23 / 04 / 2024

Gayrimenkul yatırımcılarının son gözdesi Çekmeköy!

Gayrimenkul yatırımcılarının son gözdesi Çekmeköy!

Anadolu yakasının villa bölgesi olarak değer kazanan Çekmeköy, ilçe dışında kalan konutların bile adresi oldu



Ümraniye sınırında kalan pek çok proje adresi Çekmeköy olarak veriyor. Planlı gelişen ve yeşil bir bölge olması yaşamak için, geleceğe ilişkin potansiyeli ise yatırım için ilçedeki konutları cazip kılıyor.

İstanbul'un çiçeği burnunda ilçelerinden Çekmeköy, Anadolu yakasının gayrimenkul yatırımları açısından en hızlı ilerleyen bölgeleri arasında. 2000'li yılların başında villa projeleriyle göz önüne çıkan Çekmeköy, o dönemde Ümraniye'ye bağlıyken, mart yerel seçimlerinde Alemdağ, Taşdelen ve Ömerli'yi de sınırları içine alarak ilçe oldu. Sinpaş, Sur Yapı ve Fiba Gayrimenkul'ün de aralarında bulunduğu önemli yatırımcıların projelerine ev sahipliği yapan Çekmeköy, yeni yollar, metro istasyonu ve potansiyel üçüncü köprüye yakınlığıyla gündemden düşecek gibi görünmüyor. Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz da ilçenin en çok planlı yapılaşma anlamında avantaj sağladığını söylüyor. Çekmeköy'de imar izinlerinin 0.20 ile 1.20 arasında olmasına rağmen doğası ve konumuyla ilçenin yatırımcılar açısından da gözde olduğuna dikkat çeken Poyraz, ilginç bir detay paylaşıyor: “Aslında piyasada Çekmeköy'de olduğu belirtilen Evidea ve İdealistkent dahil pek çok proje Ümraniye sınırı içinde. Ama bize çok yakın oldukları için adresi Çekmeköy olarak veriyorlar. Çünkü bunu prestij olarak görüyorlar. İnsanların alma şansı artıyor. Yatırımcıları arayıp söylediğimizde ‘İlçenin de reklamı oluyor, fena mı' yanıtını alıyoruz.”

BİR KİŞİYE 4 METREKARE YEŞİL ALAN DÜŞÜYOR
İnsanların genellikle köprülere yakın, sakin ve yeşil yaşam alanı olarak Çekmeköy'ü seçtiğini söyleyen Poyraz, “Nüfusu 142 bin civarındaki ilçede yapılan yeni konutlarla nüfus patlamaz. Çünkü İstanbul'un yüzölçümü en büyük beş ilçesinden biri burası. Ayrıca imar izinleri çok düşük. Hiçbir zaman yoğunluk olmayacak” diyor. Çekmeköy'de sanatçıların, akademisyenlerin ve siyasetçilerin de yaşadığını aktaran Poyraz, şöyle devam ediyor:
“Planlı ve yeşil olması çok önemli bölgenin. Kişi başına 4 metrekare yeşil alan düşüyor. Bu da askeriye ve ormanların dışında kalan alan için geçerli. Şu anda belediyemizden ayda yüz imar durumu alınıyor. Bunun ancak yüzde 20'si arsa almak içindir. Demek yılda binden çok proje yapmak için talep var. Gelecek parlak.”
 
Alemdağ'a metro Ömerli'ye yeni plan
 
Belediye Başkanı Poyraz, Ömerli için İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile yeni bir plan üzerinde müştereken çalıştıklarını da söylüyor. Buna göre, düşük imar yoğunluklu bir plan hazırlanacak. Poyraz, “Ömerli beton yığını olmayacak. İptal edilen planları 0.20 ile yenileyeceğiz” diyor. Poyraz, metro çalışmaları için ise şu açıklamaları yapıyor: “Üsküdar'dan Alemdağ sınırına kadar metro altyapı çalışmaları bitti. Finansmanının yüzde 70-80'i hazır. 700-800 milyon Euro'luk projenin yabancı krediyle 600 milyonu temin edildi. Bir iki ay içinde ihalesi yapılıp temeli atılacak diye düşünüyorum. Metrodan Üsküdar'a Marmaray'dan denizin altından Yeşilköy'e kadar bağlanacak.”
 
