25 / 04 / 2024

Galataport'a bakanlıktan onay!

Galataport'a bakanlıktan onay!

Doğuş Holding'e ait Karaköy Sahili'nde otel, restoran, cafe ve mağazalardan oluşan Galataport projesine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan "ÇED olumlu" kararı çıktı.



Doğuş Holding'e ait Karaköy Sahili'nde otel, restoran, cafe ve mağazalardan oluşan Galataport projesine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan "ÇED olumlu" kararı çıktı. Şehir Plancıları, Mimarlar ve İnşaat Mühendisleri Odaları tarafından açılan ve Danıştay 6. Dairesi'nde halen süren davada bilirkişi, projenin yanlış ve eksiklerine dikkat çekip kamu yararı bulunmadığını ve kıyı şeridinin kamuya kapatılacağının altını çizmişti. 


Doğuş Holding'in 1 milyon 100 bin dolarlık yatırım yaptığı Karaköy Sahili şeridinde otel, restoran, cafe ve mağazalardan oluşan Salıpazarı KruMühendisleri Odaları tarafından açılar ve Danıştay 6. Dairesi'nde halen süren davalara karşın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı projeye onay verdi. 


Kruvaziyer Limanı, kamuoyunda bilinen adıyla Galataport projesine ait imar planlarına Şehir Plancıları, Mimarlar ve İnşaat Mühendisleri Odaları dava açmış, mahkemece yürütmeyi durdurma kararı almıştı. Danıştay 6. Dairesi'ne taşınan davada bilirkişi geçtiğimiz aylarda raporunu açıklamıştı. Projenin kamu yararına aykırı olduğu belgelenen raporda planların koruma amaçlı olmadığı, kıyı şedinin kamuya kapatılacağı ve dolgunun rıhtımı kapatılacağı vurgulanmıştı. 


Yapıldı gösterdiler 

Doğuş Holding, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci için 27 Temmuz'da bakanlığa başvurdu. Çevre ve Şehercilik Bakanlığı da mahkeme sürecini beklemeden önceki gün "ÇED Olumlu" kararı verdi. ÇED raporunda çarpıcı ayrıntılar da yer aldı. Raporun halkın katılımı bölümünde geçtiğimiz yıl ağustos ayunda halk tarafından yaptırılmayan ÇED toplantısı için yapıldığı bilgisi yer aldı. 


Raporun bu bölümünde "halk tarafından yeterli sayıda katılımın sağlandığı belirtilerek toplantı yapılırken ÇED toplantısının proje karşıtı bir grup tarafından engellendiği" ifade edildi. Söz konusu bölümde bir diğer çarpıcı ayrıntı ise halkın katılım toplantısı fotoğraflarında halk toplantısından görünüm başlığı altında sadece toplantıyı izleyen basın mensupları yer aldı. İstanbul Kent Savunması üyeleri ve yurttaşlar toplantıyı Galataport projesinin Karaköy sahilini özelleştirerek halka kapatacağı gerekçesiyle yaptırmamıştı.


Cumhuriyet


Geri Dön