20 / 04 / 2024

Gayrimenkulde yatırımlar değişiyor! Hazır arazi konsepti başlıyor!

Gayrimenkulde yatırımlar değişiyor! Hazır arazi konsepti başlıyor!

Konut ve ofis binası yatırımları devam ederken gayrimenkul şirketleri şimdi de öğrenci yurdu, yaşlı bakımevi ve sağlık rezidansları ile hazır arazi konseptleri üzerine yoğunlaştı...



Gayrimenkul sektörü, kamu bankaları ve Emlak Konut GYO kampanyalarıyla canlanırken, yeni projelerin de daha hızlı gündeme gelmesi planlanıyor. Koronavirüs salgını ile beraber, şehirleşmede ve konutta yeni kodlar oluşturulurken, müteahhitlerin geliştirdikleri projeler de hızla çeşitlenecek.

Sektörün gündeminde özellikle öğrenci yurtları ve yaşlı bakım merkezleri/evleri bulunuyor. Milliyet'ten Duygu Erdoğan'ın haberine göre; konut ve ofis binası yatırımları devam ederken gayrimenkul şirketleri şimdi de öğrenci yurdu, yaşlı bakımevi ve sağlık rezidansları ile hazır arazi konseptleri üzerine yoğunlaştı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, geçtiğimiz günlerde İstanbul’da gayrimenkul sektörünün temsilcileriyle de bir görüşme düzenlemişti. Bakan Kurum, sektöre; konut dışında üretimde de çalışmaları konusunda fikir verdiklerine dikkat çekmişti. Kurum, “Birçok il ve ilçede otopark ihtiyacı var. İlçelerimizin ihtiyaç duyduğu otoparkları belediyelerimizle birlikte gidip orada katlı otopark şekliyle belli alanlarda yapacağız. Bunun dışında yaşlı bakım evlerine ihtiyaç arttığı için bu tip projeler de gündeme gelecek. Yeni döneme göre de değişimler olacak. Mesela projelere kargo odası eklenecek” diye konuşmuştu.

 Gayrimenkulde yatırımlar değişiyor! Hazır arazi konsepti başlıyor!

Yenileri geliyor

‘Sağlık rezidansı’ fikriyle ‘Antwell’ markalı üretime başlayan ve ilk projelerini İstanbul Çamlıca’da inşa eden Ant Yapı, yeni projeler için çalışıyor. Ant Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Okay, “Antwel, huzurevi, yurtlar gibi toplu yaşam alanlarından çok farklı noktada. Herkes kendi evinin mahremiyetini sürdürüyor” diye konuştu.

Antwell İyi Yaşam Evleri projelerini geliştirerek büyüteceklerine dikkat çeken Okay, “Bize gelen taleplerde de gördük ki bünyemizde yer alan ve Acıbadem Mobil tarafından Antwell sakinlerimize yönelik hizmet veren sağlık ünitemiz sadece ileri yaşlılar için değil, hepimiz için çok büyük bir ihtiyaç. Biz de Ant Yapı olarak her zaman olduğu gibi sektörde yeni ihtiyaçlara göre hareket edeceğiz” dedi. 

Öğrenci evi inşa ediyor

Erkanlı Holding de ‘Univa’ markasıyla öğrenci evi yapıyor. İlk Univa projesi Sakarya’da inşa edilirken, daha sonrasında Kocaeli ve Düzce’deki öğrenci evleri yapıldı. Yatırımcılar için 8 yıldan başlayan sürelerle amortisman, 5 yıl kira garantisi fırsatı veriliyor. Univa’nın yurtdışındaki ilk durağı ise İngiltere'ydi.

Gayrimenkulde yatırımlar değişiyor! Hazır arazi konsepti başlıyor!

Arsa geliştirip satışa sunuyor

Nef İcra Kurulu Üyesi Selçuk Çelik, konut dışında, ‘Novu’ markalı öğrenci yurtları geliştirdiklerine dikkat çekerek, “Yurt yatırımına inanıyoruz, Sütlüce ve Kağıthane’de iki yeni Novu için çalışmamız devam ediyor. Hedefimiz 2023’de 10 şehirde Novu ile yer almak” diye konuştu.

Konut dışında arsa yatırımı için de çalışmalar yaptıklarına da vurgu yapan Çelik, Kızılırmak üzerinde bulunan ve Hirfanlı Gölü’ne 1 kilometre cephesi olan Nef City 82’nin, 12.4 milyon kişiye araba ile 1 saat 30 dakikada ulaşım imkanı sağladığını belirtti. Çelik, “Arsa geliştirip satma işine Anadolu’nun diğer illerinde de devam edeceğiz. İstanbul’da da planlıyoruz. Bu şekilde güvenli arsa yatırımı yapma imkânı sağlayacağız” şeklinde konuştu.

Yaşlı ve öğrenci sayısı artışta

Türkiye’de 2014'te 6 milyon 192 bin kişi olan 65 yaş ve üzeri nüfus son 5 yılda yüzde 21.9 artış gösterdi ve 2019’da 7 milyon 550 bin oldu. Yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı 2014'te yüzde 8 iken, geçen yıl yüzde 9.1’e yükseldi. Nüfus projeksiyonlarına göre yaşlı nüfus oranının 2023'te yüzde 10.2, 2030'da yüzde 12.9, 2040'ta yüzde 16.3, 2060'ta yüzde 22.6 ve 2080'de yüzde 25.6 olacağı öngörülüyor. 

Türkiye’deki üniversite öğrenci sayısı, 2017-2018 eğitim-öğretim yılında 7 milyon 560 bin iken geçen dönemde 7 milyon 740 bine ulaştı. Üniversite öğrencilerinin 4 milyon 64 bin 516’sı erkek, 3 milyon 675 bin 986’sı kız öğrenciden oluşuyor.

Koronavirüse karşı 'ev ve tatil bir arada olsun' trendi: Kiralık villalar!

Konutta dinamikler değişiyor!

Konut tasarımlarında yeni dönem: Balkon ve teras trendi!


Geri Dön