26 / 04 / 2024

Gayrimenkul alırken tapu işlemlerine dikkat!

Gayrimenkul alırken tapu işlemlerine dikkat!

Konu alan vatandaşlar tapu devir işlemleri esnasında yapılması gereken işlemleri araştırıyor. Özellikle tapu için gerekli belgelerin neler olduğunun bilinmesi oldukça önemli. Peki Tapu için gerekli olan evraklar neler?



Ev, arsa, arazi veya ticari yapı gibi pek çok gayrimenkullerin devir işlemlerinde kişilerin bazı evrakları temin ettikten sonra yetkili kurumlara başvuru yapmaları gerekiyor. Milliyet'te yer alan habere göre; tapu devir işlemleri sırasında yapılacaklar vatandaşlar tarafından merak ediliyor.

Tapu Başvuruları Nasıl Yapılır?

Yeni bir gayrimenkul alındığı zaman gayrimenkulün tapusunun alınması için bazı adımların uygulanması gerekiyor. İlk olarak Tapu müdürlüğünden randevu alınması gerekiyor. Bu randevunun alınmaması durumunda tapu işlemleri gerçekleştirilemez. Tapu randevusu randevu.tkgm.gov.tr adresinden alınabilir. Bunun dışında ALO 181 Tapu ve Kadastro hattını arayarak da randevu almak da mümkün. Randevu alındıktan sonra telefona SMS ile bilgiler gönderiliyor.

Tapu İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Tapu devir işlemleri üç aşamada yapılıyor. Bu işlemler tapuya gitmeden önce yapılan işlemler, tapu evrakları ile birlikte tapuda yapılan işlemler ve tapu alındıktan sonra yapılan işlemler olarak 3'e ayrılıyor. Tapuya gitmeden önce yapılması gereken ilk işlem tapu randevusunu almak. Daha sonra gerekli evrakların hazırlanması gerekiyor. Tapu işlemleri için gerekli evraklar şu şekilde: 

- Son iki ay içerisinde çekilmiş olan 1 adet renkli resim
- Nüfus Cüzdanı aslı ve fotokopisi
- Tapu belgesinin aslı ve fotokopisi
- İkametgah adresi ve telefon bilgileri
- Deprem sigortası ( 1 yılı doldurmamış Doğal Afet Sigortası)
- Emlak vergi dairesinden alınmış olan temiz kağıdı
- Satıcı tapuya gelmeyecek ise müracaat eden kişi için vekaletname

Tapu Harcı Nereye Ödenir?

Tapu harçları vatandaşlar tarafından 3 farklı şekilde ödenebiliyor. Bunlardan birincisi tapu devir işleminin yapıldığı yerin vergi dairesi. Diğer ödeme şekli ise anlaşmalı bankalar. Son seçenek ise tapu müdürlüklerindeki ATM veya internet bankacılığı üzerinden ödemelerin yapılması.

Tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak şartı ile tapu müdürlüğüne beyan edilen devir ve iktisap değeri üzerinden hesaplanır. Belirlenen ödeme seçeneklerinden birisi seçilerek gerekli yerlere tapu harcı ödemeleri yapılabilir. 

Ayrıca alınan gayrimenkul banka kredisi ile alınmış ise tapu harcı miktarında herhangi bir değişiklik olmaz. Harç, gerçek devir bedeli üzerinden hesaplanır. Eğer bu gayrimenkulün devir bedelinin bir kısmı banka kredisi bir kısmı nakit veya banka havalesi ile ödenmiş ise yapılan bütün bu işlemler toplanır ve toplam bedel üzerinden ödeme işlemleri yapılır. 

Ev alıp satacaklar dikkat! Cezası büyük!


Geri Dön