29 / 03 / 2024

Gayrimenkul yatırımda güvenli liman oldu!

Gayrimenkul yatırımda güvenli liman oldu!

Kasım 2021'de konut satışları son 16 ayın en yüksek rakamını elde etti. Sektör temsilcileri vatandaşın gayrimenkulü güvenli liman olarak gördüklerini dile getirdi. 



Ülke genelinde konut satışları Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 59 artarak 178 bin 814 olarak kaydedildi. Milliyet'ten Duygu Erdoğan'ın haberine göre; Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), tarafından açıklanan konut satış verilerine göre, Kasım ayındaki bu yüksek satış oranı, bu senenin şimdiye kadarki en yüksek aylık rakamı oldu. Ayrıca kasımdaki konut satış adedi, son 16 ayın da en yüksek aylık satışını gösteriyor. 

2021 Kasım’da yapılan satışlar, tüm zamanların aylık 4. en yüksek oranı elde edildi. Öncesinde sırasıyla Temmuz 2020'de 229 bin 357 bin, Aralık 2019’da 202 bin 74, Haziran 2020’de 190 bin 12 ile aylık bazda rekorlar elde edildi. İnşaat maliyet artışları ile dövizde yüksek seyir sebebiyle gelecekte üretilecek konutlarda daha yüksek fiyat beklentisi, tüketiciyi mevcut konutlara yatırıma yönlendiriyor.

Gayrimenkul yatırımda güvenli liman oldu!

Diğer yandan sektör temsilcileri, altın ve döviz gibi yatırımlardaki kazançların ev alımına yönlendirildiğini belirtiyor. 

Kredi kullanımı arttı

Konut satışları Ocak-Kasım 2021 döneminde ise bir önceki seneye göre yüzde 9.2 azalışla 1 milyon 265 bin 353 oldu. İpotekli konut satışları olarak bilinen banka kredili satışlar Kasım'da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 61 arttı. Bu artışı, Merkez Bankası’nın faiz indirimlerini ev kredisi faiz indirimi olarak yansıtan kamu bankalarının hamlesi yardımcı oldu. 

Kamu bankalarının 26 Ekim itibarıyla faiz oranlarını önce yüzde 1.29'a sonrasında da yüzde 1.20'ye kadar çekmesi kredi kullanımını yükseltti. Diğer konut satışlarının yani peşin ve şirket vadeli alımlar ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 58.4 arttı.

'Güvenli liman oldu’

Gayrimenkul yatırımda güvenli liman oldu!

İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, kasım verilerini şöyle yorumladı:

“1. ve 2. el kategorisi kapsamındaki ipotekli satışlardaki nakit döngüsü hareketli. İlk 11 aydaki ipotekli satışlar son yılların en düşük seviyesine gerileyerek (yaklaşık yüzde 19.7), konut alıcılarının yüksek faiz altına girmediklerini gösteriyor. Farklı bir açıdan baktığımızda, satışların yüzde 80’nin nakit olduğunu ve özellikle 2. elde konutların büyük kısmında peşin ödeme yapıldığını söylemek yanlış olmaz. Bunun özeti; döviz, altın, vadeli mevduat gibi alternatif yatırım araçlarından gayrimenkul sektörüne çok ciddi bir kaynak aktarımı olduğudur.

Yatırım araçlarının oynak ve riskli hale gelmesi, yatırım sahiplerinin güvenli liman olarak bilinen gayrimenkule yönlendirmeye başladı. Önümüzdeki ay dövizdeki ani yükselişin son bulacağını öngören yatırımcıların daha hızlı gayrimenkule yöneleceğini düşüyoruz.”

Gayrimenkul yatırımda güvenli liman oldu!

Yılın ilk rekoru yabancılardan

Yabancılara yapılan konut satışları Kasım ayında bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 48.4 artarak 7 bin 363 oldu. Toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 4.1 oldu.

Yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırayı 2 bin 922 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul’u sırasıyla bin 917 konut satışı ile Antalya, 428 konut satışı ile  Ankara  izledi. Geçen ayki satışla birlikte 11 aylık dönemde ulaşılan 51 bin 352 adetlik konut satış rakamı, sektördeki ilk rekoru da getirmiş oldu. Sektörün beklentisi, 2021’de bu sayısının 57 bin sınırını aşmasına yönelik. Dövizdeki kısa vadeli hızlı yükselişin de bu beklentiyi desteklediği ifade ediliyor. Daha önce 2020’de 41 bin 298 ve 2019’da 45 bin 967 seviyeleri aşıldı. 

Dövizini bozduran ev aldı!

Yabancıya konut satışında çifte rekor!

2021 Kasım'da 178 bin 814 konut satıldı!


Geri Dön