20 / 04 / 2024

Gaziantep'te krize inat yatırım

Gaziantep'te krize inat yatırım

Sanayi ve ticarette model kent Gaziantep, krize rağmen yabancı yatırımcıları çekmeye devam ediyor.



 

 

Irak menşeli Nice International şirketi, Gaziantep Serbest Bölgesi'nde 20 milyon dolar yatırımla beyaz eşya fabrikası kuracak. Buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, dipfriz ve klima üretiminin tamamı Ortadoğu ülkelerine ihraç edilecek.

 

İlk etapta yıllık 25-30 milyon dolarlık ihracat planlayan şirket, zamanla yatırımını ve üretimini büyütmeyi hedefliyor.

 

Gaziantep Serbest Bölgesi'nin ilk Iraklı yatırımcısı Nice International, kentin istihdamına ve ekonomisine de katkı sağlayacak.

 

Nice International şirketinin ortağı ve Genel Müdürü Bişar Tüysüz yaptığı açıklamada, ortaklarının Kuzey Iraklı olduğunu, beyaz eşya ve inşaat sektöründe faaliyet gösterdiklerini, Bağdat'ta ve Erbil'de çok büyük yatırımları bulunduğunu belirtti.

 

Gaziantep'teki yatırımlarına en kısa sürede başlayacaklarını ifade eden Tüysüz, "Ortaklarım zaten bu işi yapıyorlar. Türkiye'den her ay 200-250 TIR mal götürüyorlar. Bu yatırımımızı 2 yıldır hesaplıyorduk, fakat nerede yapacağımızı kararlaştırmamıştık. Ama en sonunda serbest bölgeyi seçtik. Bize büyük imkanlar verdiler ve teşvik ettiler. En süratli şekilde yatırımımızı yapmaya kararlıyız, biz kriz miriz dinlemeyeceğiz" diye konuştu.

 

-"20 MİLYON DOLARLIK YATIRIM ARTACAK"-

Gaziantep Serbest Bölgesi'ndeki beyaz eşya fabrikalarının 2010 yılında üretime başlayacağını bildiren Tüysüz, şunları söyledi: "Üretime ilk başta 5-6 kalemde başlamayı düşünüyoruz. Buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, klima ve dipfriz üreteceğiz. Bunların tamamı ihracata yönelik olacak. Irak, Ürdün, Suriye başta olmak üzere Ortadoğu'ya satacağız.

 

Üretim arttıkça dış piyasa aramaya devam edeceğiz. İlk etapta günlük 500-600 adet

üretimi, daha sonra günlük 5 bin adet çıkartacağız. İhracatımız da ilk etapta yıllık 25-30 milyon doları bulacak. Ama bu bize yetmez, bunu büyütmek mecburiyetindeyiz."

Bişar Tüysüz, 20 milyon dolarlık yatırımlarını da ihracat büyüdükçe artıracaklarını bildirdi.

 

Fabrikada 200 kişinin istihdam edileceğini ifade eden Tüysüz, kentin ekonomisine ve istihdamına katkı sağlamak istediklerini söyledi.

 

-"KRİZE İNAT YENİ BİR YATIRIM"-

Gaziantep Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özmen de Gaziantep'in yarattığı sanayi modeliyle Türkiye'ye örnek olduğunu ve Serbest Bölgenin temel taşlarından birisi olduğunu vurguladı.

 

Özmen, "Gaziantep Serbest Bölgesi en ideal yatırım merkezidir, bölge sanayisinin kalkınması ve ihracata yönelik sektörlerin desteklenmesi açısından çok önemli bir fırsattır" dedi.

 

Serbest bölgelerin ticaretin en liberal şekline imkan veren yapılar olduğunu ifade eden Özmen, bugünün rekabetçi dünyasında mal satabilmenin, yoğun Ar-Ge çalışması, maliyetlerin düşürülmesi, uzman işgücü, marka, ileri teknoloji, finansman olanaklarının artırılması, güçlü ve hızlı dağıtım sistemini gerektirdiğini vurguladı.

 

Mehmet Özmen, "Dünyada yatırımcılar kriz nedeniyle her konuda harcama ve yatırımlarında frene basmış durumdalar. Bunun aksine küresel krize inat, cesaret göstererek yeni bir yatırıma imza atarak istihdam sağlayan yatırımcılarımız da mevcut. Irak menşeli Nice International şirketi, Gaziantep Serbest Bölgesi'nde yatırım kararı aldı" dedi.

 

Gaziantep Serbest Bölgesi'nin işlem hacminin 2008 yılında yüzde 97 artışla 144 milyon dolara ulaştığına dikkati çeken Özmen, yatırımcıları, serbest bölgeye çekmek için çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti.


Geri Dön