20 / 04 / 2024

Gayrimenkul borsasında her şey hazır!

Gayrimenkul borsasında her şey hazır!

İş dünyasının kredi ağırlıklı olarak büyümesini bırakması gerektiğini aktaran MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan, şirket yapılarının kuvvetlenmesi için bunu durumun önemli olduğunun altını çizerek, “Bankaların teminatlarda uyguladığı değersizleştirmelerin de önüne geçilmeli” dedi.



Hersek’in Saraybosna şehrinde gerçekleştirilen 23’ncü Uluslararası İş Formu’nda (International Business Forum-IBF), Türk iş dünyasında son yıllarda kredi kullanımı ile büyüme trendi alışkanlığı oluştuğunu ifade eden Müstakil Sanayici İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Abdurrahman Kaan, “Biz bu işlerin kredi kullanmadan da olabileceğini düşünüyoruz. Kredi işlemlerinde bankalar ağırlıklı teminat üzerinde duruyor. Döviz yukarı çıktığında TL olarak aldığı teminatı dövize endekslediğinde bu defa düşük kalıyor” diye konuştu. 15 Temmuz sonrası bankaların dolar artışına önceden ayak uydurduğunu söyleyen Kaan, kredi alırken varlığın bankaya götürüldüğünde 2 milyon dolarlık teminat talep edildiğini fakat teminat olan varlığın daha sonra değerinin 2 milyondan 700-800 bine indirildiğini belirtti. Kaan, bu alanda değerleme boşluğu olduğunu aktarırken, “GABORAS’la gayrimenkullerin gerçek değerini oluşturabilirsek, Türkiye’nin GSYH’sını dörde katlayabiliriz” dedi.

Gayrimenkul borsasında her şey hazır!

Ortaklığa dayalı sistemi getirdik

Yeni Şafak’ın haberine göre,  MÜSİAD’da yaşanan yenilenme sürecinden de bahseden Kaan, sürecin en büyük artısının -kurumun proje bazlı yapıya geçişi olduğunu söyledi. Yaklaşık iki yıl önce düzenledikleri ‘İnsani Finans Zirvesi’ öncesinde proje eksikliğini fark ettiklerini ifade eden Abdurrahman Kaan, sözlerine şu şekilde devam etti:
“Sonrasında ben şahsen kendi projelerim olduğunu dile getirdim. Bu sefer de bize ‘yaparsanız bu işi siz yaparsınız’ denildi. Sonuç olarak SENYAP adıyla kooperatif finans sistemi adı altında GABORAS’ı getirdik. Türkiye’de daha önce yoktu. Bu sayede çok ortaklı bir yapı kurduk. Borca dayalı değil ortaklığa dayalı sistem diye bir şey attık ortaya.”

GABORAS’ta her şey hazır

GABORAS’ın (Gayrimenkul Borsası A.Ş) dünyada tek olduğunu belirten Kaan, tüm aşamaların tamamlandığını ve her şekilde hazır olduklarını söyledi. Projeyi, Türkiye’de değerleme aracı olarak kullanılan gayrimenkul grubuna giren her şeyin bir dakika içerisinde tüm ayrıntılarıyla sunulduğu güvenli bir zemin olarak kısaca anlatan Kaan, “Şu anda yüzde 95 doğruluk oranı var. Ayrıca bu yazılımın tamamı yerli” ifadelerini kullandı. Bu işte rolü olan güvenlik şirketleri gibi 33’e yakın da kurum olduğunu belirten Abdurrahman Kaan, devletinde bu işe girmesini istediklerini aktardı. Kaan, “GABORAS aynı zamanda ihracata da başladı. Irak’ın en büyük bankası ile imzalar atıldı” diye konuştu.

400 milyonluk potansiyel

2011’de MÜSİAD’ın, 2 bin 900 olan üye sayısını 11 bine yükselttiğini söyleyen Abdurrahaman Kaan, Türkiye dışında da 94 ülkeye ulaştıklarını ifade etti. IBF’in de 23 yıldır bir toplantılar serisine dönüştüğünü belirten Kaan, “Uluslararası İş Forumu’nun, Bosna Hersek’te gerçekleşmesi bizim için değerli. Bosna-Hersek’in sahip olduğu ticaret ve yatırım potansiyeli de burada bir araya gelmemize bir anlam daha kazandırıyor. Ülke; gıda, tarım, hayvancılık, turizm, inşaat, sağlık, mobilya gibi sektörlerde, iş insanlarına birçok ayrıcalık sunuyor” ifadelerinde bulundu. MÜSİAD’ın sermaye üssü gibi çalışmalara devam ettiğini söyleyen Kaan, Bosna’da 300-400 milyon avroluk bir iş potansiyeli bulunduğunun bilgisini verdi.

Gelecekte şehirler birbiriyle yarışacak

Farklı projeler üzerinde de çalışmalarının sürdüğünün altını çizen, “Akıllı Şehir Teknolojileri ve Şehir Ekonomileri Komitesi diye bir heyet kurduk. Amacımız şehirleri markalaştırmak. Çünkü gelecekte ülkeler değil şehirler yarışacak” diye ifadelerde bulundu. Kaan, projenin amacının, iktisadi harita oluşturmak olduklarını bunu da markalaşmış şehirlerle Türkiye’deki şehirleri endeksleyerek yapmayı planladıklarını söyledi.

Türkiye büyüyor hesapları bozuyor

Dünya medyasının Barış Pınarı Harekatına yönelik tutumunu da değerlendiren Abdurrahman Kaan, şu ifadeleri kullandı: “ Türkiye’nin büyümesi, gelişimi çoğu ülkenin hesaplarını bozuyor. Avrupa’daki liderlere baktığımızda hangisine sağlam diyebilirsiniz? Ekonomi artık doğuya kayıyor. Türkiye bu anlamda cazibesini koruyor. Bizim için moral bozacak bir durum yok."

Özel bankalar gayrimenkul değerlemelerini yaparken karamsar senaryolar mı çiziyor?


Geri Dön