26 / 04 / 2024

Gayrimenkulde faiz endişesi son buldu!

Gayrimenkulde faiz endişesi son buldu!

Ev sahibi olmak isteyenlerin ‘faiz endişesi’nin son bulması konut satışlarında da etkisini hemen gösterdi...



Gayrimenkul sektörü ve tüketicinin nabzını tutan Milliyet Emlak Rehberi, ev sahibi olmak/emlak yatırımı yapmak isteyenler için sektörde oluşan fırsatları takip etmek adına yol gösterici olmaya devam ediyor. Rehberin 2018 yılı Kasım ayı sayısında en düşük konut kredisi faiz oranının yüzde 1.97 olduğu, tüketicinin ağırlıklı olarak gayrimenkul firmalarının sundukları ödeme modellerinden yararlanarak, daha uygun kredilere ulaşabilecekleri önerisi paylaşılmıştı. Aradan geçen tam bir yılda, konut kredisi faiz oranlan yüksek olmasına rağmen, ev sahibi olmak isteyenlerin firmalarla oluşturduklan modeller ile alım yapmaya devam ettikleri görüldü.

Tam zamanı

Milliyet'ten Duygu Erdoğan'ın haberine göre; Mevcut dönem ise hem kamu, hem de özel bankalardan konut kredisi kullanmanın tam zamanı.Ağustos ayından bu yana aşağı yönlü seyreden konut kredisi faizleri kamu bankalarının hamlesiyle yüzde 0.99’u gördü. Merkez Bankası’nm son 3 aydaki faiz hamleleri ardından reel sektörün özel bankalardan beklediği konut kredisinde düşük faiz hamlesi de geldi. Bu oran, bazı özel bankalarda da yüzde l’in altına indi.

Ev sahibi olmak isteyenlerin ‘faiz endişesi’nin son bulması konut satışlarında da etkisini hemen gösterdi. Eylül ve ekim aylarında banka kredili yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı dönemlerine göre sırasıyla yüzde 460 ve yüzde 525 artış gösterdi. 0.98-0.99 faiz oranlarıyla ev sahibi olmak isteyenler, yılın son çeyreğinde oluşan fırsatları da değerlendirebilecek.

1 milyon bandı aşıldı

2019’un ilk 10 ayındaki toplam konut satışları 1 milyon adedi aşarak, 1 milyon 8 bin seviyesinde gerçekleşti. Yılı 1 milyon 300 bine yakın bir konut satışıyla kapatmayı bekleyen sektör temsilcileri; yüksek faiz oranları, sınırda yaşanan olumsuz gelişmeler gibi etkenlere rağmen ulaşılan rakamın >çok değerli olduğuna dikkat çekiyor.

Konut sektörü, piyasalardaki durgunluk ve yüksek faiz oranları nedeniyle son bir buçuk yılı daralmayla geçirdi. Ancak bu durgunluk, sektörün kendi içinde yenilenmesi ve üretici ile tüketicilerin yararına olan pek çok düzenlemenin hayata geçirilmesinde fırsat oldu. Müteahhitleri sınıflandıran, kentsel dönüşümü hızlandıran, tapu sorunlarını geçmişte bırakacak düzenlemeler önemli kazanımlar oluşturacak.

Konut kredisi faizleri düşmeye devam edecek mi?
 


Geri Dön