27 / 04 / 2024

Galataport, Salıpazarı adıyla 2011de yeniden ihalede!

Galataport, Salıpazarı adıyla 2011de yeniden ihalede!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin en önemli kruvaziyer limanı olan Salıpazarı’nın  2011 yılının ilk çeyreğinde işletme hakkı devri modeliyle ihale ilanına çıkarılacağını söyledi



Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin en önemli kruvaziyer limanı olan Salıpazarı’nın  2011 yılının ilk çeyreğinde işletme hakkı devri modeliyle ihale ilanına çıkarılacağını söyledi.

Alınan bilgilere göre Galataport Limanı'nda isim değişikliğinden sonra Özelleştirme  İdaresi tarafından ihaleye çıkarılacak. Çünkü 3 ayrı girişimci Galataport isim hakkını aldığı için idare ihaleyi ‘Salıpazarı ihalesi’ ismiyle gerçekleştirecek. ÖİB Başkanvekili Ahmet Aksu daha önceki açıklamasında Galataport isminin 3 girişimci tarafından daha önce tescil ettirilmiş olduğunu, Galataport için yeni isim arayışında olduklarını ifade etmişti.

Danıştay’dan veto gelmişti 

2005 yılında yapılan ihaleyi İşadamı Mehmet Kutman ile Sami Ofer konsorsiyumu 4.33 milyar dolarlık teklif ile kazanmıştı. İhale Danıştay 'ın imar planına yönelik kararından sonra 2006'da ihale iptal edilmişti. Türkiye’de Galataport ihalesine verdiği teklif ile gündeme gelen İsrailli İşadamı Sami Ofer ise Türkiye’deki imajından rahatsız bulunuyor. Galataport projesini hayata geçiremeyen Ofer’in yeni ihalesine girip girmeyeceği henüz netlik kazanmazken Ofer’in Türkiye’de tüm gayrimenkullerini satacağı da gündeme gelmişti.

Konuyla ilgili basında çıkan diğer haberler

Galataport yeniden ihaleye çıkıyor

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, iptal edilen Galataport ihalesinin yeniden yapılacağını açıkladı.

Şimşek, "Türkiye'nin en önemli kruvaziyer limanı olan Salıpazarı için 2011 yılının ilk çeyreğinde işletme hakkı devri modeliyle ihale ilanına çıkılması planlanmaktadır." dedi.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bakanlığının 2011 yılı bütçesinin sunumunda konuşan Şimşek, vergi dairelerine yapılan ilk e-teftişlerin ardından Hazine'ye 180 milyon TL katkı sağlandığını kaydetti. Türkiye'de ilk defa vergi dairelerinin uzaktan ve tek bir merkezden elektronik olarak teftiş edildiğini söyleyen Bakan Şimşek, uygulama sonucunda yaklaşık 36 milyon çapraz sorgu gerçekleştirdiğini ve Hazine hesaplarına 180 milyon TL tutarında katkı sağlandığını ifade etti. Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulu'nun e-teftiş uyguladığı vergi dairesi sayısının 2010 yılı ekim ayı sonu itibariyle 130'a yükseldiğini aktaran Şimşek, "Bu çalışmalar sonucunda 2009 yılı sonu itibariyle 154,5 milyon TL matrah farkı, 24,1 milyon TL vergi farkı tespit edilmiş ve Hazine lehine 56,1 milyon TL düzeltme yapılmıştır." bilgisini verdi.

2011'DE 4 BİN 500 YENİ DENETİM ELEMANI

Mehmet Şimşek, 2011 yılında bin 500 vergi denetmen yardımcısı ve 3 bin gelir uzman yardımcısı alınacağını açıklayarak, Gelir İdaresi'nin insan kaynaklarını geliştirmeyi sürdüreceklerini söyledi. Ayrıca 2010 yılında 315 gelir uzman yardımcısının atamasının yapıldığını dile getiren Şimşek, sınavı kazanan 2 bin 60 gelir uzman yardımcısının ise atama işlemlerinin devam ettiğini ifade etti.
Sabah


Galataport’u 5 yıl tartışıp unuttuk şimdi ‘Salıpazarı Limanı’ vitrine çıkıyor

İstanbul’un tek kruvaziyer limanı olan Salıpazarı, Galataport ihalesinden 5 yıl sonra yeniden vitrine çıkıyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Salıpazarı Limanı için yeni yılın ilk çeyreğinde işletme hakkı devri modeliyle ihaleye çıkarılacağını açıkladı.

TÜRKİYE’nin en önemli ve İstanbul’un tek kruvaziyer limanı olan Galataport’un özelleştirme süreci yeniden başlıyor. Bundan 5 yıl önce İsrailli işadamı Sami Ofer ile Türk ortağı Mehmet Kutman’ın 4.33 milyar dolarlık teklifle kazandı ancak sonrasında danıştay tarafından iptal edilen Galataport ihalesinde yeni sürecin, 2011’in ilk çeyreğinde başlayıp yıl için tamamlanması hedefleniyor.

