25 / 04 / 2024

Gayrimenkulün elde kaldığı süreye göre vergilendirme yolda!

Gayrimenkulün elde kaldığı süreye göre vergilendirme yolda!

2010'da yürürlüğe girmesi beklenen yeni Gelir Vergisi Yasası Taslağı'yla ilgili çalışmalar hızlandı



Yeni Gelir Vergisi Yasası Taslağı'na göre gayrimenkul satışlarından elde edilen kazançlar gayrimenkulün elde kaldığı süreye göre vergilendirilecek. Küçük esnafa vergi istisnaları getirilecek

Unakıtan karar verecek

Maliye Bakanlığı, Yeni Gelir Vergisi Yasa Taslağı çalışmalarını bu ay içinde tamamlayarak mayısta Başbakanlık'a sevk etmeye hazırlanıyor. Taslakla kentsel rantlara vergi, küçük esnafa da vergi istisnası geliyor. Taslakla vergi oranlarında indirim ile zirai kazançların vergilendirilmesi Maliye Bakanı'na bırakılıyor. Taslağa son şeklini Maliye Bakanı Kemal Unakıtan verecek.

Elde tutma süresi önemli

Taslağa göre edindiği gayrimenkulü bir yılda satanlar, elde edilen gelirin yüzde 10'unu düşecek, kalan yüzde 90'ı için vergi verecek. Kentsel  rantlarda vergiden düşülecek tutar ikinci yıl yüzde 20, üçüncü yıl yüzde 30, dördüncü yıl yüzde 40, beşinci yıl yüzde 50, altıncı yıl yüzde 60, yedinci yıl yüzde 70, sekizinci yıl yüzde 80, dokuzuncu yıl yüzde 90, 10'uncu yıl da yüzde 10 olacak.

Esnafa vergi muafiyeti

Böylece bir yıl içinde elden  çıkarılan gayrimenkulden elde edilen değer artış kazancının yüzde 90'ı, dokuzuncu yılda ise yüzde 10'u vergilendirilecek. 10 yıl sonra satılan gayrimenkulden ise rant geliri ne olursa olsun vergi alınmayacak. Taslakla gezici olarak hallaç, kalaycı, lehimci, çilingir, boyacı, fotoğrafçı gibi küçük sanat erbabının kazançları Gelir Vergisi'nden muaf olacak.

Evde çalışanlara destek

Dışarıdan işçi almamak şartıyla evinde imal ettikleri havlu, örtü, çarşaf, halı, kilim, dantel, dükkan açmadan satanlar ile Pazar takibi suretiyle gıda, bakkaliye ve temizlik maddelerini satanlar ile sabit işyerlerinin önünde sergi açmak suretiyle o iş yerlerinde satışı yapılan türden malları satanlar da vergiden muaf olacak. Gezici piyango bayileri ve hurdacılar bu kapsama girecek.


Geri Dön