29 / 03 / 2024

Four Winds projesi davasında sona gelindi!

Four Winds projesi davasında sona gelindi!

İnşaat şirketi Taşyapı, Kadıköy Belediyesi’ne açtığı tazminat davasını kazandı. Taşyapı Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı, Belediyenin kendilerine yaklaşık 102 milyon lira tazminat yaklaşık 30 milyon lira da gecikme faizi ödeyeceğini dile getirdi.



İnşaat şirketi Taşyapı, Kadıköy Belediyesi’ne açtığı tazminat davasını kazandı. Belediyenin kendilerine yaklaşık 102 milyon lira tazminat yaklaşık 30 milyon lira da gecikme faizi ödeyeceğini belirten Taşyapı Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı, “Four Winds konut projemiz için belediye 10 yıldır bizi zorluyor. Gerekçesiz ruhsat vermedi, kamyonları şantiyeme çekip iş yaptırmadı. Bu nedenle işler 5-6 yıl gecikti. İnşaat maliyetim arttı, bankalara faiz ödedim. Bu haksızlığa dava açtım ve kazandım” dedi.


İSTANBUL Kadıköy’de inşa edilen konut projesi ‘Four Winds’ ile ilgili örneğine az rastlanır bir karar çıktı. Proje müteahhidi Taşyapı, Kadıköy Belediyesi’ne ‘işimi kasıtlı olarak engelledi ve maddi zarar uğradım’ gerekçesi ile dava açtı. Önceki gün 6. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde şirket lehine karar çıktı. Kararda Kadıköy Belediyesi’nin 101 milyon 859 bin lira tazminatı dava tarihinden itibaren işletilecek faizi ile şirkete ödemesine karar verildi. Faizin de 30 milyon lirayı bulması bekleniyor. 


ŞANTİYEYİ KAPATTILAR

Söz konusu proje için çalışmalara 10 yıl önce başladıklarını belirten Taşyapı Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı,  “Hukuki bir gerekçe, yasal bir dayanak, mahkeme kararı olmadığı halde belediye işin her aşamasında bizi engelledi. İnşaatın giriş çıkışına kamyonlarını dizdi, etrafa zabıta memurlarını koydu. Şantiyeme giriş çıkışı engellediler. Mahkeme tespiti sonrası o kamyonlar çekildi. Benim işim belediyenin keyfi hareketleri nedeniyle 5-6 yıl gecikti. Bu süreçte inşaat maliyetleri arttı, bankalara faiz ödedim ve zarara girdi. Bu zarar için de dava açtık ve kazandım” dedi. 


Four Winds projesi davasında sona gelindi!


KAMU ORTAKLIĞI VAR 

Söz konusu projede kamu ortaklığı olduğuna da dikkat çeken Turanlı, “Ben bu işi 2004 yılında aldım. Arsa sahibi olan Maliye ile ile kat karşılığı anlaşma yaptım. Payım da yüzde 40.  Sonra kamu kendi payına düşen evleri sattı. Belediye beni ruhsat için 5 yıl süründürdü. Bu süreçte bir yandan kamu ‘Bu işi bitir’ diyor, bir yandan belediye ‘Sana bu işi yaptırmam’ diyor. Benim böyle 22 yatırımım engellendi. Bu tazminat kararı tüm siyasetçilere, bürokratlara örnek olsun. Bu paralar milletin cebinden çıkacak. Devleti yönetenler kendi hırsları ile hareket ediyor ve olan yine millete oluyor. Bu para halkın cebinden çıkacak. Benim maddi tazminatım ödenecek, manevi tazminatım ret edildi. Onunla ilgili mücadeleme de devam edeceğim” diye konuştu. 


Four Winds projesi davasında sona gelindi!


