28 / 03 / 2024

Galataport'ta dönüşüm başladı!

Galataport'ta dönüşüm başladı!

İstanbul'da yıllarca kurvaziyer gemileri ve turistleri ağırlayan İstanbul limanında dönüşüm başladı. Çalışmalarda, kamuoyunda Galataport adıyla binilen Salıpazarı Kruvaziyer limanı projesinde sahil kesiminde bulunan bazı binalar yıkım işlemi tamamlandı.



İSTANBUL'da yıllarca kurvaziyer gemileri ve turistleri ağırlayan İstanbul limanında dönüşüm başladı. Çalışmalarda, kamuoyunda Galataport adıyla binilen Salıpazarı Kruvaziyer limanı projesinde sahil kesiminde bulunan bazı binalar yıkım işlemi tamamlandı. 3 yıl içinde tamamlanması planlanan çalışmalarda terminal binasının eskisinin iki katı büyüklüğünde olacak. Proje kapsamında koruma altında tesçilli  binalarda ise yıkım işlemi yerine yenileme yapılacak . Proje alanında yer alan İstanbul modern'de önümüzdeki günlerde bölgeden taşınacak.



ESKİ YOLCU SALONLARI YIKILDI


Karaköy'den Salıpazarı'na kadar uzanan İstanbul limanındaki çalışmalar geçtiğimiz aylarda başlamıştı. Limanın Karaköy bölgesinde bulunan ana terminal binasının yanındaki tek ve iki  katlı yolcu kabul ve pasaport işlemlerinin yapıldığı eski binaların yıkım işi tamamlandı. Yıkılan yeni binaların yerlerine yenilerinin yapılması için çalışmalar devam ediyor. Yaklaşık bir yıldır yolcu gemilerine kapalı olan İstanbul limana çalışmalar nedeniyle 3 yıl daha kurvaziyer gemi yanaşmayacak. Proje alanında yer alan İstanbul Modern ise geçtiğimiz günlerde imzalanan protokol kapsamında bulunduğu yerden taşınacak. İstanbul modern'in şu anda bulunduğu binanın yıkılarak yerine yeni bir müze binası yapılması bekleniyor.


DEV YOLCU GEMİLERİNİ AĞIRLAMASI PLANLANIYOR


Çalışmaların tamamlanmasını ardından yeni inşaa edilecek kruvaziyer gemilere yönelik terminal eskisinin iki katından daha büyük olacak. Terminal yer altına alınacak. Proje tamamlandığında İstanbul limanına  6 bin den daha fazla yolcu kapasiteli dev yolcu gemileri yanaşabilecek.  Projeyle yaklaşık 30 dönümlük alanıyla Tophane meydanı, İstanbul'un en büyük meydanlarından biri olması planlanıyor.


DAHA ÖNCEKİ İHALE İPTAL EDİLMİŞTİ


Karaköy'de Türkiye Denizcilik İşletmeleri'ne ait liman sahasının yenilenmesi projesi 1990 yıllarında Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde ortaya çıktı. Proje alanın özelleştirme kararı ilk defa 2002 yılında alındı. 2005 yılında yapılan ihalede en yüksek fiyat  Sami Ofer'in ortak olduğu Royal Carribean Cruises konsorsiyumundan geldi. Ancak Danıştay'ın imar planına olur vermemesi sonucunda ihale iptal edildi. Bölgedeki imar değişiklikleri ve kullanım hakkının 30 yıl olarak belirlenmesinin ardından 2013 yılında yapılan yeni ihaleyi 702 milyon dolarla Doğuş Holding kazandı.


Milliyet


Haber Habertürk Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı


İstanbul'da yıllarca kruvaziyer gemileri ve turistleri ağırlayan İstanbul limanındaki dönüşüm kapsamında limanın Karaköy bölgesinde bulunan ana terminal binasının yanındaki tek ve iki katlı yolcu kabul ve pasaport işlemlerinin yapıldığı eski binaların yıkım işi tamamlandı. Yaklaşık bir yıldır yolcu gemilerine kapalı olan İstanbul limanına çalışmalar nedeniyle 3 yıl daha kruvaziyer gemi yanaşmayacak. 702 milyon dolar ihale bedeli olan, proje bedelinin ise 1 milyar 400 milyon Euro'yu bulduğu projenin 3 yıl içinde tamamlanması planlanıyor. Galataport adıyla binilen Salıpazarı Kruvaziyer Limanı projesi bitince terminal binası eskisinin iki katı büyüklüğünde olacak. 


Koruma altındaki tescilli binalarda ise yıkım işlemi yerine yenileme yapılacak. Proje alanındaki İstanbul Modern de önümüzdeki günlerde bölgeden taşmacak.Proje tamamlandığında limana 6 binden daha fazla yolcu kapasiteli dev yolcu gemileri yanaşabilecek.


Habertürk 


Geri Dön