19 / 04 / 2024

Gediz Havzası çamur sorunundan kurtulacak!

Gediz Havzası çamur sorunundan kurtulacak!

Gediz Havzası Arıtma Çamuru Yönetim Planının hazırlanması için İzmir’de proje açılış çalıştayı düzenlendi. Çalıştayda, havzaya sınırı bulunan Manisa, İzmir, Kütahya ve Uşak illerine yönelik çalışmalar gündeme geldi.



Gediz Havzası Arıtma Çamuru Yönetim Planının hazırlanması için İzmir’de proje açılış çalıştayı düzenlendi. Gediz Havzası Arıtım Çamurlarının Yönetim Planının hazırlanmasına yönelik düzenlenen çalıştayda, havzaya sınırı bulunan Manisa, İzmir, Kütahya ve Uşak illerine yönelik çalışmalar gündeme geldi. Çalıştayda hem atıksu arıtma tesislerinde biriken hem de var olan çamuru kurutulup kullanılabilmesine yönelik başlıklar konuşuldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Dokuz Eylül Üniversitesi’nin başlattığı projeye MASKİ de destek vermişti.


Çalıştay 1 dakikalık saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başladı. Gediz Havzası Arıtma Çamuru Yönetim Planının hazırlanması için düzenlenen çalıştaya MASKİ Genel Müdürü Yakup Koç, Genel Müdür yardımcısı Şehnaz Başaran, Abone İşleri Dairesi Başkanı Sevinç Deniz, Atıksu Arıtma Dairesi Başkanı Ali Öztozlu, Çevre Koruma Dairesi Başkanı Ulvi Kaynak ve şube müdürleri, mühendisler ve MASKİ personeli katıldı.


Çalıştayda Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı,  İzmir  Valisi Mustafa Toprak, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün ve Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Ayşe Filibeli atıksu tesislerinden çıkan atık çamurun çevresel sorunlara yol açmamasıyla ilgili konuştu.


Çalıştay’ın ana başlıkları, Gediz Havzası’ndaki evsel, kentsel, ve endüstriyel atıksu arıtma tesislerinde oluşan çamur miktarının tespiti ve oluşan çamur özelliklerinin belirlenmesine yönelik projeler anlatıldı. Daha sonra havza içerisinde biriken çamur miktarının azaltılması, işlenmesi, bertaraf edilmesi ve yararlı kullanım olanaklarının araştırılması konuşuldu. Gediz Havzası’na yönelik değerlendirmelerin yapılarak, arıtımın ardından ortaya çıkan çamurun geri kazanımı ve çözüm önerilerinin belirlenerek yol haritasının oluşturulması gündeme geldi.


‘ÇEVRECİ BİR ÜNİVERSİTEYİZ’

Çalıştayda açılış konuşmasını Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün gerçekleştirdi. Füzün, çevreci bir üniversite olduklarını belirtti ve özellikle son yıllarda AR-GE, İnovasyon, girişimcilik ve yeni buluşlar konusunda çalışmalar yaptıklarını ifade etti. Füzün’ün ardından İzmir Valisi Mustafa Toprak konuştu. Toprak, özellikle endüstriyel atıkların tehlikelerinden bahsetti.


Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı ise, çevreye duyarlı bir şekilde çalışmalarını sürdürdüklerini, çevresel sorunlara karşı etkin mücadele etmek için, atıksu arıtma tesislerinin öneminden bahsetti. Sarı ayrıca, işlerinin sadece tesis inşa ederek bitmediğini söyledi ve çözülmesi gereken bir sorun olduğunu belirttiği atık çamurların, kentsel dönüşümle birlikte ortaya çıkacak yeni enerji ihtiyacını giderilebileceğini ifade etti.


Son olarak söz alan Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nden ve aynı zamanda proje koordinatörü Prof. Dr. Ayşe Filibeli, Gediz havzasına baktığımızda Manisa’nın en önemli yeri oluşturduğunu belirtti. Sorunların çözümüne ilişkin önerilerini anlattı.


GEDİZ HAVZASI’NI ÇAMURDAN ARINDIRACAĞIZ

MASKİ Genel Müdürü Yakup Koç çalıştay sonrası yaptığı açıklamada, “Göreve geldiğimiz günden beri Atıksu Arıtma tesislerine büyük önem veriyoruz. İzmir’de düzenlenen çalıştaya da bu amaçla katıldık. Gediz Havzası’nı çamurdan arındırmak için çalışmalarımızda Dokuz Eylül Üniversitesi ile bilgi alışverişi gerçekleştiriyoruz. Amacımız, işletmelerimiz olan atık su arıtma tesislerinde elde edilen çamur analizlerini Dokuz Eylül Üniversitesi’ndeki görevli profesörlere göndermek ve atık su arıtma tesislerine proje görevlileri ile teknik geziler düzenlemek. Manisa olarak Gediz Havzası’na 17 bölgemizde sınırımız bulunuyor. Bu sebeple projede önemli bir yere sahip olduğumuz biliyoruz ve çalışmalarımızı büyük bir titizlikle sürdürmeye devam ediyoruz” dedi.


Açılış çalıştayı toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.


Milliyet


Geri Dön