19 / 03 / 2024

Gayrimenkul sektöründe paylaşmanın önemi!

Gayrimenkul sektöründe paylaşmanın önemi!

Paylaşmayı maddi kayıp değil çok önemli bir kazanç olarak gören ofislerin ve gayrimenkul danışmanlarının artması, gayrimenkul sahiplerinin ve müşterilerin de bu durumdan maksimum fayda sağlanması amaçlanıyor.



Çanakkale Kalem yazısından Özgür Demirci bugünkü yazısında; her sektörde olduğu gibi gayrimenkul sektöründe büyük önem taşıyan paylaşımı anlattı.

Her sektörde olduğu gibi gayrimenkul sektörünün de ufak gibi görünen ama aslında çok önemli nüansları vardır. Bizim sektördeki nüanslardan biri de “paylaşmak”tır. 17 yıl önce bu sektöre ilk adım attığımda bana öğretilen şeylerin başında paylaşmak vardı. Öyle başladığı için de öyle devam etti. Şimdi eğitim verirken de mesleğe yeni girecek arkadaşlara söylediğim en önemli noktalardan biri budur; “paylaşmak”

Bir gayrimenkul sahibi bizi gayrimenkulünü pazarlamamız için yetkilendirdiğinde bizden bir tek beklentisi vardır; onun haklarını korumamız. Konu gayrimenkulün satılması ise olabilecek en doğru fiyattan satılmasını, kiralanması ise en hızlı ve en uygun kiracı adayına gayrimenkulün kiralanmasını bekler. Ancak sektöre baktığımızda şunu görürüz; emlakçıların çoğu paylaşmayı bilmez. Bunun sebebi gerekli eğitim almamasından başlar, yaptığı işi anlamamasıyla devam eder ve para kazanma hırsıyla üstlendiği sorumluluğa uygun davranmamasıyla zirveye çıkar.

Özellikle kiralamalarda sık sık karşılaşıyoruz; bir müşteri bizden bir talepte bulunuyor, elimizde olmadığı için meslektaşlarımızın elindeki portföylere bakıyoruz ve uygun olduğunu düşündüğümüzde kendileri ile iletişime geçiyoruz. Çoğu zaman aldığımız cevap; “kiralıkları paylaşmıyoruz”. Sebep? Paylaştıklarında az para kazanıyorlarmış. Sonuç? O gayrimenkulü sana emanet eden gayrimenkul sahibini sen çok kazanasın diye belki de zarara uğratacak olman. E mal sahibi nerden bilsin bu durumu? Sen biliyorsun, ben biliyorum ve bu sektörü bilen herkes biliyor ki sen gayrimenkul sahibinin tarafında değil, kendi kazanacağın paranın miktarını arttırma peşindesin.

Ve işin komik tarafı paylaşması ile paylaşmaması arasında çoğu zaman oynayan rakam Çanakkale gibi ufak şehirlerde 300-400 TL bandındadır. Büyük şehirlerde de bu rakam olsun 800-1000 TL. Az para mı? Küçük düşünüyorsanız çok paradır, büyük düşünüyorsanız az paradır çünkü paylaşarak büyüyeceğinizin farkındasınızdır ve paylaştığınız bu rakam aslında kendinize yaptığınız yatırımdır.

Yine eğitimlerimde anlattığım bir noktadır; biz gayrimenkul danışmanlarının 2 türlü müşterisi vardır. İlki mal sahipleri ve gayrimenkul arayışında bulunanlar, ikincisi ise sektördeki meslektaşlarımız. Gayrimenkul Danışmanlığını uzun soluklu bir kariyer olarak gören her danışman ikincisinin önemini bilir ve paylaşır. Paylaşmaktan imtina eden ise bu sektörü anlamamıştır ve hiçbir zaman gayrimenkul danışmanı olamayacaktır. Hani ara ara yazıyorum ya Emlakçılık ile Gayrimenkul Danışmanlığı arasında fark vardır diye. İşte o farklardan biri budur; Emlakçı önce kendi kazancını düşünür ve ufak hesaplar yapar, Gayrimenkul Danışmanı ise önce müşterisinin hakkını korumayı düşünür ve bunu yaparken aslında kendisine yatırım yaptığına inanır.

Paylaşmayı maddi kayıp değil çok önemli bir kazanç olarak gören ofislerin ve gayrimenkul danışmanlarının artması, gayrimenkul sahiplerinin ve müşterilerin de bu durumdan maksimum faydayı elde etmesi dileğiyle..


Geri Dön