BELEDİYE BAŞKANI NUHOĞLU: KARAR HUKUK DIŞI, İTİRAZ EDECEĞİZ

Mahkeme kararını hukuk dışı olarak yorumlayan ve itiraz edeceklerini belirten Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, “Yaşadıklarımız tam bir akıl tutulması. Kamuyu baskı altına almaya çalışıyorlar. 100 milyon tazminat ne demek. Tüm projenin maliyeti anca bu kadar eder. Hem o ucubeleri yapacaklar hem de zarara uğradım diyecek. Bir defa söz konusu projede fazla inşaat var. Proje ihale edildikten sonra tadilat yapıldı ve ayrıcalıklı bir imar kullanıldı. Şirket yasal olarak belediyeye iskan için başvurmalı. Bizi es geçip Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gittiler. Bunun için bizim açtığımız dava da sürüyor. İnşaatı engellediler iddiaları gerçek değil. Engel olunsa o iş bitmezdi. Şirket zarar uğradım diyor ancak tüm Kadıköylüler bu proje ve yarattığı yoğunluktan şikayetçi. Kadıköylünün zararını kim ödeyecek” dedi.Mahkemece hükmedilen tazminat miktarının tahkikat aşamasında mahkemece alınan bilirkişi raporlarında belirtilmeyen bir miktar olduğunu belirten Nuhoğlu şunları söyledi:  “Mahkeme kararı sanki önceden biliniyormuş gibi daha önce raporlarda belirtilmeyen miktar üzerinden harç yatırılmak suretiyle Taşyapı tarafından davada talep edilen miktar arttırıldı. Söz konusu karar kaçak inşaatın finansman maliyetini kamuya ve Kadıköy halkına yükleyen hukuka ve hakkaniyete aykırı bir karar.” 


Hürriyet / Gülistan ALAGÖZ


Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı!



Four Winds'in inşaatında çıkarılan zorlukları mahkemeye taşıyaı ve 130 milyon TL kazanan Turanlı, parayı hayır işinde kullanacak.


Kadıköy Belediyesi, Taşyapı'nm İstanbul Bağdat Caddesi'nde Four Winds binalarının yapımında çıkardığı zorluklar nedeniyle 130 milyon TL tazminata mahkum oldu. 

Taşyapı Grubu Yönetim Kurulu Başkam Emrullah Turanlı, kazandığı tazminatı hayır işlerinde kullanacağını açıkladı. 

Tazminata sebep olanların, hem devlete hem de işadamlarma büyük zarar verdiğini kaydeden Turanlı şunları söyledi: 


ZARAR KAT KAT FAZLA 


"Ekonominin gelişmesi, memleketimizin ve halkımızın zenginleşmesi, gelir düzeyimizin artması, ülkenin ekonomisinin kalkınmasına bağlıdır. Ülke ekonomisinin kalkınması da Türk ve yabancı işadamlarının Türkiye'ye yatırım yapmasından geçer. İşadamları yatırım yapacak ki ülkemiz kalkınsın, mutlu ve huzurlu günler geri gelsin. Terör denen şiddet bitsin ve Türkiye huzura kavuşsun. Ancak, üzülerek belirtmek istiyorum ki sözü geçen Kadıköy Belediyesi'nin yapmış olduğu haksızlıklar ve zorbalıklar yüzünden tazminata mahkum oluyorlar, ama aslında verdikleri zarar Taşyapı Başkanı Emrullah Turanlı, işadamlafrına çıkartılan zorlukların ülke ekonomiğine zarar verdiğini söyledi. 

bu tazminatlardan kat kat daha fazla.* ^ Çıkartılan zorluklar nedeniyle birçok işadamının önünün yatırım yaparken tıkandığını vurgulayan Turanlı, "Bu zorbalıkları yapan aslında kurumlar değil, o görevlerde oturan bazı şahıslardır. Bu şahısların yapmış olduğu zorbalıkların bedelini milletimiz ve işadamları ödüyor. Bu davayı kazandığım halde sevinemedim. 

Çünkü bu koltuklarda oturup da ülkenin ekonomisini tıkayanlar hâlâ temizlenmiş değil" diye konuştu. 

Yakın gelecekte ülkenin kalkınmasının önündeki engellerin tamamen kalkacağına ve milletin huzura kavuşacağına inandığım ifade eden Emrullah Turanlı, bütün dünya işadamları ile el ele vererek Türkiye'nin kalkınmasına katkıda bulunacağım vurguladı. 