İlk çeyrekte ilana çıkılacak

Maliye Bakanlığı gider bütçesi ve gelir bütçesi nedeniyle TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda bir sunuş yapan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kendisine bağlı Özelleştirme İdaresi’nin çalışmaları hakkında bilgi verdi. Şimşek, Galataport ile ilgili olarak “Türkiye’nin en önemli kruvaziyer limanı olan Salıpazarı için 2011 yılının ilk çeyreğinde işletme hakkı devri modeliyle ihale ilanına çıkılacak” dedi. Şimşek, devam eden diğer çalışmalar hakkında ise şu bilgileri verdi:

Otoyol ve köprüler

Otoyol ve köprülerin özelleştirme işleminin 25 yıllığına işletme hakkının verilmesi yöntemiyle yapılması planlanıyor. Şeker fabrikalarını bünyesinde barındıran Türkşeker’in 25 tesisisin, 6 portföy halinde özelleştirilmesi amacıyla başlatılan sürecin devam ediyor. Milli Piyango İdaresi’ne ait şans oyunlarının özelleştirme çalışmaları özel kanunla yürütülüyon, yöntem konusunda çalışmalar sürüyor.

Telekom ve THY hisseleri

Halkbank, Türk Telekom ve Türk Hava Yolları’na ait kamu paylarının özelleştirilmesine ilişkin işlemlere piyasa şartlarının elverişli olması ve alınacak kurul kararları doğrultusunda başlanması planlanıyor. TCDD’ye bağlı  İzmir  ve Derince Limanları’nın işletme hakkının özel sektöre devredilme sürecinin başlatıldı.

Elektrikte özel sektör payı

Ekim 2010 itibariyla elektrik dağıtım sektöründe özel sektörün payının yüzde 39. Buna onay ve devir süreci devam eden şirketler de eklendiğinde söz konusu pay yüzde 76’ya ulaştı. 19 gruba ayrılan 52 adet akarsu santralının, biri hariç, devirlerine ilişkin onayları alındı. Sözleşmelern imza aşamasında. Elektrik Üretim A.Ş.’ye ait Hamitabat Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş.’nin özelleştirilmesiyle ilgili ihale sürecinin başlatıldı.

3 dağıtımda süreç sürüyor

2010 yılının 10 aylık döneminde Osmangazi, Çamlıbel, Uludağ ve Çoruh Elektrik Dağıtım A.Ş. ile TCDD’ye ait Samsun Limanı, Tekel’e Çamaltı ve Ayvalık Tuzlaları ile TEDAŞ, Tekel, TCDD ve Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş’ye ait bazı taşınmazların devir işlemlerinin tamamlandı. Yeşilırmak, Fırat ve Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin satış ve devir onaylarının alınmış olduğunu, sözleşmelerin imza aşamasına geldi. Boğaziçi, Gediz, Trakya ve Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. ile Başkent Doğalgaz A.Ş.’nin yüzde 80 hissesi ve TCDD İskenderun Limanı’nın ihalelerinin tamamlandı. Akdeniz, İstanbul Anadolu Yakası ve Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin ihale süreci devam ediyor.

‘Galataport’ adı kullanılamayacak

YENİ yılda yapılacak olan ihalede “Salı Pazarı” adının kullanılacak olmasının nedeni, Özelleştirme İdaresi’nin bu ihaleye “Galataport Limanı” olarak çıkamayışı. ÖİB Başkanvekili Ahmet Aksu, daha önceki bir açıklamasında Galataport isminin 3 girişimci tarafından daha önce tescil ettirilmiş olduğunu, Galataport için yeni isim arayışında olduklarını ifade etmişti. Şimşek’in yaptığı açıklamalara göre bu yeni isim “Salı Pazarı Limanı” oldu.

Beyan edilmeyen 1.1 milyar TL vergi saptandı

Mehmet Şimşek, vergi denetimlerinden son derece verimli sonuçlar aldıklarını belirterek, sadece risk analizi esaslı olarak yapılan incelemeler çerçevesinde yaklaşık 7 milyar TL’lik vergi matrahının ve bunun üzerinden hesaplanan yaklaşık 1.1 milyar TL verginin beyan dışı bırakıldığı tespit edildiğini söyledi. Şimşek, 2003 yılından 2010 yılı Eylül ayı sonuna kadar satış, kira, irtifak, ecrimisil hakkı gibi işlemler sonucunda 7 milyar TL milli emlak geliri elde edildiğini bildirdi. Şimşek, ayrıca 2011 yılında bin 500 vergi denetmen yardımcısı ve 3 bin gelir uzman yardımcısı almayı planladıklarını açıkladı.

Başbakan haklı, sıcak paraya önlem gerekiyor

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Sıcak para akışını kontrol altına almak şart. Bunu kontrol dışı tutarsanız ondan sonra siz kontrole girersiniz. Sizin durumunuz daha felaket olur” şeklindeki açıklamalarına katıldığını belirtti.

