiştim ama onun kendisini görmeden hayal edebilmek pek mümkün değil."

Kimseye tepeden bakmayız

Türk tüketicisini, bütün sektörü anlamak ve rakipleri tanımak için AVM'leri gezdiğini belirten Xavier, "En büyük yatırımcı olmamıza rağmen kimseye tependen bakmıyoruz; kibirli değiliz. Rakiplerimizi inceliyoruz" dedi.

H&M'e ne gerek var

Türkiye pazarına girişi yılan hikayesine dönen İsveçli H&M'le Forum İstanbul'da yer alması için görüşmelerin sürdüğünü hatırlatan Xavier, şu değerlendirmeyi yaptı: "Bence Türkiye'de çok güzel ve güçlü markalar var. Bu kadar harika marka varken H&M'e neden ihtiyaç olsun? Vakko, KİP, Ramsey beğendiğim markalar arasında. İstanbul, Champs Elysees gibi bir yer. Dünyadaki majör markaların zaten yüzde 95'i Türkiye'ye gelmiş."

Kurabiye kalıbı olmamalı

İstanbul'da çok fazla alışveriş merkezi bulunduğunu özellikle bazı bölgelerde çok fazla yoğunluk olduğunu dile getiren Xavier, kurabiye kalıbından çıkmış AVM'ler yerine farklı projeler olması gerektiğini vurguladı. Xavier, "Sadece güzel binalar yetmiyor, iyi yönetmek de şart. Perakendeciler artık yer alacakları projelerle ilgili daha seçici davranıyorlar. Fakat oldukları yerde duramazlar mağaza açmaya elbette devam edecekler" diye konuştu. Forum İstanbul'un sıradan bir AVM olamadığını belirten Joao Xavier, "Yaşam stili merkezi olacak. Şehir için yeni bir bölüm yarattığımızıza inanıyoruz. Caddeler, köşeler, bulvarlar olacak. Bir yerde Nişantaşı'nı bir yerde İstiklal Caddesi'ni bulabileceksiniz. Bu kendi hikayesini anlatan bir proje olacak" dedi.

17 milyon Euro'ya akvaryum

FORUM İstanbul'un kendi içerisinde bir kategori olacağını, sadece bir AVM değil, bir yaşam tarzı, bir tecrübe alanı haline getirmek ve geniş bir yelpazede hizmet vermek istediklerini vurgulayan Xavier, "Projede Yeni Zelanda hükümetinin sponsor olduğu 8 bin metrekare büyüklüğünde dev akvaryum olacak. Turquazoo ismini alan akvaryum 17 milyon Euro yatırımla gerçekleşiyor. Köpek balığı bile beslenebilcek" dedi.

Çok oyuncu piyasadan çekilecek

EKONOMİK krizin dünyada piyasaları düzeltiğini belirten Joao Xavier şu değerlendirmeyi yaptı: "Son üç yıldır çok fazla ofis, AVM, konut projeleri yapıldı. Çünkü böyle bir talep vardı. Pek çok kişi de AVM yatırımına soyundu. Ana iş bu olmayanlar artık bu süreçten sonra geri adım atacaklar. Kriz bizim için yeni şehirlere girme kapısını aralıyor çünkü bu bizim ana işimiz. Türkiye'de krizi çok fazla hissetmiyoruz. ÖTV ve KDV indirimi gibi adımlar son derce yerinde." 
Demet CENGİZ BİLGİN/Hürriyet

 


Geri Dön