19 / 04 / 2024

Gayrimenkul sahipleri dikkat! Ödemeyene ceza!

Gayrimenkul sahipleri dikkat! Ödemeyene ceza!

Türkiye sınırları içerisinde bulunan kişiler için emlak vergisi ödemeleri başladı. Vergi ödemeleri 31 Mayıs Pazar günü sona erecek. Bu tarihleri geçiren vergi mükellefler için ise cezai işlem uygulanacak.



Milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiren emlak vergisinin ilk taksit dönemi devam ediyor. Arsa, bina, arazi gibi taşınmazlardan yılda iki taksit halinde tahsil edilen emlak vergisini gayrimenkulünü elden çıkarmayanlar ile geçtiğimiz yıl gayrimenkul alanlar bu yıl ödeyecek. 

Yüzde 2 gecikme zammı

2020 yılı 1. taksit ödemeleri 31 Mayıs Pazar günü sona erecek. Mükelleflerin herhangi mağduriyet yaşamaması için belirtilen tarihler arasında ödemelerini yapmalarını gerekiyor. Bu tarihleri geçiren vergi mükellefler için ise cezai işlem uygulanacak. Vergi dönemini geçiren mükellefler için her ay için yüzde 2 oranında gecikme zammı kesilecek.

Kimler emlak vergisi ödeyecek?

Bina vergisini, binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler ödeyecek. Bir binaya paylı mülkiyet durumunda malik olanlar, hisseleri oranında mükellefler sayılıyor. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu tutuluyor.

Kimler emlak vergisinden muaf?

- Hiçbir gelir olmayan,
- Sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan başka geliri olmayan emekliler,
- Gaziler,
- Engelliler,
- Şehitler,
- Dul ve yetimler,
- İşsizler

Emlak vergisi nasıl hesaplanır?

4 yılda bir takdir komisyonlarca açıklanan emlak değerleri yeniden belirleniyor. Son olarak 2017 yılında tespit edilen değerler, 2021 yılına kadar geçerli oluyor. Ara yıllarda tespit edilen rakama yeniden değerleme oranı ekleniyor. Yeniden değerleme oranı bu yıl için yüzde 22.58 olarak belirlendi. Buna göre, Emlak Vergisi değeri yeniden değerleme oranının yarısı olan (yüzde 23.73/2) yüzde 11.29 artırılarak hesaplanacak.

Emlak vergisinden muaf olmanın şartları!

Emekliler için 2020 emlak vergisi rehberi!


Geri Dön