19 / 04 / 2024

Gamze Cizreli otel işine girdi!

Gamze Cizreli otel işine girdi!

Türkiye’nin önde gelen restoran zincirini yaratan Gamze Cizreli, otel işine girdi. Cizreli ortağı Saruhan Tan ile birlikte ‘Monden’ isimli otel zinciri yaratmak için kolları sıvadı.



2006’da açtığı ‘Big Chefs’ restoranıyla 10 yılda Türkiye’nin önde gelen restoran zincirini yaratan Gamze Cizreli, otel işine de el attı. Ortağı Saruhan Tan ile birlikte ‘Monden’ isimli otel zinciri yaratmak için kolları sıvayan Cizreli, “İlk oteli bu yıl içinde 3.5 milyon Euro yatırımla Karaköy’de açacağız. Devamı gelecek” yorumunu yapıyor.


GAMZE CİZRELİ KİMDİR?


Gamze Cizreli aslen Diyarbakırlı. Akademisyen babasının görevi gereği bir dönem Konya’da yaşadı. Ankara’da büyüdü. ODTÜ İşletme Fakültesi mezunu. Üniversite sonrasında orduya zırhlı araç üreten Türk-Amerikan ortak savunma sanayi projesinde çalıştı, eski eşiyle birlikte Ankara’da Cafemiz adlı bir kafe açtı. 2006 yılında eşiyle yolları ayrılan Gamze Cizreli tek başına büyük çıkış yapan markası Big Chefs’in ilk şubesini Ankara’da açtı. Big Chefs kısa zamanda çıkış yakaladı ve 2009 yılında Saruhan Tan da Gamze Cizreli’ye ortak oldu.  Cizreli’nin iki oğlu var. 


GAMZE Cizreli Türkiye’nin önde gelen kadın girişimcilerinden biri. 2006’da Ankara’da açtığı Big Chefs (Büyük Şefler) restoranı 10 yıl içinde Türkiye’nin önde gelen restoran zincirlerinden biri oldu, yurt dışına da açıldı. Ortağı Saruhan Tan ile birlikte Karaköy’de bir otel yatırımına başlayan, hem yurtiçinde hem de yurtdışındaki operasyonlarını büyüten Gamze Cizreli’yle Anadolu Hisarı’ndaki Big Chefs’te buluştuk. 


MONDEN OTEL ZİNCİRİ 


Karaköy’de otel mi açacaksınız? Eski Denizbank binasında hummalı bir çalışma var….


- Evet. Orayı 20 yıllığına kiraladık. Ortağım Saruhan Tan ile birlikte bir süredir şehir otelciliği yapmak istiyor, uygun lokasyon bakıyorduk. Karaköy’de bu yeri bulunca çok mutlu olduk. Harika bir bina, önü rıhtım.  


Bu yıl Türkiye’de turizm durma noktasına geldi…Ertelemeyi düşünmediniz mi bu yatırımı?


-  Düşünmedik. Yiyecek içecek sektörünün bir üst yatırımı otel. İstanbul çok etkilendi tüm olumsuzluklardan. Patlamalar, saldırılar…Ancak biz tüm bunların değişeceğine inanıyoruz. Biz 20 odalı çok özel bir otel yapıyoruz.  2016 yılında da açacağız. Çağdaş bir İstanbul otel markası yaratmak istiyoruz. 2016 turizmde kayıp yılı oldu, biz 2017’inin ikinci yarısından sonra turizmde hareketliliğin başlayacağına inanıyoruz.


Bunu da zincir haline getirmeyi hedefliyor musunuz? 


- Çok istiyoruz. Monden Karaköy dedik otelimize, neden Monden Bebek, Monden Nişantaşı olmasın? İleride yurtdışına da İstanbul’dan doğan bir otel markasını taşıyabiliriz. 


3.5 MİLYON EURO YATIRIM


Ne demek “Monden”? 


- Lugata Abdülmecid döneminde girmiş. İyi yaşamayı seven, rafine, ince zevkleri olan insan anlamına geliyor.   


Ne kadarlık bir yatırım yapıyorsunuz Karaköy’e? Mimarları kimler? 


- 3.5 milyon Euro yatırım yapıyoruz. Hasan Çalışlar restorasyonunu yapıyor, Hakan Yürüoğlu iç mimarımız, konsepti de otel danışmanı Murat Tufan yapıyor. Hep birlikte yeni bir otel markası yaratıyoruz. Otelin dekorasyonu kadar işletim sistemi üzerine de çalışıyoruz. Kapının içine girdiğiniz andan çıkana kadar farklı deneyimler planladık.  


Ne gibi? 


