24 / 04 / 2024

Gayrimenkulün kalbi İstanbul'da atacak

Gayrimenkulün kalbi İstanbul'da atacak

İstanbul, Avrupa'nın beş büyük gayrimenkul kentinden biri oldu



ULI'nin düzenlediği ve kıtanın en önemli gayrimenkul yatırımcılarını buluşturan Urban Investment Network'e 5 yılda bir ev sahipliği yapacak kent, 2010'da hem kültürün hem de gayrimenkulün başkenti olacak. İlki ekimde Barselona'da düzenlenen toplantıların ikincisi Eylül 2010'da İstanbul'da yapılacak.

IMF toplantıları, Dünya Su Forumu gibi uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yapan İstanbul, 2010'da gayrimenkul sektörünün en büyük Avrupalı yatırımcılarını ağırlayacak. Urban Land Institute'nin (ULI) her yıl düzenleyeceği Urban Investment Network adlı etkinlik bundan böyle 5 yılda bir İstanbul'da gerçekleştirilecek, ilki geçtiğimiz ekim ayında Barselona'da yapılan zirvelerin ikincisi Eylül 2010'da Türkiye'de düzenlenecek. Ana amacı, kamu kuruluşlarıyla özel sektör yatırımcılarını bir araya getirerek şehirleşme ve yatırım sistemlerini düzenlemek olan etkinlik sayesinde, Avrupa'nın en büyük gayrimenkul şirketlerinin başkanları İstanbul'a gelecek.

KARAR ALINACAK, TREND BELİRLENECEK

ULI Türkiye Başkanı Haluk Sur, Investment Network sayesinde, Türkiye'ye daha fazla yatırım gelmesinin önündeki engellerin kalkacağını belirterek, "En büyük gayrimenkul yatırım şirketleri, fonlar ve sektörün önemli kuruluşlarından başkan düzeyinde katılım olacak. Trendler bu toplantılarda belirlenecek; sektörle ilgili kararlar bu toplantılarda alınacak" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden (İBB) imza alınmadan İstanbul'un etkinlikte yer alamayacağını hatırlatan Sur, şöyle devam etti: "6-7 ay uğraştık, ikna oldular. Belediye'nin tek yapacağı, 5 yılda bir, 100 bin Euro'luk, lafı edilmeyecek bir bütçe ayırmak."

İstanbul'un, Barselona, Amsterdam ve Edinburg ile birlikte etkinliğin kurucu şehirlerinden olduğunun altını çizen Sur, "Paris, Londra, St. Petersburg, Hamburg, Brüksel ve Frankfurt, halkanın 5'inci kenti olmaya aday. Paris de Londra da çok bastırdığı için kent sayısı 6'ya çıkabilir" diye konuştu.

İSTANBUL'DA BULUŞACAKLAR

Soeiete tienera

Citi Property Investors

Orion Capital

Goldman Sachs

Morgan Stanley Palatium Investment

Allianz Real Estate 3 Sonae Sierra

JP Morgan II ECE

Shearman&Sterling

Kitebrook Partners

Union Investment Real Estate

Pramerica Real Estate Investments

ING Real Estate

Corio

Bristol Group

MAF Properties

AEW Italia

KENTİ YÖNETENLE YATIRIM YAPANI BİR ARAYA GETİRİYOR

Urban Investment Netvrork'ün en temel amacı, başkan düzeyinde uluslar arası yatırımcıları buluşturup yerel yönetimlerle iletişime geçirmesi. Doğru yatırımcıların belediyeler ve ilgili kuruluşlarla diyaloga geçmesiyle imar ve diğer şehir planlamaları konusunda yapılacak bilgi alışverişi sayesinde, atıl proje ve kaynaklar oluşmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Ayrıca, yerel yatırımcı ve uluslararası yatırımcının beraber hareket edebileceği sağlıklı  platformlar kurulması, Avrupa çapında sektöre dayalı bir bilgi ağı mekanizmasının işlemesi planlanıyor. Organizasyonu düzenleyen ULFnin dünya çapında 40 bin üyesi var. Kâr amacı gütmeyen bir araştırma ve eğitim kuruluşu olan ULI, gayrimenkul sektörünün kıtalararası temsilcisi.

MİLYARLARCA DOLAR YÖNETEN 50 BÜYÜK PATRON DA YOLDA

UU'nin her yıl düzenlediği Başkanlar Zirvesi de gelecek yıl İstanbul'da düzenlenecek. Eylül ayını Investment Network ile ardışık günlerde yapılma planlanan zirveye, milyarlarca dolan yöneten dünyanın en güçlü 50 gayrimenkul şirketinin patronu katılıyor. Patronlar üç gön boyunca kentin en güzel yerlerinde toplantı yaparken, eşlerinin İstanbul'u gezmesi organizasyon yapılıyor.
HaberTürk/Menekşe Ataselim

 


Geri Dön