28 / 03 / 2024

Gayrimenkul kiralaması nasıl yapılır?

Gayrimenkul kiralaması nasıl yapılır?

Konut sahibi ve kiralamak isteyen kişi arasında imzalanan sözleşmede maddelerin açık, net ve kesin olarak belirtilmesi her iki taraf içinde ileride çıkabilecek sorunların önüne geçiyor.



Sözleşmede dikkat edilmesi gerekenlerin başında, taşınmazın cinsinin en olduğunun belirtilmesi gerekiyor. Eğer kiralanan bir gayrimenkul ise ''Daire'' şeklinde, bir iş yeri ise ''Mağaza'' şeklinde belirtilmesi gerekiyor.


KESİN HÜKÜMLER ŞART

Kira sözleşmesinin imzalandığı tarihin unutulmaması; kiranın başladığı tarih ve eğer süreli bir sözleşme ise, ne zaman son bulacağı gibi hususların kesin olarak belirtilmesi gerekiyor. Konut kira sözleşmesi imzalanırken, ödenen nakit paranın sözleşmede belirtilmesi gerekiyor. Böylece ne zaman ne kadar para verildiği de kayda geçmiş oluyor.


EN GÜVENLİSİ NOTER 

Konut tesliminde; konutun ve konutta yer alan demirbaşların o anki durumlarının da sözleşmeye kaydedilmesi gerekiyor. Kira sözleşmesinin bitmesi durumunda, kiracıdan konutu aldığı gibi bırakması talep edilebiliyor. Kefil bulunuyorsa kefile ilişkin bilgilerin de kira sözleşmesinde belirtilmesi gerekiyor. Kira sözleşmesi noterde imzalanabildiği gibi şahitler huzurunda da imzalanabiliyor. Noterde imzalanan kira sözleşmesi oluşabilecek sorunlara karşı daha güvenli. 


Güneş


Geri Dön