 
Kaçak kat çıkan kendisi yıkıyor
 
“Kentsel dönüşümü halk kendi içinde birleşip yapsın istiyoruz” diyen Poyraz,  şöyle devam ediyor: “Depreme dayanıklı değil, çevreyi çirkinleştiriyor bu binalar diyerek birleşip bize gelirlerse, müteahhit bulurlarsa yardımcı oluruz. İşgalci yapı yok burada. Tapuları var çünkü. Gecekondu yok denecek kadar az. Hazine arazisini işgal eden olmadığı için burada TOKİ'nin Kiptaş'ın dönüşüm yapacak alanı yok. Ancak kaçak kat çıkanlar var mesela. Onların da kendilerine yıktırdık.”
 
 
Potansiyel yüksek ancak büyük kazanç fırsatı kaçtı
 
Çekmeköy bölgesiyle ilgili konut yatırımlarını değerlendiren İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizamettin Aşa, ilçenin gelecekte çok parlak bir yer olacağına dikkat çekiyor. Fiyatların hiçbir zaman çok yükselmeyeceği yorumunu yapan Aşa, şunları söylüyor: “Gelişmeye yeni başlayan potansiyeli olan bir yer. Köprülere yakın ancak trafik sorunu malum. Fiyatlar zaten düşük değil. Dolayısıyla bundan sonra da çok fazla artmayacaktır. Fakat bir ivme zaten yakalanmış. Düşüş de olmayacaktır. Düşünün, 2 milyon dolara villa satılıyor bu bölgede. Çünkü gelişim sürüyor. Konut yatırımından asıl kazançlı çıkanlar Çekmeköy'de bu kadar çok proje yapılmadan, birkaç yıl önce almış olanlar.”
 
Yüksek kiradan kaçanlar kiralık pazarını besliyor
 
Century 21 emlak ofisi temsilcisi Tolga Han, Çekmeköy ile ilgili değerlendirmesinde, bölgenin 3-4 yıl öncesine göre daha iyi durumda olması nedeniyle yatırım açısından cazibesini biraz yitirdiğini belirtiyor. Han, şu yorumlarda bulunuyor: “O dönemde Ikea, alışveriş merkezleri yoktu, kavşaklar yapılmamıştı. Bir evin bedelini amorti etmesi 7-8 yılken, şimdi fiyatların artmasıyla 16 yıla çıktı. Fakat projeler çeşit çeşit. Hepsini kendi içinde değerlendirmek de mümkün. Satılık fiyatları krizde yüzde 10-15 gerilese de bir yıl için de kendini toparlar, artışa geçer. Kiralarda ise yüzde 20 gerileme var. Fakat müşteri çok. Kozyatağı, Suadiye gibi yerlerdeki yüksek kiralardan kaçanlar Maltepe ve Çekmeköy gibi ara bölgelere geliyor. O yüzden kiralık evler çok boş kalmıyor. Bir avantaj da Çekmeköy'de fiyatların uçmaması, ederi kadar olması.”
 
Avantajlar
 
-Çekmeköy'ün ilçe olması, hizmet hızı ve kalitesini artıracak. Gelişim yaşanacak.
-Metro istasyonu ile yeni bağlantı yolları gelecekte ulaşım açısından kolaylık getirecek.
-Üçüncü köprü Beykoz'dan geçerse özellikle Alemdağ tarafı bağlantı yolları ile köprüye en yakın stratejik alanlardan olacak.
-Kiracı bulmak kolay.
-Planlaması yapılmış, imar yoğunluğu düşük, yeşil bir bölge.
 
Dezavantajlar
 
-İstanbul'un merkezde olmayan her noktası gibi uzaklık trafik yüzünden dezavantaj.
-Bölgede genellikle villa yapılaşmasına rağbet var. Apartman dairesi isteyenler özellikle projelerde bakıyorsa zorlanabilir.
-Fiyatların çok yükselmesi ve getiriyi katlaması kısa ve orta vadede beklenmiyor.
-Kira getirisi çok yüksek değil.
Menekşe Ataselim/Gazete Habertürk

!

 


Geri Dön