25 / 04 / 2024

Garanti'nin merkez binası atık yağ ile aydınlanacak

Garanti'nin merkez binası atık yağ ile aydınlanacak

Garanti Bankası, “Bir bidon atık yağ getirene 15 liralık bonus” kampanyasının ardından yeni bir çalışma başlattı



Garanti Bankası'yla atık yağları toplama konusunda işbirliğine giden Ezici Biyodizel firması şimdi de yağdan elektrik üreterek bunun bankanın merkezinde ve tüm şubelerinde kullanılmasını hedefleyen bir çalışma başlattı.
Garanti'nin Bonus Kart ürünüyle yaptığı anlaşmayla ‘1 bidon atık yağ getirene, 15 TL bonus' kampanyasına imza atan Ezici Biyodizel'in Genel Müdürü Mustafa Ezici,  elektrik üretimini gündeme aldıklarını ve bu konuda banka yönetimiyle görüşmelerin olumlu gittiğini açıkladı.
Ezici firması atık yağları toplayarak bunları başta Almanya, Hollanda ve İsrail olmak üzere yurtdışına gönderiyor. Atıklar bu ülkelerde elektriğe dönüştürülüyor. Mustafa Ezici, TBMM'de bekleyen yenilenebilir enerji hakkındaki kanunun kabul edilmesinden sonra elektrik üretiminde fiyatların daha uygun hale geleceğini, böylece atık yağlardan elektrik üretiminin yaygınlaşacağını belirtti.

Buharı Unilever'e verecek
Dilovası'ndaki üretim tesislerinde bu alanda yatırıma başladıklarını belirten Ezici, şöyle devam etti: “Garanti Bankası ile bizi Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF Türkiye) tanıştırdı. Bonus projemizden sonra ‘yeni ne yapabiliriz' diye çalışmaya başladık. Ürettiğimiz elektriği Garanti Bankası'na vermek ve bankanın merkeziyle şubelerini bu şekilde aydınlatmak noktasında çalışıyoruz.”
Ezici, elektrik üretilirken ortaya çıkan buharı da tesisleri Dilovası'nda kendilerine yakın yerde bulunan Unilever'e vereceklerini belirtti.


Sistem nasıl çalışıyor?
-Türkiye 1 milyon 650 bin tonla bitkisel ve hayvansal yağ tüketimiyle  İtalya ve Almanya'dan sonra Avrupa'nın üçüncü büyük tüketicisi .
- Ezici, Dilovası'ndaki tesislerinde yağ depolayıp, ihraç ediyor. Anlaşma sağlandığında bu tesiste hazır durumda bulunan 3.3 megavatlık makine kullanılarak, atık yağ elektriğe dönüştürülecek.
- Daha sonra enterkonnektör (ulusal elektrik şebekesi) sistemle bu elektrik bankaya ulaştırılacak.

Dört koldan çevreye yatırım
Garanti Bankası bu projeyle birlikte çevreci banka olma hedefi yolunda ciddi bir adım atmış olacak. Bankanın bu alanda daha önce imza attığı projeler arasında şunlar yer alıyor:
- Doğanın korunmasına katkıda bulunmak isteyen kredi kartı kullanıcıları için Çevreye Duyarlı Bonus Card.
- Hibrit araçlara özel çevreci oto kredisi.
- Eski ABD Başkan Yardımcısı Al Gore'un 2 Oscar ödüllü Uygunsuz Gerçek belgeselinin Türkiye gösterimi.
- Doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımına ve korunmasına yönelik çalışmalar yürüten WWF Türkiye'nin 15 yıldan bu yana ana sponsorluğu.
- Dünyadaki küresel iklim değişikliğine dikkat çekmek amacıyla uygulanan 60 saniyelik Dünya Saati eylemine 2 yıldan bu yana WWF Türkiye'yle birlikte verdiği destek.
Ünsal Ereke/Milliyet


Geri Dön