20 / 04 / 2024

Fransa Paris’e bir Türk oteli istiyor

Fransa Paris’e bir Türk oteli istiyor

IFA Genel Direktörü Serge Boscher, Paris’te ünlü bir Türk markası olması gerektiğini belirterek, “Bu neden bir otel olmasın” dedi



Türkler işadamlarını Fransa’da yatırıma çağıran IFA Genel Direktörü Serge Boscher, Paris’te ünlü bir Türk markası olması gerektiğini belirterek, “Bu neden bir otel olmasın” dedi. Fransa’da halen 30 Türk şirketi bulunduğunu vurgulayan Bosher, bu sayının artması için öncelikle sembol olabilecek güçlü grupları çağırdı.

FRANSA Yatırım Ajansı (IFA) Genel Direktörü Serge Boscher, Türkleri Fransa’da yatırıma çağırırken, “Fransa’nın başkenti Paris’te ünlü bir Türk markasını göstermemiz lazım. Bu neden bir otel olmasın? Avrupa’nın en turistik şehirlerinden Paris’te bir Türk otelinin olması gerekli” dedi.

30 Türk’e karşı 300 Fransız
Bu yıl İstanbul’da ilk ofisini açan IFA’nın Genel Direktörü Boscher, Paris’te sorularımızı yanıtlarken, şu anda Fransa’da yatırımı olan 30 Türk şirketin bulunduğunu belirtti. Bu rakama karşın Türkiye’de yatırımı olan Fransız grupların sayısının 300’ü aştığına dikkat çeken Boscher, “Bu iyi değil. Bu 30 grubun sayısını en kısa zamanda ikiye katlamalıyız” diye konuştu.

Sembol yatırımcı gelmeli
Türkiye’den önde gelen bir grubun Fransa’da yatırım yapmasını arzuladıklarını kaydeden Boscher, “Büyük bir Türk şirketi gelirse bu sembol olur ve diğer grupları da çeker. Bizim ihtiyacımız olan sembol olabilecek, güçlü grupların Fransa’ya gelmeleri” dedi. Yatırımın sadece sanayi alanında değil, ticari alanda da olabileceğini belirten Boscher, şunları söyledi: “Bu bir otel grubu da olabilir. Paris’te neden bir Türk oteli olmasın? Bizim için gerekli olan sizin ünlü Türk markanızı Paris’te göstermek. Aslında bütün büyük markalarınızın burada olması, Fransa’da Türk mağazalarının olması gerekir.”

Sarkozy size karşı değil
Boscher, Atatürk’ün Türkiye Cumhuriyeti’ni kurarken Fransa’dan örnekler aldığını, iki ülke arasında güçlü tarihi ve kültürel bağların olduğunu hatırlatırken, “Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin Türkiye’ye karşı tutumu ortada. Bu ekonomik ilişkileri nasıl etkiliyor?” sorusunu ise şöyle yanıtladı: “Birbirleriyle bağlantılı olsalar bile politika ekonomiden farklı. Türk şirketleri pragmatik, Fransa’da nitelik ve beceri bulabileceklerini biliyorlar. Sarkozy Türkiye’ye karşı değil. Türkiye’yle ortaklıktan yana. Fransa Türkiye’ye karşı değil, ekonomik planımızda sizinki gibi bir ülkeyi görmemezlikten gelemeyiz. Önyargılarımızı aşmamız çok önemli, Fransa Türk yatırımcılarına çok açık.”

Türkiye anahtar ülke
Türkiye’nin kendileri için “anahtar ülke” olduğunu vurgulayan Boscher, “Türkiye, hızlı büyümesi ve demografik verileriyle çok büyük potansiyele sahip bir ülke. Yapılan çalışmalar Türkiye’nin dünyanın en büyük on ekonomisi içinde yer alacağını gösteriyor” dedi.

Çalışma şartlarımız esnedi Türk  şirketleri bunu bilsin
İSTANBUL’da açtıkları ofiste yılda en az 50 toplantı yapmayı hedeflediklerini söyleyen Serge Boscher, “Bire bir görüşmeler ayarlayarak, projeleri değerlendireceğiz” dedi. Türk şirketlerinin artık tüm dünyaya açıldığını da hatırlatan Boscher, şöyle konuştu: “Bu bizim için kendimizi göstererek, Fransa’nın yeni çekiciliğini ortaya koymak için doğru bir zaman. Yeni ekonomik plan ve reformlar Fransa’yı çok güçlendirdi. Fransa’da devrim niteliğinde çok önemli üç reform yapıldı. İlk olarak çalışma saatleri esnek hale getirildi. Şu anda Fransa’da haftada ortalama 41 saat çalışılıyor. 35 saatin üzerine vergi ve ekstra yükler yok. İkincisi emeklilik daha kolay hale getirildi. Üçüncü olarak da sendikal haklarda bazı yenilikler yapıldı. Hem üretkenlik seviyemiz çok yüksek, hem de çalışma şartları çok daha esnek hale getirildi. Türk şirketlerin bunları bilmesinde fayda var.”

Fransa’dan şirket alın batı pazarlarına açılın

FRANSA’da inovasyonun (yenilik) çok önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Serge Boscher, şunları dile getirdi: “Türkiye’de gruplar daha çok holdingler halinde. Yenilik Türk gruplarının geleceği için çok önemli. Fransa, Avrupa’da en çok yabancı Ar-Ge projesi çeken ülke. Türk şirketlerinin geleceğe hazırlanması için bu çok önemli bir işbirliği alanı. Türk gruplarının daha uluslararası hale gelmesi için yabancı ortakları olmalı. Batı pazarlarında ortaklara ihtiyacınız var. Türk şirketler aradıkları ortaklıkları Fransa’da bulabilirler.”

Şirket satın almak için en doğru zaman

YABANCI yatırımcıya vergi indirimi sağlayan bir mekanizmaları olduğunu ve şu ana kadar iki bini aşkın yabancı şirketin yararlandığını anlatan Serge Boscher, şöyle devam etti: “Bu size verdiğim çok önemli bir mesaj. Fransa yenilik yaratıyor, sizde de önemli bir çalışma temeli var. Yenilik ve sektörlerin bir araya geldiği bir ekosistem yaratılabilir. O yüzden diyorum ki Fransa hiç bu kadar cazip olmamıştı. Türkler, Fransa’da bir ofis açabilir veya bir fabrika kurabilir. Aynı zamanda Fransa’da bir şirket almak için de en doğru zaman, Euro son bir yılda yüzde 20 değer kaybetti. Büyük Holdingler Fransız borsasına da bu şekilde rahatlıkla açılabilir.”

Türkler Fransa’da 6 projeyle 465 kişiye iş sağladı

SERGE Boscher’in verdiği bilgilere göre, 2009 yılında Fransa’da en çok projesi olan yabancı ülke Almanya olurken, en çok yabancı şirket stoku olan ülke ise ABD oldu. 2009’da Fransa’da Almanya’nın 113, ABD’nin de 106 yeni proje yatırımı oldu. Türkiye’nin ise 2003 ve 2009 yıllarında Fransa’da yaptığı proje sayısı altıyla sınırlı kaldı. Bu projelerin yarattığı yeni istihdam ise 465 kişi oldu.
Merve Erdil/Hürriyet


Geri Dön