25 / 04 / 2024

Galatasaray'a arsa tahsis edilmesi davalık oldu

Galatasaray'a arsa tahsis edilmesi davalık oldu

SABAH'ın 'Cimbom Göle Çarptı' başlığıyla duyurduğu Büyükçekmece'deki arsa ile ilgili olarak Yolsuzluk ve Haksızlıkla Mücadele Derneği idare mahkemesine dava açtı



Büyükçekmece Belediyesi'nin, göl havzası ile kısa ve orta mesafe koruma bandı içinde bulunan 106 dönümlük tapusu olmayan yeşil alanı Galatasaray Spor Kulübü'ne tahsis etmesi mahkemelik oldu. Yolsuzluk ve Haksızlıkla Mücadele Derneği, idare mahkemesine başvurarak, tahsisin iptali için yürütmenin durdurulmasını talep etti. Dernek ayrıca, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün hakkında da suç duyurusunda bulundu. Belediyenin tahsisinden hemen sonra havza içinde bulunan arazinin etrafını ağaçlandırıp tel örgülerle kapatan Galatasaray'a verilen araziye meslek odalarının da karşı çıkarak dava açacağı öğrenildi. Büyükçekmece Göl Havzası Uygulama Planı'nda kalan arazinin kiralanmasına tepki gösteren Dernek Başkanı Ece Soysev, şöyle dedi: "Başkan Akgün, havza içerisinde olan Ahlat Deresi'ni kapatıp yol yaptı ve ismini de Hasan Akgün caddesi koydu." Arazinin Galatasaray'a aylığı 50 TL'den 30 yıllığına kiralandığını SABAH, 'Cimbom Göle Çarptı' başlığıyla kamuoyuna duyurmuştu. İdare Mahkemesi'ne yaptığı suç duyurusunda belediyenin encümen kararıyla tahsis yapmasının yasal olmadığına dikkat çeken Başkan Soysev, dilekçede şu görüşlere yer verdi: "6 Temmuz 2009 tarihinde belediye meclis kararı ile buna bağlı olarak tesis edilen 2 Eylül 2009 tarihli encümen kararı, yasal mevzuata aykırı olarak yapıldı. Mülkiyeti belediyeye ait olmayan ve 3194 sayılı İmar Kanunu 18'inci madde imar uygulaması sonucu düzenlemeye giren tüm gayrimenkul sahiplerinden kesilip yeşil alan olarak ayrılan alan, kamunun hizmetine tahsislidir."

İSKİ DE GİDİYOR
Üst düzey bir İSKİ yetkilisi de "Havza yönetmeliği ve İSKİ görüşlü imar planında söz konusu arazinin durumu gayet açık. 1/bin ve 1/5 bin ölçekli plan tadilat teklifi sürecinde mutlaka bizim görüşümüz sorulacak. Planlama sürecinde olumsuz görüş belirteceğiz. Buna rağmen plan geçerse yargıya başvuracağız" dedi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin de planlama sürecinde havza içerisinde söz konusu yapılaşmaya izin vermeyeceği öğrenildi. İBB yetkilileri, "Galatasaray'a verilen 106 dönümlük arazi göl havzası sınırları içinde ve yapılaşma izni yok. Kent suyunun yüzde 20'sinin karşılandığı gölün çevresinde ve mutlak koruma bandında bir çivi çakılmasına müsaade edilmeyecek. Yapılaşmay› engellemek için havza etrafını ağaçlandırıp, korumaya alıyoruz. Bu proje için daha uygun bir yer bulunmalı. Tahsisle ilgili talep bize gelirse, onay verilmez" dedi.
Erhan Öztürk/Sabah


Geri Dön