27 / 04 / 2024

Gaziray metro inşaatı 2 yıl içinde tamamlanacak!

 Gaziray metro inşaatı 2 yıl içinde tamamlanacak!

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sezer Cihan, '' 25 km uzunluğunda Organize Sanayi Bölgesini şehir merkezine bağlayan Gaziray metro inşaatına başladık. İki yıl içerisinde halkımızın hizmetine vermeyi hedefliyoruz'' dedi.



Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere göre Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı ve aynı zamanda Tarihi Kentler Birliği Genel Sekreteri Sezer Cihan, Gaziantep'in hem bugününü hem de 2030 hedef yılına kadar öngörülen toplu taşıma ağı şebekesinin bir bütün olarak düşünüldüğünü ve planlandığını kaydetti. 


GAZİANTEP Büyükşehir Belediyesi olarak kentin uzun vadeli ulaşım altyapısı ile gelecekteki ana güzergâhları, metro, tramvay, otobüs gibi toplu taşıma sistemleri, bisiklet ve yaya öncelikli yollara dair temel kararların planlandığını söyleyen Sezer Cihan, büyükşehir belediyesinin ulaşım ile ilgili projeleri, çalışmaları ve hedeflerine dair önemli bilgiler verdi.

 

 Gaziray metro inşaatı 2 yıl içinde tamamlanacak!

 

Ulaşım hizmetleri hakkında neler söylemek istersiniz?


Metropol kentlerin en önemli sorunlarından biri olan ulaşım, birçok kentte uzun vadeli ve sürdürülebilir çözümler uygulanmadığı için çözümlenememektedir. Çözümlerin sürdürülebilir olması için; toplu taşıma sistemlerinin cazip hale getirilmesi toplu taşıma sisteminin ekonomik, hızlı, güvenli, entegre, konforlu, engelli dostu ve çevreye duyarlı bir sisteminin olması gibi tedbirler alınması gerekmektedir. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi özelinde hayata geçirdiğimiz “ Ulaşım Ana Planı ve Nazım İmar Planı” çalışmamız kentin genel özelliklerini, geçmişini ve geleneğini de etkilemeden ulaşımla ilgili uzun vadeli kalıcı çözümler ortaya koymuştur.

 

Gaziantep büyük ve sürekli gelişen bir şehir... Önümüzdeki yıllara yönelik plan ve projelerinizden bahseder misiniz?


Son 20 yılda 2 kattan fazla artan 2 milyon nüfuslu kentimizin önümüzdeki 20 yılda 4 milyon nüfusa ulaşacağı öngörülmektedir. Bu artış konut ve araç sayısını buna bağlı olarak da trafik sorununu da beraberinde getirmekteci-Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarai uzun vadeli kentin ulaşım altyapısı ile gelecekteki ana güzergâhlar, toplu taşıma sistemleri (metro, tramvay, otobüs vb.), bisiklet ve yaya öncelikli yollar gibi temel kararlar planlanmıştır Gelecekte karşımıza çıkacak olan yolculuk taleplerini tespit etmek için: “Ulaşım Talep Tahmin Modeli”ni geliştirdik. Bu model sayesinde, mevcut ulaşım sistemlerinin performansını ve eksikliklerini bütüncül bir yaklaşım içinde analiz edip, Uygulama İmar P1 az ve Gaziantep Çevre Düzeni Planı'na göre değerlendirilerek 380 adet trafik analiz zonları oluşturulmuştur. Oluşturulan bu Trafik Analiz Zonlarından aldığımız verilere göre planlamalar yapılmaktadır. Bu strateji doğrultusunda Gaziantep kentinin 2030 hedef yılına kadar öngörülen toplu taşıma ağı şebekesi bir bütün olarak düşünülmüş ve planlanmıştır.

 

100 KM’LİK METRO VE RAYLI SİSTEM


25 km uzunluğunda Organize Sanayi Bölgesini şehir merkezine bağlayan Gaziray metro inşaatına başladık. İki yıl içerisinde halkımızın hizmetine vermeyi hedefliyoruz. Bununla birlikte iki adet hattan oluşan toplam 26 km uzunluğunda metro uygulama projesi de devam etmektedir. Tüm bunlar tamamlandığında ilk etapta İOO km metro ve raylı sistemi Gaziantep’e kazandırmış olacağız.

 

ULAŞIMDA YAPILAN HİZMETLER ÖDÜLE DE LAYIK GÖRÜLDÜ...


Belediyemiz birimleri tarafından yürütülen toplu ulaşım hizmetlerinin belediye iştiraki olan Gaziulaş’a devri sayesinde, mali verimlilik ve hizmet kalitesinde önemli iyileştirmeler sağlanmıştır. Araç filosunun arttırılması, Gaziantep Kart dönüşümü, GaziBis sisteminin kurulması gibi hamlelerimiz toplu ulaşım kalitesini önemli ölçüde arttırmış, bu yıl lO.’su düzenlenen Uluslararası İstanbul Ulaşım Kongresi ve Fuarı’nda "Toplu Ulaşım Mükemmellik Hizmet Kalitesi Kategorisf’nde birincilik ödülüne layık görülmüştür. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak 210 ‘dan fazla köye ulaşım hizmeti götürmemiz, sefer sayılarımızdaki ve yolcu bilgilendirme hizmetlerindeki artışlar, araç ve hizmet kalitesini yükseltmeye yönelik çalışmalar, halkımızda memnuniyete sebep olmuştur. Devam etmekte olan projelerin de tamamlanmasıyla Gaziantep’i toplu ulaşım alanında da örnek kent yapmayı hedefliyoruz.

 

KAVŞAK PROJELERİ ULAŞIMI RAHATLATTI


Geçtiğimiz 3 yıl içerisinde 8 adet köprülü kavşak ve 50 metre geniş 1 iğinde çevre yolları yaparak kalıcı çözümlerle ulaşımı rahatlatırken aynı zamanda Gaziantep Ulaşım Ana Planı çalışmaları ile uygulamaya geçirilen kavşaklarda sola dönüş kısıtlaması sayesinde, faz sayısı düşürülerek araçların kavşakta bekleme sürelerinin azaltılmasını sağlanmıştır. Sola dönüş kısıtlaması ile ilgili hazırladığımız kavşak projeleri 2017 yılı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ''Verimlilik Proje Ödülü''ne layık görülmüştür.


Geri Dön