İstanbul’a özel bir koku hazırlıyoruz, otel kokumuz olacak. Ayrıca odalara rüya kartı yerleş-tireceğiz. Bu kartlarda İstanbulla ilgili özel bilgiler olacak. Örneğin Topkapı Sarayı’nda aynı anda en fazla kaç kişi yaşamıştır gibi…


‘ÇILGIN TÜRKLER  SİZİ ARTIK KİMSE TUTAMAZ’


 2016 çok zor bir yıl. Terör olayları, turizmin olumsuz etkilenmesi derken 15 Temmuz kalkışması da herkesi etkiledi. 10 yıllık restoran zinciriniz Big Chefs tüm bunlardan nasıl etkilendi? 


- İlk 10 yıl hep büyüdük. Hala da büyüyoruz. Yüzde 37 büyüme bekliyorduk 2016’dan, şimdi baktığımızda bu yıl ki büyümemizin yüzde 30’larda kalacağını görüyoruz. Biz her şeye rağmen yatırıma devam ediyoruz. Ortağım Saruhan Tan ile şube açma adetimizi düşürmemeye karar verdik.  15 Temmuz gecesi tüm ekip iletişim halindeydik. 1950 kişi çalışıyor bizde. Bazı arkadaşlarımız o gece evlerine gidemedi ve restoranlarımızda yattı. Cumartesi günü ise restoranlarımızı açtık. Bazı perakendeciler cumartesi günü kapalıydı. Bu olayların ardından yüzde 60 düşüş yaşadık. Ancak pazar günü her şubemiz doluydu.  


Sizin yabancı ortaklarınız var. Dubai’de, Suudi Arabistan’da, İran’da yerel ortaklarınız  var. Onlardan nasıl tepkiler aldınız?


- Hemen aradılar, sürekli iletişimde kaldık. Onlar da Türkiye’nin büyük bir sınav atlattığını ve bu sınavı iyi verdiğini söylüyorlar. Suudi ortağım, “Çılgın Türkler sizi artık kimse tutamaz” dedi. Ortaklarımız tanklara karşı duruşumuzu takdir etti.   Halkın demokrasiye olan inancı onları da çok etkiledi. 


2021 YILINDA 88 BİG CHEFS’E ULAŞACAĞIZ


Siz hızlı büyüyen bir markasınız. Kaç Big Chefs oldu?


45 şubemiz var. Bunların 7’si yurtdışında. Yurtdışıyla birlikte 2400 çalışanımız var.  


2016 planlarınızı revize ettiniz mi?


- Biz bir değerlendirme yaptık. Planlarımızı değiştirmedik. Yeni yerler açmaya devam edeceğiz. Denizli’de ilk Big Chefs açılacak. İstanbul’da Capitol ve açıldığında Emaar projesinde yerimiz olacak. Etiler’deki yerimizden çıktık, biliyorsunuz orası Ferit Şahenk’indi. Etiler’de yer bakıyoruz. Uzun zamandır da Konya ve Kayseri’ye bakıyoruz. Biliyorsunuz ben Diyarbakır doğuluyum. Konya’da okudum, Ankara’da yaşadım. Bu marka da Ankara’dan doğdu. Biz Anadolu’ya inanıyoruz. Ben de Anadolu’yu iyi tanıdığımı düşünüyorum. Anadolu’da yer açmaya da devam edeceğiz. İskenderun’da yeni Big Chefs açıldı. İzmir, Antalya, Antep, Diyarbakır, Bursa, Antep, Mersin’de Big Chefs var.  


Yurtdışında yeni açılımlar olacak mı? 


- Dubai’de 3’üncü yerimiz açılacak. Orası bizi cesaretlendirdi. Expatların yoğun olduğu bir yer Dubai, işlerimiz çok iyi orada. Al Khobar’da Big Chefs açtık. Bahreyn yakınlarında bir şehir. Orada da expatlar çok. Amerikan petrol şirketlerinin çok çalışanı var. Bizi onlar da Araplar da tercih ediyor. Cidde’deki yerin inşaatı devam ediyor. Kuveyt’te restoran açmak için de imza attık, hazırlıklar başladı. Mimari ekip çalışıyor orada da. 2016 bitimine kadar 7 yurtdışı restoranı daha açılacak. İran’da 2 yer açacağız. 2016 bitmeden Tahran’da bir restoranımız açılacak. 2017 sonunda 53 şube olacağız. 2021 yılında da 88 şubeye ulaşacağız, 25’i yurt dışında olacak.  


Siz hep Amerika’da Big Chefs açmayı hayal ediyorum derdiniz, var mı bir gelişme? 


Amerika hayalim hep var ama Körfez ülkeleriyle başlamak bizim için doğru oldu. Amerika’ya da bakıyoruz. 


Hürriyet


Geri Dön