Tercih kalıcı sermaye

Şimşek’e, Başbakan’ın sıcak paraya yönelik uyarıları konusunda ne tür önlemler alınabileceği soruldu. Başbakan’ın sözlerini değerlendirirken hangi bağlamda, hangi anlamda söylediğine de bakmak gerektiğini belirterek, şunları söyledi: “Biz ülke olarak Türkiye’nin üretim kapasitesine katkıda bulunacak, ihracatı, istihdamı destekleyecek, refah artışına katkı sağlayacak uzun vadeli ve kalıcı küresel doğrudan sermayeyi tercih ediyoruz.”

Tobin’e yanıt yok

Şimşek, “Sıcak paraya önlem nasıl olabilir ve Tobin Vergisi gündeme gelebilir mi” sorusunu ise yanıtsız bıraktı. Başbakan, Lübnan’daki programında “Sıcak para akışını kontrol altına almak şart. Bunu kontrol dışı tutarsanız ondan sonra siz kontrole girersiniz. Sizin durumunuz daha felaket olur” demişti.
Hürriyet


Galataport yeniden ihaleye çıkıyor

Kamuoyunda Galataport olarak bilinen yeni adı İstanbulport olarak belirlenen projenin ihalesi 2011 yılına kaldı. Daha önce bu yıl sonuna kadar ihaleye çıkarılması öngörülen İstanbulport için yeni tarih 2011 yılının ilk çeyreği.

2005 yılında büyük tartışmalar yaratan Galataport ihalesinde en yüksek teklif Mehmet Kutman ile İsrailli işadamı Sami Ofer'den gelmişti.

Ancak Kutman-Ofer ortaklığının 4.33 milyar dolar teklif verdikleri ihale Danıştay'ın imar planlarını uygun bulmaması üzerine 2006 yılında iptal edildi.

Ancak proje üzerindeki çalışmalar devam etti ve adı İstanbulport olarak değiştirildi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütçe görüşmeleri sırasında milletvekillerine projeyle ilgili bilgi verdi.

Türkiye'nin en önemli kruvaziyer limanı olarak bilinen Salıpazarı yani İstanbulport için 2011 yılının ilk çeyreğinde ihaleye çıkılmasının planlandığını söyleyen Şimşek, işletme hakkı devri modeliyle ihale ilanına çıkılmasının planlandığını açıkladı.
Radikal


Galataport, 'Salıpazarı' adıyla 2011 ilk çeyreğinde ilana çıkıyor

MALİYE Bakanı Şimşek, Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı Bütçeleri ile 2011 yılı Gelir Bütçesini TBMM Plan ve Bütçe  Komisyonuna sunuş konuşmasında, Gelir İdaresi Başkanlığı ve özelleştirme çalışmaları hakkında da bilgi verdi. 2011 yılında elektrik dağıtım sektörünün tamamının özelleştirlmesinin hedeflendiğini anlatan Bakan Şimşek, şu açıklamalarda bulundu: 'TCDD'ye bağlı İzmir ve Derince Limanlarının işletme hakkının özel sektöre devredilme süreci başlatılmıştır. Türkiye'nin en önemli kruvaziyer limanı olan ve daha önce Galataport olarak adlandırılan Salıpazarı projesi için 2011 yılının ilk çeyreğinde işletme hakkı devri modeliyle ihale ilanına çıkılması planlanmaktadır.

Başbakan'ın sıcak para söylemine katılıyorum
SICAK para tartışmalarına da değinen Şimşek, Başbakan Erdoğan'ın sıcak parayla ilgili açıklamalarına aynen katıldığını, Türkiye'nin üretim kapasitesine, ihracat ve istihdam artışına katkıda bulunacak küresel doğrudan yatırımları her zaman tercih ettiklerini söyledi. Başbakan Erdoğan, önceki gün yaptığı açıklamada sıcak paranın kontrol edilmesi gerektiğini aksi takdirde sonucun felaket olabileceğini belirtmişti.
Akşam


Galataport İstanbulport adıyla yeniden ihalede

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamuoyunda büyük tartışmalara yol açan Galataport Projesi için 2011 yılının ilk çeyreğinde yeniden ihaleye çıkılacağını söyledi.

Şimşek, ihalenin işletme hakkı devri modeliyle gerçekleştirileceğini de kaydederken projeden ‘Salıpazarı’ olarak söz etti. ÖİB Başkanı Ahmat Aksu, daha önce yaptığı açıklamalarda, Galataport isminin 3 girişimci tarafından daha önce tescil ettirildiği için projeye yeni isim aradıklarını açıklamıştı. Kulislerde yeni projenin adının İstanbulport olacağı konuşuluyor. Galataport ihalesini 2006 yılında 3.5 milyar dolara İsrailli Sami Ofer kazanmış ancak ihale iptal edilmişti

Bu arada Şimşek, 2011 yılı özelleştirme programı kapsamında gelecek yıl Halkbank, Türk Telekom ve THY’nin de ikincil halka arzlarının yapılacağını vurguladı. Şimşek, vergi denetimlerinin 2011 yılında artırılacağını da belirterek, “2011 yılında da 1.500 vergi denetmen yardımcısı ve 3.000 gelir uzman yardımcısı alacağız” dedi.
Star


Geri Dön