Yabancılar Gelmiyor


Turanlı sözlerini şöyle sürdürdü: "Milletimizin iyi bilmesi lazım ki Avrupalısı, Asyalısı, Amerikalısı, Türkleri çok seviyor. Türkler ile iş birliği, dostluk yapmak istiyor. Türkiye'ye gelip misafir olmak istiyor. Üzülerek belirtmek istiyorum ki; siyasetin ve bü rokrasinin içine karışmış bazı işgüzarlar, ülkemizin kalkınmasını engelliyorlar. Bu yüzden yabancılar Türkiye'ye gelmek istemiyor." Öte yandan Emrullah Turanlı kazandığı 130 milyonluk tazminatı Türkiye'nin ihtiyacı olan bölgelerinde kullanacağım, gençlerin yetişmesi için okul, çocuk eğitim yuvaları ve kimsesizler yurdu gibi çok sayıda tesis yapacağım sözlerine ekledi.


Sözcü 



Haber Anadolu Ajansı'nda şöyle yer aldı;


Kadıköy'deki bir arsaya 4 gökdelen inşa eden Taşyapı'nın, Kadıköy Belediyesine açtığı tazminat davasını bilirkişi raporuyla kazandığı bildirildi.


Kadıköy Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Kadıköy Belediyesine "İnşaatı hukuka aykırı ve keyfi eylemlerle" durdurarak, kendisini zarara uğrattığı gerekçesiyle 5 milyon lira maddi, 1 milyon lira da manevi tazminat davası açan Taşyapı, İstanbul Anadolu 6.Asliye Hukuk Mahkemesi kararıyla davayı kazandı.


Bilirkişi raporuna göre 2007 ve 2010 yılları arasında 30 aylık süre içinde inşaatın tamamlanamamasından Kadıköy Belediye Başkanlığı sorumlu tutulurken, Taşyapı'nın imara aykırı plan değişikliklerini onaylamayan ve kamu adına dava açan Kadıköy Belediyesinin yaptırımları bilirkişi tarafından "zarara uğratmak" olarak nitelendi.


Aynı raporda Taşyapı'nın basında çıkan olumsuz yazılar nedeniyle satış yapamadığı da ifade edildi.


Bilirkişi raporuna itiraz eden ve yeni bir heyetten yeni rapor ya da ek rapor alınmasını talep eden Kadıköy Belediyesinin bu talebi de mahkemece reddedildi.


Davada Taşyapı’nın imara aykırı şekilde kaçak bina yaptığını belirten Kadıköy Belediyesi avukatları, karşı itirazların değerlendirilip ek rapor alınmadığını da hatırlatarak, açılan davanın görev ve esas yönünden reddini talep etti. Avukatların itirazlarını reddeden İstanbul Anadolu 6.Asliye Hukuk Mahkemesi, Kadıköy Belediyesinin 101 milyon 859 bin 43,16 lira maddi tazminat ödemesine karar verdi.


Açıklamada görüşlerine yer verilen Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, şunları kaydetti:


"Bu karar hukuk açısından içler acısı bir karardır. Kamu haklarının, kamu iradesinin yok sayıldığı bu kararı tanımamız mümkün değil. Hem kamuya ait olan yeşil alanı alacak ve buraya ayrıcalıklı imar kullanarak yapı yapacaksın. Hem bunda da tatmin olmayacak 9 bin metrekareye yakın fazla inşaat yapacaksın hem de seni kamu adına uyaran bir belediyeye tazminat davası açacaksın. Böyle bir şey kabul edilemez. Mahkemenin böyle bir karar vermesi akıl tutulmasından başka bir şey değil. Ayrıca mahkemece hükmedilen tazminat miktarı soruşturma sürecinde bilirkişi raporlarında belirtilmeyen bir miktar. Taşyapı duruşmadan üç gün önce tazminat tutarını biliyormuş gibi bu miktar üzerinden dava harcı yatırıyor. Firma mahkemenin belirlediği tazminat tutarını dava süreci tamamlanmadan nasıl bilebilir? Bu şaibeli bir durumdur.


Bu karar kaçak inşaat maliyetini Kadıköy halkına misliyle yüklemektir. Firmaya yasal süreçler dışında hiçbir gecikme uygulamamıştır. Tazminat davası ile kamu çalışanlarını korkutmaya baskı altına almaya çalışıyorlar. Buna izin vermeyeceğiz. Bu ceza sadece Kadıköy Belediyesi’ne değil tüm Kadıköylülere verilmiş bir cezadır. Bizden kamu adına konuşmamamızı, kamunun haklarını savunmamamızı istiyorlar. Bizden susmamızı istiyorlar. Susmayacağız. Kadıköy için Kadıköylülerle birlikte mücadele edeceğiz."


Geri Dön