28 / 03 / 2024

Gayrimenkul şirketleri ilk yarının en hızlıları oldu!

Gayrimenkul şirketleri ilk yarının en hızlıları oldu!

Borsada yılın ilk yarısında kar ve satışta en hızlı gayrimenkul şirketleri oldu. Beklentilerden daha fazla satış gerçekleştiren şirketler karlılıkta öne çıktı  



Yılın ilk yarısına ait bilançolar tamamlandı. Borsada işlem gören 344 şirketin net karı 16 milyar 120 milyon TL olarak gerçekleşirken, net satışları 194 milyar 705 milyon TL oldu. Borsa şirketlerinin satışları yüzde 26 artış gösterirken net karı yüzde 14.81 oranında düştü. Kurların hareketlenmesi ve artan maliyetler şirketlerin karlarında erimeye neden olurken ilk yarıyı yüksek performansla tamamlayan firmalar gayrimenkul şirketleri oldu.

Bu yılın ilk yarı bilançolarına bakıldığında; kar ve satışları yüzde 11 'in üzerinde (ilk çeyrekte ekonomideki büyüme yüzde 11 oldu) gerçekleşen 68 şirket içerisinde satışları en fazla büyüyen firmalar Vakıf GMYO, Sinpaş GMYO, Alarko GMYO oldu. Vakıf GMYO 'nun satışları yüzde 1.314 artış gösterirken karı yüzde 977 arttı. Sinpaş GMYO 'nun ise yüzde 318 oranında artmasına rağmen net karı yüzde 1.026 arttı.

Beklentinin üzerinde
Sinpaş GMYO beklentilerin üzerinde bir kar açıkladı. Bunun nedeni şirketin beklentilerden daha fazla ev teslimi yapmış olması ve Bosphorus City 'de yapılan teslimlerin oranının daha yüksek olmasına dayanıyor. şžirket ikinci çeyrekte 1.070 ev teslimi gerçekleştirdi. Geçtiğimiz dönemlerde de gözde sektörler arasında yer alan gayrimenkule ilgi sürmeye devam ediyor.
Satışlarındaki büyümeyi karlılığına yansıtmayı başaran şirketler ilk yarıyıl bilançolarında öne çıktı. İlk yarıyıl bilançolarında öne çıkan şirketlere baktığımızda metal eşya, gıda ve tekstil şirketlerini görüyoruz: Ege Endüstri, çemaş Döküm, Mango Gıda, Park Elek. Madencilik, Işıklar Yat. Holding, Gentaş, Konfrut Gıda, Componenta Dökümcülük, Menderes Tekstil, Türk Traktör, Good-Year, Advansa Sasa en hızlı büyüyen 68 şirket içerisinde ilk 20 'ye girmeyi başaranlar arasında yer alıyor.

DIşž PİYASALARA GÖRE DAHA OLUMLU  
Dış piyasalar referans alınmakla birlikte bir ölçüde iç piyasalar daha olumlu görünüm veriyor. Para piyasaları da (faiz-döviz) bu durumu destekler konumda. Buna etken olarak geçtiğimiz dönemde endeks ve hisse fiyatlarında dış piyasalara göre daha yüksek oranda yaşanan düşüş gösterilebilir. Bunun dışında cari açık ve makro ekonomik verilerin daha olumlu olmasının da katkısından bahsedilebilir. Ancak hemen hatırlatmak gerekir ki dış piyasalar denge bulmadan iç piyasa dengelerinin toparlanması olasılığı zayıf.

BÜYÜME PRİME       DÖNÜşžEBİLİR
Bilançolarda büyümeler oldukça önemli. Analistler için ilk bakılacak kriterlerin başında büyüme geliyor. Satışlardaki ve buna bağlı olarak karlardaki büyüme önemli kriterler. Satışları artmayan ya da düşen firmanın olağan dışı faaliyetlerden bir geliri yoksa doğal olarak karlılığı da düşecektir. Satışları büyüyen firmalar daha karlı bilançolar yayınlayabiliyor. şžüphesiz satışları artmasına rağmen bazen karlılığın artamadığı istisnai durumlar da olabilir. O takdirde de nedenlerine bakmak gerekiyor.
Faaliyet dışı bir gider mi var Maliyetler satışlardan daha fazla mı artmış Eğer maliyet artışı değil de sadece bir döneme mahsus olacak olağandışı giderden kaynaklanan bir zarar söz konusu ise bunu çok fazla dikkate almamak gerekir. Zira koşullar normale döndüğünde bir sonraki dönem kar gelecektir. Ancak satışlar artmasına rağmen kar düşüşü rekabetten kaynaklanan fiyat indirimleri veya satılan malın maliyet artışına bağlı ise bu defa durum biraz daha ciddidir. Bilançolardan yararlanmak için biraz analist gözüyle bakmak gerekiyor.

 Zeynep AKTAşž-/Milliyet

 


Geri Dön